Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ-  Τι αποφασίστηκε!

Απάντηση -βόμβα στις γερμανικές πιέσεις έχει δρομολογήσει ήδη η ελληνική πλευρά!

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapoltika.gr, έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, η δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή του υπουργού από την Κροατία.

Κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής συνάντησης δόθηκαν οδηγίες για να δρομολογηθεί αίτημα προς την Γερμανία καταβολής των πολεμικών αποζήμιώσεων προς την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την γνώση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να ζήτησε προσωπικά να δρομολογηθεί το θέμα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί επίσημο έγγραφο προς της Γερμανία, ενώ το αίτημα αναμένεται να το θέσει ο ίδιος ο Μεσσήνιος πολιτικός, προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Το ποσό που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα από τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 162 δις ευρώ (80% του ελληνικού ΑΕΠ)

Spiegel: Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισεκατομμύρια ευρώ

Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ. 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944. Αυτό αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναδημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Το συνολικό ποσό των 162 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν, θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας!

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε λάβει εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να διερευνήσει πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία. Και κατέληξε στο πόρισμα των 80 σελίδων. Όμως το πόρισμα χαρακτηρίστηκε «άκρως μυστικό».

Σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία που δημοσιεύει Το Βήμα, βάσει του πορίσματος, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.

Το πόρισμα σύμφωνα με το Spiegel, έχει ήδη φτάσει στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Γράφει το Spiegel: «Η ελληνική κυβέρνηση πατάει φρένο. Χαρακτηρίζει την αναφορά «ευαίσθητο θέμα» γιατί φοβάται πως θα καταστρέψει τη σχέση της με τον κυριότερο δανειστή της.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει τη σύγκρουση με τη Γερμανία.

Η ευθύνη για το πόρισμα δεν είναι πια μόνο του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει μπλεχτεί, ακόμη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει λάβει τις 80 σελίδες».

«Θα υπάρξει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για την αποκάλυψη (της έκθεσης) και ο Σαμαράς θα αποφασίσει», είπε στο Spiegel ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια διαμάχη με το Βερολίνο».
Συντάκτηκε από Ευρ.Χατζηπαναγιώτη

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα + = 16