Ποιοι τελικά θέλουν αληθινά τη διαφάνεια;

Προκαλεί κατάπληξη και ανεξήγητα ερωτηματικά, η επίθεση που δέχθηκε η άποψη που εξέφρασα σχετικά με τη διαφάνεια στις προμήθειες των Δήμων, από υπηρέτες της συμπολίτευσης και λειτουργούς της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας. (“Προτάσεις για την διασφάλιση της διαφάνειας στις προμήθειες των Δήμων” )

Την πρόταση αυτή εξέφρασα στα πλαίσια της θεσμικής μου ιδιότητας ως μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέλος της επιτροπής Λιανικού εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και μέλος των Κλιμακίων Ελέγχων Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου της Περιφέρεια Αττικής. Όσοι αναρωτιούνται με ποιο δικαίωμα κάνω κριτική σε ένα όργανο όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώς πάσχουν από Ναπολεόντεια λογική που θέλει τους εαυτούς τους υπεράνω κριτικής, είναι δε βέβαιο ότι δεν έχουν διαβάσει το άρθρο μου διότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στο Δήμο Γλυφάδας ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τοποθετούμε στο πρόβλημα που υπάρχει με την αδιαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α, όπως αυτό αναδείχθηκε από τον Αρεοπαγίτη Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Η υποχρέωση μου στην κριτική αυτών των οργάνων προέκυψε από το γεγονός ότι μετά 25 χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μέσα από τα θεσμικά όργανα στα οποία και εκλέχτηκα.

Τέλος ας γνωρίζουν ότι σε πάρα πολλές, θεσμοθετημένες δια νόμου, επιτροπές προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου, συμμετέχουν αμισθή εντεταλμένοι σύμβουλοι των οικείων επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, οι οποίοι συμβάλουν θετικά στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις προμήθειες .

Ρωτάω λοιπόν

-Αμφισβητούν το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται οι δημόσιοι οργανισμοί είναι συχνά διπλάσιες, ή και πολλαπλάσιες των αντίστοιχων τιμών της αγοράς;

-Αμφισβητούν ότι η διαφθορά στη χώρα μας στοιχίζει στους Έλληνες φορολογούμενους το υπέρογκο ποσό των 20 δις. Ευρώ ετησίως;

-Μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί μέσα σε οχτώ χρόνια, ο ελεγκτής Δημοσίας Διοίκησης βρήκε και έστειλε στη δικαιοσύνη περισσότερες από 2.000 σχετικές υποθέσεις διαφθοράς;

-Τέλος, θεωρούν ότι στο Δήμο Γλυφάδας, που υπηρετούν, γίνονται σωστά και με διαφάνεια όλες οι προμήθειες;

Ελπίζω λοιπόν ότι τη πρόταση αυτή, να συμμετέχουν αμισθή εκπρόσωποι των οικείων επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων στις επιτροπές προμηθειών και παραλαβών των Δήμων, θα ασπαστούν, όσοι πραγματικά θέλουν να υπηρετούν τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Άννυ Καυκά

αφήστε ένα σχόλιο


6 − ένα =