ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΚΑΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Καμπάνια ενημέρωσης με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, 800.000 είναι αδιάγνωστοι και από όσους έχουν διαγνωσθεί μόνο το 20% έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπερτασικοί είναι αρρύθμιστοι.
Επιπλέον, οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ, που γίνεται σε όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης», ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Γιώργος Στεργίου, καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης.

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο, διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εύκολο να διαγνωστεί (μέτρηση πίεσης) και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

 Γνωρίζετε αν έχετε υπέρταση; Μετρήστε την πιεσή σας.

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «Μετρήστε την πιεσή σας», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει αύριο καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 11:00 έως τις 15:00

αφήστε ένα σχόλιο


7 − = δυο