ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τα σύννεφα μια νέας ύφεσης πάνω στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αρχίζει να πυκνώνουν με την επέλαση του κορονοϊού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι  «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρίες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου ύψους 25 δισ. ευρώ  για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου ιού.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη Φρανκφούρτη για τα μέτρα που θα αποφασίσει η Λαγκάρντ κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στην Αθήνα, σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα μέτρα, λόγω κορονοϊού, τα οποία περιμένουν περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για 14 ημέρες.

Χθες το απόγευμα οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης, ΣταϊκούραςΒρούτσης και Θεοδωρικάκος εξέτασαν το σχέδιο διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» μετ’ αποδοχών λόγω κορονοϊού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας, για να διευκολύνει γονείς παιδιών, των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα παρέμειναν ανοιχτά, καθώς μπορεί π.χ. κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο Δημόσιο, να μην μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.

Σήμερα το πρωί σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Χρήστου Σταϊκούρα και Νίκης Κεραμέως αναμένεται να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, για το πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από την ίδια ημέρα.

αφήστε ένα σχόλιο


− τρία = 3