Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και διαγραφή των “ανεπίδεκτων είσπραξης” οφειλών

Αλλαγή στο πλαίσιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προαναγγέλλει ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης.  “Ανάσα” στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με νέα ρύθμιση, προσαρμοσμένη απόλυτα στην οικονομική τους κατάσταση.

Όπως αποκαλύπτει ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” της Κυριακής, η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται σε μία προσπάθεια να περιορίσει το Δημόσιο την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία διακανονισμού χρεών, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της Τρόικα.

Επίσης, προαναγγέλλει τη διαγραφή χρεών, που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Ο κ. Θεοχάρης κάνει λόγο για ανάγκη αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, αποσύρει τα ταμεία από τις εφορίες και ανακοινώνει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων.

“Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν, με στοιχεία, την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών, ότι μπορούν να πληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται αυτή η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει”, ξεκαθαρίζει ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας, ότι σε αυτήν τη ρύθμιση “η Τρόικα δεν θα πει όχι”.

news247.gr

αφήστε ένα σχόλιο


3 + οκτώ =