ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕ 500ΕΥΡΩ!!!

ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Την οριστική νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρεσιών σε ακίνητα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό αναπληρωτή Σταύρο Καλαφάτη.

Πληρώνοντας μόλις 500 ευρώ μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, εξώστες, αλλαγές διαρρύθμισης κ.λπ.), ανεξαρτήτως του αριθμού τους εντός οριζόντιας ιδιοκτησίας καθώς κι όλα τα κτίρια προ του 1975.

Οριστική νομιμοποίηση, αφού πληρώσουν το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται από τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, λαμβάνουν οι υπερβάσεις έως 40% της δόμησης και έως 20% του ύψους. Εξαιρούνται οι υπερβάσεις εντός προκηπίου ή ακάλυπτου.

Επίσης, αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου.

Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων μπορούν να τακτοποιηθούν έως 30 χρόνια πληρώνοντας το ειδικό πρόστιμο. Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση για την τακτοποίηση και εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες, λαμβάνουν κι αυτοί οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, ενώ προβλέπεται επιστροφή χρημάτων στις περιπτώσεις που με την διαδικασία τακτοποίησης πλήρωσαν περισσότερα. Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα γίνεται με απλή δήλωση και προσκόμιση τεχνικής έκθεσης από μηχανικό, αεροφωτογραφίες ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί το χρόνο ανέγερσης του ακινήτου.Εως το 2011

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αυθαιρεσίες να έχουν γίνει έως τις 28 Ιουλίου του 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις και αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα και αποφάσεις κατεδάφισης. Εξαιρούνται επίσης όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, σε αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Η πληρωμή των προστίμων μπορεί να γίνει με δέκα εξαμηνιαίες δόσεις. Θα οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις, ενώ για τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που νομιμοποιούνται με 500 ευρώ, ενδέχεται να προβλεφθεί ανοιχτή διαδικασία. Προβλέπονται ακόμη εκπτώσεις σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων που κυμαίνονται από 70% – 85%.

Προϋπόθεση επίσης για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι η ένταξη στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κάθε κτιρίου που θεσμοθετείται με ΠΔ που θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παρεκκλίσεις ένταξης εμφανίζονται σε περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται στον παλιό αιγιαλό, εφόσον είναι προϋφιστάμενα της οριοθέτησης και αφορούν κτίσματα που βρέθηκαν στον αιγιαλό λόγω αλλαγής χάραξης (π.χ. ξενοδοχεία, οικισμούς), χωρίς όμως να αίρεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, τουριστικές εγκαταστάσεις με αυθαιρεσίες στους όρους δόμησης, αλλά με άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ, αλλά και προσωρινές κατασκευές για εμπορική εκμετάλλευση ή χρήση τραπεζοκαθισμάτων, που μπορούν να διατηρηθούν για δύο χρόνια από την υπαγωγή τους.

Τα έσοδα από τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο, του οποίου το 97,5% των πόρων πηγαίνουν για την κάλυψη του δημοσίου χρέους.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα δελεάσουν τους πολίτες ώστε να μπουν στην διαδικασία σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί με τη ρύθμιση για την τακτοποίηση, όπου ενάμιση χρόνο μετά έχουν υπαχθεί λιγότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες κι έχουν εισπραχθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ με την αποπληρωμή των δόσεων το Δημόσιο έχει λαμβάνειν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο μπαίνει σε φάση διαβούλευσης έτσι ώστε προς το τέλος Μαΐου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


9 × οκτώ =