ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΟΡΗ: Ο ΆΡΗΣ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ…

Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας

Οι Άγγλοι που καταλόγισαν την ευθύνη για τη σφαγή του Μελιγαλά στον Μπελογιάννη και τον Βελουχιώτη, αποφάσισαν στις 2 Δεκεμβρίου 1944 να σχηματίσουν έναν φάκελο για τα εγκλήματα του « Άρη» για να τον παραπέμψουν, σε δικαστήριο εγκληματιών πολέμου[1]. Στο φάκελο αυτό περιέχονται οι έγγραφες των αξιωματικών της SOE. Ο ΛΟΧΑΓΟΣ E. N. Barker[2] αναφέρει: «… Η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα για αυτόν: Ήταν πολύ έξυπνος, αδίστακτος (ruthless) άνθρωπος και τύπος δικτάτορα. ….Στις αρχές Ιουνίου του 1943 στάλθηκα από τον Ταξίαρχο Mayers ως σύνδεσμος αξιωματικός στον Άρη και πήγα μαζί του στο χωριό Γαρδίκι πάνω από την Λαμία. Ενα πρωί μου είπε να μεταβώ στο σχολείο για να ιδώ πως φερόταν στους προδότες.

Εκεί είχε εννέα άνδρες και πέντε γυναίκες, όλοι τους γυμνοί και χτυπημένοι στα πέλματα και στο σώμα, για να αναγκαστούν να ομολογήσουν κάτι που δεν διέπραξαν. Ήσαν λιπόθυμοι, αλλά έφεραν καυτό λάδι και το έριξαν στις πληγές τους και τους άφησαν έτσι επί 24 ώρες. Ένας μόνο άνδρας εξαιρέθηκε γιατί πετσοκόφτηκε (cut up with a knife) από τον Θάνο (Καπετάν Θάνο) τον υπαρχηγό του Άρη, ώσπου πέθανε. Την άλλη μέρα μόνο δύο άνδρες ζούσαν, οι οποίοι πυροβολήθηκαν χωρίς άλλη σκέψη. Υπήρξα μάρτυρας όλων των ανωτέρω που διαδραματίστηκαν με τις άμεσες διαταγές του Άρη, ο οποίος ήταν παρών και συμμετείχε. Ήμουν μάρτυρας σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, παρόμοιας συμπεριφοράς σε μεμονωμένα άτομα ,τα οποία είχαν κατηγορηθεί ως προδότες. Σε κάθε περίπτωση είχαν ξυλοκοπηθεί ανελέητα και μετά πυροβολήθηκαν. Η μια ήταν ένα κορίτσι δεκαπέντε η δεκαέξι ετών, το οποίο ξυλοκοπήθηκε και εκτελέστηκε στο χωριό Σκουληκαριά. Για όλα αυτά τα άτομα που εκτελέσθηκαν (με βασανιστήρια), μόνο για ένα είχα πεισθεί ότι ήταν προδότης. τα άλλα υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση επειδή δεν ήσαν μέλη του ΕΑΜ.

Πάρα πολλές φρικαλεότητες (atrocities) υπέπεσαν στην αντίληψη μου στο διάστημα της υπηρεσίας μου στον Άρη, στις οποίες δεν υπήρξα μάρτυς επειδή μετά την συμφωνία μεταξύ ΕΑΜ και Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (SOE), ήμουν υπεύθυνος στην προσπάθεια να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες, που διεπράτοντο κάτω από την πλάτη μου. Ως μία ένδειξη του χαρακτήρα του Άρη μπορώ να πω ότι είναι ένας γενναίος και ένα πολύ ευχάριστο πρόσωπο στις κανονικές συζητήσεις. Ωστόσο έχει ομολογήσει σε μένα ότι είναι ομοφυλόφιλος και πάντοτε είχε μαζί του έναν νεαρό ο οποίος μετάφερε τα χαρτιά του και ενεργούσε ως υπασπιστής του. Αναμφιβόλως ειναι σαδιστής. Του αρέσει να καυχιέται για τις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει, όπως παραδείγματος χάριν, του αρέσει πολύ να αφηγείται την ιστορία για τον αποκεφαλισμό ένδεκα Ιταλών.»

Ο λοχαγός Lyall Wilkins που ήταν «σύνδεσμος» από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 1944, έγραψε ότι, «ο Άρης είναι δολοφόνος, σαδιστής, σοδομίτης, και βασανιστής, του οποίου η προτιμούμενη διασκέδαση ήταν να γδέρνει ανθρώπους ζωντανούς (skinning people alive)». Ακριβώς το ίδιο ανέφερε στην κατάθεση του και ο Νεοζηλανδός λοχαγός DENIS HAMSON, που έγραψε ότι ήταν παιδεραστής, ενώ και ο Νεοζηλανδός λοχαγός William Jordan κατέθεσε ότι, «…ήταν εκ γενετής ομοφυλόφιλος, διεστραμμένος και σαδιστής, ένας από τους χειρότερους εγκληματίες που γέννησε ποτέ η φύση…». Ο Donald Hamilton Hill επίσης της S.O.E κατέθεσε ότι «..χάιδευε διαρκώς έναν νεαρό 18 ετών που καθόταν στα αριστερά του». Στον φάκελο υπάρχει και η αναφορά του λόρδου Τζέλικο που είχε μεγάλη δράση ως σμαποτέρ στο Ηράκλειο, και στη Ρόδο, έκανε τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του ΤΑ Πατρών και ήταν ο πρώτος Βρετανός αξιωματικός που μπήκε θριαμβευτικά με τη μοτοσυκλέτα του στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944[3]. Ο λόρδος Τζέλικο ανέφερε :«… Ο Άρης Βελουχιώτης πραγματοποίησε στην Καλαμάτα μία φοβερή σφαγή αθώων ανθρώπων. Ηταν γνωστός σαν χασάπης και βασανιστής των Ελλήνων αντικομμουνιστών με τα ίδια του τα χέρια. Ομολόγησε ο ίδιος ότι ήθελε να τιμωρεί τους προδότες,οι οποίοι είχαν καταταγεί στα Ελληνικά Τάγματα Ασφαλείας….».

Ωστόσο οι Άγγλοι προτίμησαν να μην τον ηρωοποιήσουν στα μάτια των κομμουνιστών με μια δίκη και να τον τιμωρήσουν τελικά με τον «αγγλικό τρόπο». Η αποκήρυξη του, ήταν μέρος της συμφωνίας των Άγγλων με τον Ζαχαριάδη. Ο Μπελογιάννης, επίσης δεν εκτελέστηκε για «κατασκοπεία, αλλά για τον Μελιγαλά, ο δε σφαγέας της Πελοποννήσου Ζεύγος, εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη.

[1] Φάκελλοι, HS9/1524/3 και «SECRET VELOUCHIOTIS, Ares, – 22666/A»,στα «The National Archives», που δόθηκαν εν μέρει στη δημοσιότητα το 2005.

[2] Εγγραφο HS9/1524/3-Job No 247314

[3] George 2nd Earl Jelico από το βιβλίο “ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς”…

elkosmos.gr

αφήστε ένα σχόλιο


7 + = δεκαπέντε