ΗΠΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ – ΑΡΧΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν στην πρόσφατη επιστημονική ημερίδα του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού

Όπως είναι γνωστό ο σημερινός πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης στη Βουλή έκανε την πρόταση να γίνει ο Σαρωνικός Ριβιέρα. Την πρόταση αυτή επεξεργάζονται από τότε τα αρμόδια υπουργεία και ψήφισαν νόμους, και θα ψηφίσουν και άλλους, με στόχο την πλήρη εκποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής σε ξένους και ντόπιους «επενδυτές» για την κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων σε όλη την ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο ( κατασκευή στο φαληρικό όρμο της μεγαλύτερης μαρίνας σκαφών αναψυχής στη Μεσόγειο, τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες με τη μορφή ΠΟΤΑ που θα λειτουργούν με τη γνωστή μέθοδο all inclusive, ογκώδη συνεδριακά κέντρα, καζίνο, νυκτερινά κέντρα, πληθώρα επιχειρήσεων κυρίως τουριστικού χαρακτήρα κ.ά) Εάν όλα αυτά πραγματοποιηθούν, όχι μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα χάσουν κάθε πρόσβαση στην παραλία και θα κλείσουν όλες οι νόμιμες μικρές επιχειρήσεις που σήμερα υπάρχουν (μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια ταβέρνες, καφετέριες), αλλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα και με εκποίηση ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι ( πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εκποίησης του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη)

Το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού από την αρχή αντιστάθηκε στα σχέδια εκποίησης, εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε οργάνωσε με τη συνεργασία τοπικών συλλογικοτήτων και κινημάτων σειρά εκδηλώσεων, δράσεων και κινητοποιήσεων σε πολλούς δήμους από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που περιγράψαμε πιο πάνω.

Όμως παράλληλα με την άρνησή μας στην ακολουθούμενη πολιτική, οργανώσαμε στις 8 Ιουνίου, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο επιστημονική ημερίδα στην οποία εξειδικευμένοι επιστήμονες έκαναν εισηγήσεις και παρουσίασαν αρχές, θέσεις και προτάσεις για μια άλλη τουριστική ανάπτυξη στο Σαρωνικό που θα προωθεί την οικονομική ευημερία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό και σε όφελος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών του λεκανοπεδίου. Τις εισηγήσεις των επιστημόνων εισηγητών παρουσιάζουμε περιληπτικά σε μια προσπάθεια να παραπέρα συζήτηση των αρχών των θέσεων και των προτάσεων και για περισσότερη επεξεργασία και εξειδίκευση ανά περιοχή. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλοι οι επιστήμονες δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των εισηγήσεων.

Στην ημερίδα έκαναν εισηγήσεις με τα θέματα που πιο κάτω αναφέρονται οι: Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σοφία Αυγερινού, τακτική καθηγήτρια ΕΜ Πολυτεχνείου στον τομέα του τουρισμού, Γιώργος Σαρηγιάννης, ομότιμος καθηγητής ΕΜ Πολυτεχνείου στον τομέα των υποδομών και Μάκης Σταύρου, Ιστορικός-Περιβαλλοντολόγος.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ

Η κ. Μαρία Καραμανώφ ανέπτυξε τις αρχές της βιωσιμότητας για μία τουριστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και των ιστορικών μνημείων και θα λειτουργεί σε μια κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης του παράκτιου μετώπου αποτελεί άμεση προτεραιότητα, εν όψει των εντόνων συγκρούσεων χρήσεων γης, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητά του.

Η διαχείριση αυτή, για να είναι βιώσιμη, πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις δώδεκα (12) βασικές Αρχές του Δικαίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τις οποίες διετύπωσε η νομολογία του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τη δεκαετία 1990-2000 και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 

1.     Αρχή Δημόσιας Οικολογικής Τάξης

2.     Αρχή Βιωσιμότητος

3.     Αρχή Πολιτιστικής Κληρονομίας

4.     Αρχή Υποχρεωτικής Αποκατάστασης Διαταραχθέντων Οικοσυστημάτων

5.     Αρχή Κοινής Φυσικής Κληρονομίας

6.     Αρχή Ηπίας Αναπτύξεως Ευπαθών Οικοσυστημάτων

7.     Αρχή της Αισθητικής Αξίας της Φύσεως

8.     Αρχή Βιοποικιλότητος

9.     Αρχή Φερούσης Ικανότητος

10.  Αρχή Χωρονομίας

11.  Αρχή Βιώσιμου Αστικού Περιβάλλοντος

12.  Αρχή Οικολογικής Συνειδήσεως

Τις αρχές αυτές ανέπτυξε αναλυτικά στην εισήγησή της

Η κ Σοφία Αυγερινού μίλησε με θέμα ¨Τουριστικές δραστηριότητες και ήπια ανάπτυξη στην παραλία του Σαρωνικού» επικεντρώνοντας στα ακόλουθα

