ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΔΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα έχει χύσει τόνους… φαρμάκι για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά στην κρίση. Όμως αυτή τη φορά, το φαρμάκι γίνεται μέλη. Και η Βρετανή δημοσιογράφος δηλώνει πως είναι με την Ελλάδα στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Σας Βρετανή, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος του άρθρου της στον Observer της Κυριακής. «Τώρα που η Αμάλ Αλαμουντίν αναζωπύρωσε τη διαμάχη για τον Παρθενώνα, είναι καιρός να αποκαταστήσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους», γράφει.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εδώ και 200 χρόνια εκτίθενται στο κακοφωτισμένο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να γυρίσουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, λέει.

“Πέτρες χωρίς αξία” τα κλεμμένα Μάρμαρα για τον λόρδο Έλγιν!

«Δεν θα κρυφτώ. Με τις αθάνατες λέξεις του Λόρδου Βύρωνα: Είμαι με την Ελλάδα», γράφει η Σμιθ και δηλώνει ενθουσιασμένη πως μια διαμάχη, που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό, αν η λογική και η αξιοπρέπεια είχαν επικρατήσει, προκύπτει ξανά και μάλιστα με σθένος μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα.

«Αν ένα βρετανικό μνημείο είχε την ίδια τύχη, τρέμω στην ιδέα του ποια θα ήταν η αντίδραση. Αλλά και πάλι, έχω εντυπωσιαστεί με την ψυχραιμία που δείχνει η Αθήνα. Με την ευγένεια πως το ένα έθνος ξέρει το άλλο, οι Έλληνες έχουν επιλέξει το διάλογο από το θυμό, την ειρήνη από τη μνησικακία, το χιούμορ από την έχθρα», σημειώνει.

Χαρακτηρίζει ψέμα και ανοησία τον ισχυρισμό των συμπατριωτών της πως τα Μάρμαρα είναι καλύτερα να εκτίθενται στο Λονδίνο γιατί «εξυπηρετούν το παγκόσμιο κοινό. «Οι Έλληνες ζήτησαν για πρώτη φορά πίσω τα Γλυπτά επί βασιλείας του Όθωνα, του πρώτου τους βασιλιά μετά την ανεξαρτησία τους το 1830 και πολύ πριν η Μερκούρη βάλει τη διαμάχη στο χάρτη. Το να αρνείται κανείς το αίτημα της Ελλάδας ως εθνικιστικό είναι ακραίο».

Η Σμιθ στέκεται και στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν ζητά τίποτα άλλο πίσω εκτός από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που πήρε ο Έλγιν και μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει κοινή διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Χρησιμοποιώντας στη φράση του Γιάννη Ρίτσου «αυτές οι πέτρες δεν αισθάνονται άνετα με λιγότερο ουρανό» η Σμιθ τονίζει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα χρειάζονται τον αττικό ήλιο για να εκτιμηθούν στο έπακρο.
«Η Ελλάδα πέρασε μια από τις χειρότερες στιγμές της πρόσφατα. Η επανένωση των Γλυπτών θα ήταν μια ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα σε δύσκολες στιγμές βρισκόταν στο πλευρό της Βρετανίας. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Η ευκαιρία αυτή είναι τώρα και για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να την αδράξει. Θα ήταν, όπως θα έλεγε το Στίβεν Φράι, πράξη μεγαλοσύνης»

Δημοσκόπηση: Δώστε πίσω τα Μάρμαρα!

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δηλώνει το 37% των Βρετανών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov, την ώρα που μόνο το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο!

Το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

Το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.- olympia

 

αφήστε ένα σχόλιο


2 × = δέκα