ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΑΥΡΙΟ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ

Η μέρα θα γίνει νύχτα για εκατομμύρια ανθρώπους, με τη Σελήνη να περνά ακριβώς μπροστά από τον Ηλιο και να προκαλεί ολική έκλειψη.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο. Η έκλειψη θα είναι ορατή και από τη Χαβάη, όχι, όμως, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τι πρέπει να ξέρετε

Μια ηλιακή έκλειψη πραγματοποιείται όταν η Σελήνη περνά ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, ρίχνοντας σκιά πάνω στον πλανήτη μας.

Οι σεληνιακές εκλείψεις, από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν όταν η Γη περνά μεταξύ του Ηλιου και της Σελήνης, ρίχνοντας σκιά πάνω από το φεγγάρι.

Πού και πότε να δείτε την έκλειψη

Το παρακάτω γράφημα θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε από πού μπορείτε να έχετε καλύτερη θέαση του φαινομένου.

Καθώς περιστρέφεται η Γη το καλύτερο σημείο για να δείτε την έκλειψη είναι κατά μήκος του μπλε άξονα. Εάν είστε τυχεροί και βρίσκεστε σε αυτή την ζώνη, απολαύστε το φαινόμενο της 9ης Μαρτίου.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα

Μην κοιτάτε απευθείας στον ήλιο.

Μπορείτε να δείτε την έκλειψη με γυμνό μάτι μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα και μόνο αν είστε σε θέση, όπου ο ήλιος καλύπτεται πλήρως από το φεγγάρι.

Κοιτάζοντας ακόμα και μία «φέτα» από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στα μάτια ή τύφλωση.

Πώς να παρακολουθήσετε μια έκλειψη

Τα γυαλιά ηλίου σας δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή ιδέα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε γυαλιά με ειδικό υλικό, κατάλληλο γι’ αυτή τη θέαση.

Ενας άλλος τρόπος είναι φτιάξετε τη δική σας pinhole καμερα. Για να δείτε πως δημιουργείται, δείτε το βίντεο:

Πόσο συχνά συμβαίνουν οι εκλείψεις;

Οι ηλιακές εκλείψεις μπορούν να συμβούν έως 5 χρόνια, αν και αυτό είναι σπάνιο. Η NASA διατηρεί μια λίστα με τις παρελθοντικές και μελλοντικές εκλείψεις και σύμφωνα με αυτή, μέσα σε 25 χρόνια είχαμε 5 ηλιακές εκλείψεις.

Κάθε έκλειψη είναι ορατή από μια διαφορετική θέση. Για παράδειγμα, το 2015 μια ολική έκλειψη ηλίου ήταν ορατή από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα δεν αναμένεται να δει άλλη μέχρι το 2090.

αφήστε ένα σχόλιο


+ 7 = εννέα