«ΜONO O Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΤΑΦΟ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Στο γρίφο του τύμβου Καστά, αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Dailybeast με τίτλο «Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;» ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ του πανεπιστημίου Bard και συγγραφέας του βιβλίου: Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες και ολα να τα βλέμαμτα είναι στραμμένα στην τεράστια αυτή κυκλική κατασκευή που βρίσκεται κάτω από ένα αρχαιοελληνικό ανάχωμα», σημειώνει ο καθηγητής.

«Οι είσοδοί του “φρουρούνται” πρώτα από ένα ζευγάρι σφίγγες, στη συνέχεια από στήλες με τη μορφή γυναικών που έχουν υψωμένα τα χέρια τους σε στάση αποτροπής προς τους εισβολείς. Κάτω από αυτά κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να λυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες ή μπορεί να δυσκολέψει τον… ύπνο των ειδικών για δεκαετίες, καθώς η σπουδαία ανακάλυψη στην περιοχή των αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί», συνεχίζει.

«Η κατασκευή που τώρα κρατά αμείωτο το σασπένς στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που κυβερνήθηκε από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Αμφίπολη ήταν βασική ελληνική πόλη και προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα η περιοχή είναι σχεδόν έρημη. Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, -και που τώρα φυλάσσονται υπό στρατιωτικό κλοιό- βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου», προσθέτει ο καθηγητής.

«Σε σχήμα κύκλου και αχανές στο μέγεθος, το κτίριο κάτω από το λόφο έχει ονομαστεί τύμβος λόγω έλλειψης μίας καλύτερης ετικέτας. Τα κυκλικά κτίσματα, αν και σπάνια στην αρχαιότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούντο για βασιλικές ταφές, αλλά κανείς άλλος δεν πλησίασε στο μέγεθος και την κλίμακα του συγκεκριμένου: 500 μέτρα περίμετρο και περικυκλωμένος από εξαιρετικά χτισμένο μαρμάρινο τοίχο. Στο κέντρο της κορυφής της οροφής κάποτε στεκόταν ένας λέοντας που αρκετό καιρό πριν μετακινήθηκε από την περιοχή, αλλά παραμένη δείγμα ότι ο τύμβος πιθανώς “φιλοξενεί” έναν σπουδαίο στρατηγό ή βασιλιά. Η χρονολογία του μνημείο, σύμφωνα με αναλύσεις από το λέοντα και την τοιχοποιΐα, προσδιορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ, τις δεκαετίες μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, το 323πΧ», σημειώνει.

«Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης – βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος ότι ο Πτολεμαίος αντιακτέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη. Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα», υπογραμμίζει το άρθρο.

«Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο συζητήσεων, ένας γρίφος ο οποίος προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς γύρω απότην Αμφίπολη. Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο -και ίσως αμφιλεγόμενο- σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα σώματα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν -όπως κάποιοι εκτιμούν- τελικά έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου, που σκοτώθηκε στην Αμφίπολη περίπου στο 308 πΧ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση», καταλήγει ο καθηγητής.

(Αναδημοσίευση από το ethnos.gr)

αφήστε ένα σχόλιο


9 − = πέντε