ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε τροχιά ανασχηματισμού εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση, μετά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που δεν αποκλείεται να είναι το τελευταίο για αρκετά από τα μέλη του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να δρομολογηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και, μάλιστα, όπως είχε γράψει η «Κ», μετά τις εορτές του Πάσχα, καθώς έχει λάβει χώρα σχετική συζήτηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά φέρεται πλέον να έχουν και σαφή εικόνα, αν όχι για τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση, τουλάχιστον για τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών που θα αναλογεί σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει, ή πάντως προσεγγίζουν, στην επέκταση του ποσοστού 4 – 2 -1, το οποίο χρησιμοποιούν για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, και στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, κυρίως για λόγους πολιτικής επιβίωσης, επιζητεί ενεργότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το λάθος της υποτονικής συμμετοχής του τον περασμένο Ιούνιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρία έως τέσσερα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος, ενώ τουλάχιστον δύο επιπλέον μέλη, όπως προκύπτει από πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου, θα τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει την «πίεση» προς τη Ν.Δ., καθώς περιορίζονται οι διαθέσιμες θέσεις, κάτι που συνυπολογίζει ο πρωθυπουργός αφού επίκειται το συνέδριο του κόμματος στις 28-30 Ιουνίου. Στον αντίποδα, αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης εκμετάλλευση των νέων θέσεων αναπληρωτών που συστάθηκαν στα υπουργεία με την απόφαση του κ. Σαμαρά πριν από μία εβδομάδα, προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις.

Σημαντικές αλλαγές, πέραν των γαλάζιων χαρτοφυλακίων, θα υπάρξουν και στις σημερινές «συνθέσεις» των υπουργικών στελεχών των δύο κομμάτων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος εμφανίζεται στην πόρτα εξόδου για να αντικατασταθεί από τον κ. Γ. Μανιάτη, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το σύνολο ή τμήμα του υπ. Εσωτερικών και κάποιο από τα χαρτοφυλάκια Υγείας ή Απασχόλησης. Κατ’ αντιστοιχία, η κ. Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας σήμερα, αναμένεται να τεθεί επίσης εκτός, γεγονός που κατά πολλούς εξηγεί και τη χθεσινή της «έκρηξη» στη συνεδρίαση του Υπουργικού και τον έντονο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Η κ. Σκοπούλη, που με την παρέμβασή της ανέδειξε το γνωστό έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των κ. Αντ. Λυκουρέντζου και Μ. Σαλμά στο υπ. Υγείας, σημείωσε κάποια στιγμή πως «απαιτώ συνεργασία με τους δύο υπουργούς», για να λάβει την αυστηρή απάντηση του πρωθυπουργού: «Κι εγώ απαιτώ να ενημερώνομαι για να μη φθάνουμε μέχρι εδώ… είχατε το τριψήφιο να με καλέσετε».

Ο κ. Κουβέλης κρατάει ανοιχτές τις επιλογές του για το αν θα ορίσει «κομματικά στελέχη ή τεχνοκράτες – πανεπιστημιακούς». Μέχρι πρότινος δήλωνε ρητώς ότι ουδεμία πρόθεση έχει να αλλάξει τους κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη. Ωστόσο, μένει να φανεί αν οι χθεσινές εξελίξεις θα μεταβάλουν το σκηνικό, καθώς τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι δύο υπουργοί εξήλθαν σοβαρά τραυματισμένοι.

 

Η Καθημερινή (Γ.Π.Τερζής)

 

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα + = 18