Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

Η πιθανή εφαρμογή των δύο ψηφοδελτίων από τις Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2014 – ένα για τον υποψήφιο δήμαρχο/περιφερειάρχη και ένα για τους υποψήφιους δημοτικούς/περιφερειακούς συμβούλους – καθώς και η επαναφορά του «42% + 1» έχουν ήδη δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες, για το πώς τελικά θα εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος εκλογής των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα,

– Στα δύο ψηφοδέλτια, στο μεν πρώτο, θα αναγράφονται αλφαβητικά τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων δημάρχων/περιφερειαρχών και στο δε δεύτερο, τα ονοματεπώνυμα, επίσης αλφαβητικά, των υποψηφίων δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων.

– Οι δήμαρχοι/περιφερειάρχες θα σχηματίζουν – ως σήμερα – τα ψηφοδέλτια τους, με τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, που θα στελεχώνουν τον Συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου/περιφερειάρχη να δημοσιοποιούνται (Δημαρχεία/Περιφέρειες, διαδίκτυο, τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο κ.τ.λ.)

– Οι υποψήφιοι δημοτικοί/περιφερειακοί σύμβουλοι, στη συνέχεια, θα συντοποθετούνται σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, που θα αναγράφεται μόνο το ονοματεπώνυμό τους κι όχι ο Συνδυασμός προέλευσης.

– Η εκλογή των δημάρχων/περιφερειαρχών καθώς και των υποψηφίων δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων θα γίνεται με το σύστημα της «απλής αναλογικής» δηλαδή, βάσει του αριθμού των “σταυρών”, που θα λαμβάνει ο κάθε υποψήφιος.

– Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δήμαρχος/περιφερειάρχης πετύχει το «42% + 1» από τον α’ γύρο, τότε εκλέγεται άμεσα και από την “πρώτη Κυριακή” δήμαρχος/περιφερειάρχης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι – σε σταυρούς προτίμησης – υποψήφιοι δήμαρχοι/περιφερειάρχες “περνούν” στον β’ γύρο.

Πηγή: epol

αφήστε ένα σχόλιο


9 − = πέντε