Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία

Ιταλοποίηση ξανά: Απόλυτη πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς στη Βουλή αλλά πλειοψηφία Μπερλουσκόνι στη Γερουσία – Θρίαμβος του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλλο και πανωλεθρία του Μάριο Μόντι

Βραδιά-θρίλερ στην Ιταλία καθώς τα πρώτα exit-poll που έδειχναν μία καθαρή νίκη της Αριστεράς φαίνεται να ανατρέπονται. Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

 

Από την άλλη, νευρικότητα δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.

Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων (61.305 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερά υπερισχύει στην βουλή, με ποσοστό 29,54% έναντι του 29,14%. Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο, εξασφαλίζει το 25,54% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Σε ότι αφορά την γερουσία (η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επι συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Καθοριστική η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Η κατανομή των εδρών, βάσει του μέχρι τώρα αποτελέσματος, έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

 

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ετσι, Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή οι συνασπισμοί των κόμματων λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Κεντροαριστερά: 29,54 % και 340 έδρες

Κεντροδεξιά: 28,7% και 121 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 25,54% και 111 έδρες

Λίστα Μόντι: 10,54 % και 45 έδρες

Ο μεγάλος αριθμός εδρών της Κεντροαριστεράς σε σχέση με το ποσοστό που φέρεται να λαμβάνει οφείλεται στον εκλογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων που λαμβάνει την πρώτη θέση παίρνει το 55% των εδρών. Με δεδομένη την μικρή διαφορά μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς είναι σαφές ότι οι Ιταλοί θα περιμένουν ακόμη πολλές ώρες να μάθουν τα τελικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα οι προβολές δείχνουν τα εξής:

 

Δημοκρατικό Κόμμα: 26,1%

 

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 24,8%

 

Μπερλουσκόνι: 21,5%

 

Μόντι: 8,5%

 

έπε Γκρίλλο και πανωλεθρία του Μάριο Μόντι

αφήστε ένα σχόλιο


× 9 = ογδόντα ένα