ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Την διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013 εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας στα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο κ.Στουρνάρας προτείνει να συνεχιστεί η είσπραξη του «χαρατσιού» μέχρι το τέλος του 2013, αλλά «με πιο ήπια μορφή» και να ισχύσει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από τις αρχές του 2014. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ δημιουργεί σιγουριά».

«Η εισήγηση του υπουργού είναι σε ρεαλιστική βάση», συνέχισαν οι πηγές του υπουργείου οικονομικών, προκειμένου να σχεδιαστεί ένας πολύ καλός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση με την τρόικα την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση και για τον φόρο στα ακίνητα και τον τρόπο είσπραξής του.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν ότι θα πρέπει να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι και με το ενιαίο τέλος θα υπάρξουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Την αντίθεσή τους στην διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων έχουν εκφράσει τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί τόσο προεκλογική όσο και προγραμματική δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου», τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου. Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Οι ίδιες πηγές δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της Τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις».

 

 

Μοιραστείτε το

αφήστε ένα σχόλιο


− τρία = 5