Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. και η «αξιοποίηση» της παραλίας.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Μετά το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και τις Μαρίνες του Δήμου που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση – αξιοποίηση (κοινώς ξεπούλημα), σειρά έχει τώρα όλη η παραλία και όλες οι θετικές ρυθμίσεις για την διαμόρφωσή της που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Με το άρθρο 16 του νομοσχέδιου, που συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα 4/4/13, ιδρύεται η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» στην οποία παραχωρείται η διαχείριση του παράκτιου μετώπου από τον Πειραιά έως το Σούνιο. Σκοπός της εταιρείας αυτής είναι η διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, δημοσίων, ιδιωτικών και ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ. Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις παραχωρούνται ή μεταβιβάζονται σ’ αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά ή άλλου τύπου σύμβαση, όλα τα παραπάνω, εκτός του ΣΕΦ και όσων έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας κλπ).

Μετά την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων η εταιρεία δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης, υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε τυχόν ισχύουσες συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης κλπ, δεν μπορεί όμως να μεταβιβάσει με οποιοδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που της παραχωρούνται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό το τελευταίο ήταν η προϋπόθεση που τέθηκε, προφανώς από την τρόικα, για να δεχθεί την ίδρυση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ. Με τον προϋπόθεση που τέθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί πλέον, κατά την κρίση του, να παρεμβαίνει και ότι θεωρεί προσοδοφόρο να το εκποιεί το ίδιο ώστε τα έσοδα αντί για τον προϋπολογισμό της χώρας να πηγαίνουν στο «Ειδικό Ταμείο» για το χρέος ή πιο καλά στη «μαύρη τρύπα» του χρέους.

Με βάση άλλα άρθρα του συζητούμενου νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες Διατάξεις», το νόμο 4092/12, καθώς και άλλους νόμους ή ρυθμίσεις, δίνονται προκλητικά προνόμια για να προσελκύσουν επενδύσεις και να εκποιήσουν δημόσια γη και εγκαταστάσεις έναντι «πινακίου φακής». Για να ξεπεράσουν μάλιστα συνταγματικές διατάξεις αξιοποιούν το παλιό κόλπο της παραχώρησης για 99 χρόνια. Έτσι επιτρέπεται η ιδιωτική χωροταξία, χωρίς εισφορά σε γη και χρήμα, προβλέπεται αυξημένος συντελεστής δόμησης εκτός σχεδίου από 0,2 έως 0,4, στον υπολογισμό του οποίου για παραλιακές εκτάσεις προσμετράται και ο αιγιαλός, θεσμοθετείται το δικαίωμα απαλλοτρίωσης επιπλέον της επένδυσης εκτάσεων, δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αξιολογεί και να αποφασίζει για αρχαιολογικά ευρήματα, ουσιαστικά καταργείται ο δημόσιος έλεγχος και ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος και δίνονται προκλητικά για το λαό κίνητρα και φοροαπαλλαγές.

Βέβαια, όλα αυτά, αν και παρουσιάζονται ως νέα, είναι η εφαρμοζόμενη εδώ και χρόνια πεπατημένη οδός στην χειρότερη έκδοσή της, που έφτασε τη χώρα στη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Όποιες επενδύσεις κι αν ελκύσουν, δεν θα προσφέρουν ανάπτυξη σε όφελος του τόπου, ούτε νέες θέσεις εργασίας και προπαντός ουσιαστικό όφελος για την Εθνική Οικονομία, παρά μόνο κέρδη στους επενδυτές, ντόπιους και ξένους. Τα παράκτιο μέτωπο είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο, πρώτα και κύρια για τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής, που ευτυχώς στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει καταστραφεί. Χρειάζονται ευέλικτες πολιτικές ανάπλασης και ανάδειξης των φυσικών του πλεονεκτημάτων, που είναι η θάλασσα, το απαράμιλλο τοπίο και οι αρχαιολογικοί του θησαυροί, σε συνδυασμό με τουριστική, πολιτιστική και ψυχαγωγική αξιοποίηση. Μια τέτοια προοπτική θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους να το χαρούν και θα προσελκύσει ξένους τουρίστες, με αποτέλεσμα να αναζωογονηθεί η οικονομία και να διαχυθούν τα κέρδη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και εργαζόμενους.

Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί και η παραλία της πόλης μας, μαζί με τα Αστέρια. Ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, που επι χρόνια αγωνιζόμαστε για την πόλη μας, για την λύση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων, συμπυκνώνουμε τους στόχους μας για το παράκτιο μέτωπο που αντιστοιχεί στη Γλυφάδα, ως εξής:

Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με τη παραχώρηση ή μεταβίβαση, στην παραπάνω εταιρεία, δημόσιων ή ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ εκτάσεων, εγκαταστάσεων ή κτηρίων και ειδικά σε ότι αφορά στο Δήμο μας, προκειμένου να αξιοποιηθούν – εκποιηθούν και μάλιστα με την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά αυτή η τελευταία πρόβλεψη οδηγεί τα όποια έσοδα στη «μαύρη τρύπα» του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Επιμένουμε στην εφαρμογή των θετικών προβλέψεων και ρυθμίσεων του Π.Δ. του 2004, τόσο για την παραλία όσο και για τα Αστέρια, ώστε να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο, να συνδεθεί με τη ζωή της πόλης και να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση για να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξή της.

Διεκδικούμε την παραχώρηση των δημόσιων κτημάτων της παραλίας και των Αστεριών στο Δήμο, ώστε να προχωρήσει, με την εξασφάλιση των κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις, στην αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών και της Εθνικής Οικονομίας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι μαρίνες ανήκουν στο Δήμο Γλυφάδας και ότι θα διεκδικήσουμε με όλους τους αγωνιστικούς και νόμιμους τρόπους να απεμπλακούν από το ΤΑΙΠΕΔ και την επικείμενη δημοπράτησή τους.

Τους παραπάνω στόχους πρότεινε η Πρόεδρός μας κ. Αθηνά Λυγνού στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του στις 3/4/13, να αποτελέσουν το πλαίσιο απόφασης, δέσμευσης και διεκδίκησης για το Δήμο. Ναι μεν στο μεγαλύτερο μέρους τους έγιναν αποδεκτοί, αλλά από μόνο του αυτό δεν φτάνει. Η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα, παρά τις συχνές ερωτήσεις των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, κατά βάση μένει θεατής των γεγονότων.

Μόνη πρακτική αντίδρασή της ήταν η ανάθεση σε δικηγόρο της υπόθεσης των μαρινών και οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Δημάρχου, ότι τάχα μου έχει εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη διαμόρφωση της παραλίας, αρκεί να παραχωρηθεί στο Δήμο. Από την άλλη μεριά, ο κ. Βαρβιτσιώτης, με βάση το ρόλο του ως βουλευτής της Ν.Δ., συμφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές και ήταν και ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Με βάση αυτή την εικόνα είναι προφανές ότι για να αποτραπεί η καταστροφική προοπτική που δρομολογήθηκε με τους προαναφερόμενους νόμους, το ΤΑΙΠΕΔ και την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», χρειάζεται η πιο πλατειά αγωνιστική συσπείρωση και δράση, όλων των δυνάμεων και προπαντός των πολιτών που θέλουν να συνεισφέρουν. Προς αυτή την κατεύθυνση οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με συνέπεια ήταν και είναι προσανατολισμένοι, εργάζονται αποφασιστικά και θα συνεχίσουν να εργάζονται.

 

Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

αφήστε ένα σχόλιο


7 − τέσσερα =