Της Μαρίας Σπυράκη
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ανήκει στη ΝΔ, αλλά είναι στην ουσία ο πρώτος τη τάξει υπουργός του Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα όμως είναι και το πρόσωπο που με τις δηλώσεις του για το παρελθόν της διακυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και με τις επιλογές του στη φορολογική πολιτική, προκαλεί τις περισσότερες έχθρες μεταξύ των βουλευτών του πρώτου κυβερνητικού εταίρου, μεταξύ εκείνων δηλαδή που στηρίζουν την κυβέρνηση και τον ίδιο.
Οι καβγάδες πήραν, μάλιστα, τέτοιες διαστάσεις που ορισμένοι μίλησαν για «ανοιχτή κόντρα Καραμανλή – Σαμαρά». Ο Γ. Στουρνάρας, οι Καραμανλικοί και οι «λαϊκοί δεξιοί» βουλευτές είναι υποχρεωτικό να συνυπάρχουν όσο ο Αντ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η συνύπαρξη είναι αρμονική. Μάλλον για «ένοπλη ειρήνη» πρόκειται, ακόμη και μετά την οδηγία του Μαξίμου που έδειξε πως η στήριξη του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών είναι αμέριστη. Οι βολές βουλευτών της ΝΔ κατά του Γ. Στουρνάρα ήταν στην αρχή υπόκωφες. Μέχρι που ο υπουργός τοποθετήθηκε ανοιχτά για την περίοδο 2007 – 2009 και είπε στην ουσία πως η κυβέρνηση Καραμανλή προσέλαβε 100.000 υπαλλήλους και αύξησε τις συντάξεις κατα 80%. Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο Σίμος Κεδικογλου άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί με την παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών.
Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις προκάλεσαν την μήνιν των Καραμανλικών που ξεσπάθωσαν κατά του υπουργού Οικονομικών. Τον χορό έσυρε ο γραμματέας της Λ. Συγγρού Μαν. Κεφαλλογιάννης ο οποίος είπε «δεν πιστεύω να έχει πει τέτοιες ανοησίες ο κ. Στουρνάρας », ενώ ακολούθησαν συντονισμένα πυρά από τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Ευάγγ. Αντώναρο που επιτέθηκε και κατά του στενού του συνεργάτη Ν. Καραβίτη.
Οι Καραμανλικοί θύμισαν με τη σειρά τους το παρελθόν του Γ. Στουρνάρα και την περίοδο της εισόδου της Ελλαδος στην ΟΝΕ, οπότε και ήταν στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη. Η κατάσταση οξύνθηκε όταν ο Ευάγγ. Αντώναρος αποφάσισε να συντάξει non paper με τη βασική επιχειρηματολογία να προέρχεται από το βιβλίο του Γ. Παπαθανασίου που περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας το 2009, υπό τον τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών, η αλήθεια για την οικονομία» και στο οποίο πρόσθεσε αποσπάσματα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε το 2009 κατά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.
Το non paper διανεμήθηκε σε βουλευτές που εμφανίζονται στα ΜΜΕ αλλά όχι σε όλους, προκαλώντας στο Μαξίμου την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε για να υπερασπισθεί την κυβέρνησή του. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική. Ο Κ. Καραμανλής ενοχλήθηκε με την αναφορά του Γ. Στουρνάρα στις δημοσιονομικές επιδόσεις της περιόδου 2007-2009 και οι δικοί του πήραν τα όπλα. Όμως, όταν ερωτήθηκε από βουλευτή του περιβάλλοντός του εάν πρέπει να παρέμβει για να απαντήσει στον υπουργό τόνισε: «μη δίνεις συνέχεια…». Δημόσια συνέχεια δεν ήθελε να δώσει ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Τηλεφώνησε στον Γ. Στουρνάρα και του θύμισε ότι τα τρία κόμματα συγκυβερνούν. Ομως η εμφάνιση του non paper έδωσε την αίσθηση κήρυξης πολέμου των Καραμανλικών κατά του Γ. Στουρνάρα και τελικά την εικόνα της αντιπαλότητας του πρώην πρωθυπουργού με το Μαξίμου. Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής, όπως βεβαιώνει επιστήθιος συνομιλητής του, δεν ήταν ενήμερος για το non paper. Φέρεται μάλιστα να ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία του άλλοτε εκπροσώπου του.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
«Ο Κ. Καραμανλής στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Αντ. Σαμαρά και αυτό αποδείχθηκε σε όλη τη διαδρομή», λέει συνομιλητής του. Την πληροφορία επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του και ο βουλευτής Γ. Βλάχος, εκ των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού. Ανεξαρτήτως προσωπικής ανάμειξης του Κ. Καραμανλή το αποτέλεσμα είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας βρέθηκε στη δίνη των Καραμανλικών, ενώ είναι στο επίκεντρο της κριτικής για την πολιτική που ασκεί από βουλευτές της «λαϊκής δεξιάς» όπως ο Νικ. Κακλαμάνης, αλλά και από «ελεύθερους σκοπευτές» όπως ο Γ. Μιχελάκης.
Βουλευτές της ΝΔ του χρεώνουν επίσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα το πόσο των 3,2 δισ. που προέρχεται από το φόρο ακινήτων για το 2014 και σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Μ. Βορίδης. Η επιλογή του πρωθυπουργού, πάντως, να τον εξουσιοδοτήσει να συγκρουστεί με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ στην έξοδο του Μαξίμου με φόντο την απεργία της ΠΝΟ χαρακτηρίζοντας «παλαιοκομματικές» τις λογικές των κομμάτων που στήριξαν τις κινητοποιήσεις, δείχνει πως ο κ. Σαμαράς εμπιστεύεται απολύτως τον υπουργό και του αναθέτει και ειδικές αποστολές. Ομως ο Γ. Στουρνάρας είναι εκ των πραγμάτων ο πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής που φέρει το βάρος της εφαρμογής των υπεσχημένων στους δανειστές. Ως εκ τούτου καλείται να αποδείξει ότι εκτός απο αποτελεσματικός είναι και ευέλικτος.
αφήστε ένα σχόλιο