«Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ» ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ.

Μία εξαιρετική ιδέα απλώνεται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για το κίνημα αλληλεγγύης «τοίχος καλοσύνης»  που έχει εμφανιστεί σε  Χανιά, Κόρινθο, Λάρισα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Λαμία και από σήμερα στα Ιωάννινα.

Τον πρώτο «τοίχο καλοσύνης» δημιούργησαν στην πόλη των Χανιών, οι διδάσκοντες και οι μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου της πόλης στη συνοικία της Χαλέπας. Με τη βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων πήραν όλα τα απαραίτητα υλικά και ξεκίνησαν τη δουλειά στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει το δημοτικό και το νηπιαγωγείο.

Ο πρώτος τοίχος καλοσύνης είναι γεγονός και στα Χανιά και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου, «αφήνουμε στα κρεμαστάρια, ρούχα σε καλή κατάσταση, παπούτσια, κουβέρτες, σεντόνια, παιχνίδια, είδη μακράς διάρκειας και φαγητό για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. Τα κρεμάμε περιποιημένα και σε νάιλον σακούλες, αν είναι δυνατόν. Όλα τα φαγώσιμα είδη σε κλειστά δοχεία και στα ψηλότερα σημεία, για να μην τα πειράζουν τα ζωάκια της περιοχής, κατά προτίμηση να μπαίνουν απογευματινές ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή».

Μέλη του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων θα περνούν καθημερινά από το σημείο για να ελέγχουν την κατάσταση των προϊόντων και του τοίχου.

«Ας βοηθήσουμε όλοι έτσι ώστε να διατηρηθεί ο τοίχος σε καλή κατάσταση, χωρίς σκουπίδια και ζημιές, να είναι λειτουργικός και προσβάσιμος, γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η χρηστικότητα προς τους συνανθρώπους μας, που μαστίζονται από το θεριό της οικονομικής κρίσης» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι δημιουργοί του πρώτου τοίχου καλοσύνης της πόλης των Χανίων.

Ιωάννινα

«Η αλληλεγγύη σε εποχές κρίσης είναι το πρώτο όπλο των ανθρώπων απέναντι στις ανωμαλίες που παράγει κάθε απάνθρωπο σύστημα εξουσίας. Ως απλοί άνθρωποι με τη δράση μας αποφασίζουμε πως η φτώχεια, ο πόλεμος και η καταπίεση δεν μας αρμόζει». Με αυτά τα λόγια, η ομάδα πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της κοινότητας αλληλεγγύης «ο τοίχος της καλοσύνης», στα Ιωάννινα, καλεί τον κόσμο της πόλης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία πρώτη συνάντηση για να οργανώσουν κοινή δράση ανθρωπισμού και προσφοράς για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ  η σκέψη της ομάδας είναι να δώσουν καθαρό φαγητό και ρούχα σε όσους τα χρειάζονται, αλλά με αξιοπρέπεια, τοποθετημένα σε τοίχους που θα επιλεγούν, ώστε να μην τα αναζητούν στις σακούλες που οι πολίτες αφήνουν δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή ακόμη και μέσα στα σκουπίδια .

«’Αφησε το αν σου περισσεύει. Πάρτο, αν το χρειάζεσαι» είναι η μήνυμα στην αφίσα της κίνησης. Ο καθένας που θέλει να βοηθήσει θα μπορεί να αφήνει στις κρεμάστρες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε τοίχους στα κεντρικά σημεία της πόλης, τη σακούλα με το φαγητό ή τα ρούχα.

Σήμερα το απόγευμα, «ο τοίχος της καλοσύνης» στα Ιωάννινα ξεκινάει την πρώτη του δράση με τη συνάντηση γνωριμίας και οργάνωσης σε ένα παραδοσιακό καφενείο της πόλης. Η ομάδα πρωτοβουλίας είναι νέοι άνθρωποι, από 24 έως 30 ετών, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι.

Στην συνάντηση γνωριμίας μαζί με τους πολίτες, θα ορίσουν τους τοίχους, τις περιοχές και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Οι τοίχοι της πόλης μας, όπως τονίζουν, σκοπό έχουν να προσφέρουν απέραντη καλοσύνη και αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη, άστεγους, οικογένειες, ηλικιωμένους, φοιτητές, μετανάστες.

Newsroom Αθήνα 9.84-πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

αφήστε ένα σχόλιο


8 × = δεκαέξι