Μουσική Παράσταση «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…»

Υμνωδία και Υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος

εν χορδαίς και οργάνοις

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ερμηνευτή, Καθ. Μουσικής, Πρωτοψάλτη και Θεολόγου Σωτήρη Δογάνη

Μια μουσική μυσταγωγική παράσταση –συμπόρευση στο Θείο Δράμα ως το Σωτήριο Πάθος του Θεανθρώπου.

sotiris doganisΤο αρχέγονο Βυζαντινό Παλατινό Μέλος σε μια άρρηκτη σχέση με τη Δημοτική μας Παράδοση και Τραγούδι, «δια του ψάλλειν εν χορδαίς και οργάνοις» αγιογραφεί στον καμβά της Μουσικής Τέχνης τα ιστορούμενα όπως καταγράφονται στην Ιερή Λειτουργική Πράξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, εξάρωντας το βάθος της σημασίας που αναδύεται μέσα από το Γράμμα της Πίστης για τη Ζωή και τον Άνθρωπο.

Ο χορός των οργάνων, ως από τα κύρια εκφραστικά μέσα του Εθνικού μας Πολιτισμού, το αρχαιοελληνικό και βυζαντινότροπο “ψαλτήριον” – ο πρόγονος του γνωστού μας κανονακίου – που συντρόφευε τον Προφητάνακτα Δαυίδ στις Ψαλμικές του Ωδές πλαισιωμένο από το ούτι, το σείστρον, το γλυκόλαλο νέϊ και το τσέλο συμπράττουν αρμονικά στη μύηση της μυσταγωγίας που γεννάται.

Και οι Ύμνοι, τα Τροπάρια και τα Δοξαστικά της Μεγαλοβδομάδας, τόσο αγαπημένα και συνυφασμένα με το πηγαίο θρησκευτικό συναίσθημα του Έλληνα, συνυφαίνουν με τραγούδια επιλεγμένα από τη Δημοτική Παράδοση της Μάνας Πατρίδας – με τρόπο μοναδικό – την ιερότητα της ατμόσφαιρας., υπογραμμίζοντας ωστόσο το ιστορικό άρρηκτο στις σχέσεις ανάμεσα στα μουσικά ύφη.

Η φωνή και ερμηνεία του καθ. και πρωτοψάλτη Σωτήρη Δογάνη, διανθισμένη υπό τη διδακτική του επιμέλεια και από την αρμονική συνήχηση των μελών της Βυζ. Χορωδίας «Υμνωδοί» όπως και της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας “Μελωδοί” του Πολιτ. Συλλόγου “Πρ. Ηλίας” Ά. Γλυφάδας, συνοδεία υποβλητικής αφήγησης και ανάγνωσης από τη μυθώδη έκφραση του εκ των σημαντικότερων ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου Τηλέμαχου Παπαγεωργίου, επενδυμένη βιντεοληπτικών και εικονογραφικών στιγμιοτύπων, κορωνίδα των οποίων η πένα και η απαγγελία της ποιήτριας Άννας Μπιθικώτση, τείνει να «μεταφέρει» τον ακροατή ανάμεσα σε κείνους που έγιναν μάρτυρες της εικόνας του Ιησού κατά την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα και σε κείνους που ευλογήθηκαν να ακολουθήσουν το Θυσιαστικό Του Ίχνος προκειμένης της Σωτηρίας του Γένους των Ανθρώπων.

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ έξι = 10