ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ! ΣΗΜΙΤΗΣ “ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ” ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τη σύνδεση της πολιτικής με την οικονομική κρίση, που «συμπλέκονται και αλληλοεπηρεάζονται» τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, περιέγραψε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάνοντας σφοδρή επίθεση στην πενταετή κυβέρνηση Καραμανλή για την τεράστια σπατάλη πόρων.

«Παράδειγμα της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα υπήρξε η τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004-2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς.

Ετσι, κατά την πενταετία αυτήν, μόνο οι δαπάνες του Δημοσίου για αμοιβές αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,5% δισ. σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης οκταετίας χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εισπράξεις.

Ηταν μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού», τόνισε ο κ. Σημίτης μιλώντας στο Συνέδριο «Athens Forum 2014: Η Δημοκρατία υπό Πίεση», όπου ανέπτυξε την άποψή του απαντώντας στο ερώτημα εάν η οικονομική κρίση υπονομεύει τη δημοκρατία.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, η δημοκρατία δεν αφορά μόνο την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου ή την ψήφιση των νόμων και τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και το ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπ’ αυτή την έννοια «η οικονομική κρίση είχε χωρίς αμφιβολία αρνητική επίδραση στη λειτουργία της δημοκρατίας».

Οι άνεργοι

«Το αποδεικνύουν» -προσέθεσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός- «ο αριθμός των ανέργων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα και την Ισπανία, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και ο εκτεταμένος περιορισμός των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων».

Για τον κ. Σημίτη, αιτία υστέρησης της χώρας είναι επίσης η στάση των κομμάτων, που αναλώνονται σε βραχυπρόθεσμο και μόνο σχεδιασμό και στον προσεταιρισμό ψηφοφόρων με στόχο την εκλογική νίκη. «Τα κόμματα μπορεί να κάνουν και στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους για να διατηρηθούν έτσι στην εξουσία», επισήμανε ο κ. Σημίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο και τη σταθεροποιητική πολιτική.

«Αφού τα κατήγγειλε, τα εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση», υπενθύμισε ο πρώην πρωθυπουργός, για να αποδώσει ευθύνες και στην κυβέρνηση Παπανδρέου:

«Το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 2009 ότι λεφτά υπάρχουν για βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικές παροχές, για να ανακοινώσει αφού ανέλαβε την εξουσία ότι λεφτά δεν υπάρχουν και η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια!».

Ευθύνες

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Σημίτης δεν απέφυγε στη χθεσινή ομιλία του να επιρρίψει ευθύνες στα κόμματα και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής:

«Η σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που αμφισβητούν το υπάρχον δημοκρατικό πολίτευμα, όπως η Χρυσή Αυγή, το ελληνικό νεοφασιστικό κόμμα, είναι απόρροια των λαϊκίστικων τακτικών των παραδοσιακών κομμάτων που εφαρμόστηκαν ανενδοίαστα από το 2004 και μετά.
Οταν απουσιάζει μια συγκεκριμένη πολιτική, όταν δεν υπάρχει το θάρρος για ειλικρίνεια, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις γίνονται αιτίες αγανάκτησης».

Η πρόταση που επί της ουσίας ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι οι ενδεδειγμένες πολιτικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας δεν θα πρέπει να οδηγούν στην απόρριψη κάθε μεταρρύθμισης (έφερε το παράδειγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που συζητείται χωρίς να υλοποιείται από το 1998…), αλλά αντιθέτως να υπάρξει μια θεμελιώδης αναγκαία αλλαγή: μια «σαφής δομή οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και τη χώρα μας», «μια πολιτική που δεν επικεντρώνεται στην κατάκτηση και διαχείριση της εξουσίας, αλλά επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα του πολίτη», κατέληξε αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

αφήστε ένα σχόλιο


1 + = δυο