ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΣΙΠΡΑ

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μάθαμε ότι η κυβέρνηση, με την απειλή της άσκησης βέτο για το κείμενο τελικών συμπερασμάτων, εξασφάλισε “πολιτική δέσμευση” για μη κλείσιμο των συνόρων. 
Τουλάχιστον για 15 ημέρες ακόμη. Μέχρι την πραγματοποίηση νέας έκτακτης Συνόδου, με τη συμμετοχή της Τουρκίας (η Τουρκική ηγεσία δεν μπορούσε να συμμετέχει στην τελευταία λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών που έγιναν στη γείτονα, μια ημέρα πριν).Όπως ήταν φυσικό επόμενο, χρειάστηκε να περάσουν μόλις 16 ώρες (ναι, καλά διαβάζετε, ώρες.) για να κλείσει η F.Y.R.O.M. τα νότια σύνορά της, στους Αφγανούς πρόσφυγες. Λόγω αποπομπής και επαναπροώθησης από την Κροατία, ενός μεγάλου αριθμού συμπατριωτών τους, πίσω στη Σερβία. Επειδή θεωρήθηκαν μετανάστες με μακρά παραμονή στην Ελλάδα και όχι πρόσφυγες…Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε νέα επεισόδια στην Ειδομένη και νέο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής. Που, αν δεν λυθεί άμεσα, θα έχει σαν συνέπεια τη μόνιμη, αυτή την φορά, αποχώρηση της Hewlett Packard από το λιμάνι του Πειραιά. Που θα μεταφραστεί σε μικρότερα έσοδα από τον Ο.Λ.Π. και απώλεια κάποιων εκατοντάδων θέσεων εργασίας…

Η αντίδραση της κυβέρνησης; Να διαμαρτυρηθεί για την μη τήρηση της συμφωνίας! Η απορία είναι ποιας συμφωνίας; Πολύ θα χαιρόμουν, να μας επιδείξει κάποιος από το Μαξίμου, τη Συνθήκη εισόδου της F.Y.R.O.M. στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διότι αν τα Σκόπια δεν έγιναν μέλος της Ε.Ε. χωρίς να το πάρουμε είδηση, δεν υφίσταται κάποιος άλλος τρόπος με τον οποίο να δεσμεύτηκαν (αποτελεσματικά) στη Σύνοδο Κορυφής, να μην κλείσουν τα σύνορά τους.

Σαφώς και το κρατίδιο στα βόρεια σύνορα της χώρας μπορεί να πιεστεί, αν παραστεί ανάγκη. Αλλά αφενός αυτό παίρνει χρόνο, αφετέρου υπάρχουν σημαντικά ερείσματα για να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες/μετανάστες.

Αν κανείς προσθέσει πως η κυβέρνηση του κρατιδίου έχει φροντίσει, με την γενικότερη στάση της απέναντι στις Η.Π.Α., να έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, εύκολα καταλαβαίνει ότι οι γείτονες δεν κινούνται τυχαία. Και πως οι φύλακες των γειτόνων, έχουν γνώση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γιατί δεν έχει;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι, κατά την διάρκεια της Βαρουφακειάδας του περασμένου έτους, είχε προφορικές διαβεβαιώσεις από την Ε.Κ.Τ. και τον Mario Draghi πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις Ελληνικές τράπεζες. Και πως αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν δέχθηκε ξανά προφορικές διαβεβαιώσεις;

Εάν έλεγε αλήθεια παλαιότερα, γιατί επανέλαβε το λάθος; Εάν όχι, γιατί επιμένει ότι έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τα capital controls η Ε.Κ.Τ., που τον ξεγέλασε;

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η χώρα γίνεται, για μία ακόμη φορά, περίγελος διεθνώς, ταυτόχρονα πλημμυρίζει με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ελάχιστοι από τους οποίους, υπάρχει ελπίδα να φύγουν άμεσα από τα εδάφη της. Και που, σε λίγο, μη έχοντας εναλλακτική εργασίας ή αναχώρησης θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν.

Την ίδια ώρα, η ίδια χώρα, είναι “κομμένη” σε δεκάδες “κομμάτια” από δεκάδες μπλόκα αγροτών. Που σήμερα, μια αντιπροσωπεία ενός μέρους των, είδαν τον πρωθυπουργό, χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, στην ίδια χώρα, οι δίκες αναβάλλονται για χρόνια λόγω της αποχής των δικηγόρων, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και η αξιολόγηση έχει ήδη αργήσει τρεισήμισι μήνες. Και δεν προβλέπεται να ολοκληρώνεται πριν τα μέσα Μαρτίου. Εάν είμαστε τυχεροί…

Έγραφα εχθές για τις αποφάσεις που όλοι θα κληθούμε να πάρουμε, σύντομα.

Με κάθε ώρα που περνά όμως, τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Ειλικρινά αρχίζω πλέον να σκέφτομαι να στηρίξω τον κύριο Τσίπρα. Και να προσπαθήσω να πείσω όλους όσους τον αντιμάχονται, να τον στηρίξουν και εκείνοι.

Ώστε τα χειρότερα που έρχονται, να έρθουν γρήγορα.

Ώστε να διανυθεί η απόσταση μέχρι τον τοίχο, ή τον γκρεμό αν προτιμάτε, γρηγορότερα.

Ώστε να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα.

Δεν αντέχεται πλέον αυτή η κατάντια.

Πέτρος Λάζος
capital.gr

αφήστε ένα σχόλιο


× 8 = σαράντα