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σήμερα είναι ανάγκη να προωθηθεί μια πρόταση συμμετοχικού ορθολογικού και διαδραστικού χωρικού σχεδιασμού στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας ,να ληφθούν υπόψη :

Ο Χάρτης Αειφόρου Τουρισμού ΠΟΤ,

Η Κοινοτική Ατζέντα για έναν Αειφόρο και Ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Τουρισμό και άλλες διεθνείς οδηγίες και κείμενα

Σύμφωνα με τις αρχές αυτές θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, στη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προώθηση των αναγκαίων τεχνολογικών εκσυγχρονισμών κ.ά.

Όπως έχει αποδειχθεί από τη διεθνή και κυρίως την ευρωπαϊκή εμπειρία, βασική προϋπόθεση επιτυχίας για το στόχο αυτό αποτελεί ο συντονισμός των ποικίλων εμπλεκομένων συντελεστών και φορέων στους σχετικούς αναπτυξιακούς τομείς, είτε κατά την κατακόρυφη έννοια από το ευρωπαϊκό επίπεδο στα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα, είτε κατά την οριζόντια σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο.

Μέσω των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το στρατηγικό πλαίσιο, διά μέσου του οποίου μπορεί να αναγνωριστεί η εδαφική επίδραση της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής και να προωθηθεί μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγισή της.

ΖΗΤΕΊΤΑΙ ΈΝΑΣ «ΧΩΡΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ,δηλαδή ένα ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Που θα πρέπει να βασίζεται στο ακόλουθο τρίπτυχο:

• Να διαπραγματεύεται την έννοια του Εθνικού Τουριστικού Προϊόντος διά μέσου της χωρικής του έκφρασης.

• Να καθορίζει την τουριστική εικόνα διά μέσου μιας συστηματικής και πολυκριτηριακής διάγνωσης των τουριστικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

• Να συγκροτεί τις προτάσεις του στη βάση:

α) των χωρο-εδαφικών ενοτήτων, οι οποίες θα διαμορφωθούν με χωρικά κριτήρια βιωσιμότητας και εδαφικής διακυβέρνησης,

β) της τουριστικής αγοράς,

γ) της σύνθεσης-διάρθρωσης του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

Ένα τέτοιο πλαίσιο για τον τουρισμό θα πρέπει να συνδέεται με τον οικονομικό προγραμματισμό και τις επενδύσεις, ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου και να διατυπωθούν σαφείς αρχές χωρικού σχεδιασμού και οργάνωσης της τουριστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής διαδικασίας όλων των παραγωγικών τομέων.

 

ΈΝΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Οι χωρικές επεμβάσεις για την υλοποίηση μιας συντονισμένης τουριστικής πολιτικής στην Αττική μπορούν να εξειδικευτούν και να διαφοροποιηθούν κατά περιοχές ως εξής:

Μητροπολιτικές κεντρικές περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πρωτευούσης ( ΠΣΠ )

Αστική περιβάλλουσα περιοχή του Π.Σ.Π.

Παράκτιες ζώνες

Κύριες ζώνες της ενδοχώρας

Κύριος άξονας και κέντρα τουριστικής προσπέλασης

Μια βασική διάκριση της τουριστικής προσφοράς στην περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να γίνει ως προς τις :

Ζώνες αστικού τουρισμού ή τουρισμού παραδοσιακών μορφών

Ζώνες εναλλακτικών μορφών ή ήπιου τουρισμού όπου μπορεί να ενταχθεί η περίπτωση του Σαρωνικού.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

• Α. Ο τουρισμός να αναδειχθεί σε παράμετρο οικονομικής ανάπτυξης.

• Β. Ο τουρισμός να αναδειχθεί σε παράμετρο βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να αποκλεισθεί κάθε εμπορική τουριστική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη του Σαρωνικού.

• Γ. Ο τουρισμός να αναδειχθεί ως παράμετρος κοινωνικής ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης.

• Δ. Η τουριστική δραστηριότητα να ενταχθεί στον ενιαίο Στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και να υπαχθεί στις αρμοδιότητες των αντιστοίχων επιπέδων αυτοδιοίκησης

Ο κ. Γιώργος Σαρηγιάννης μίλησε μ θέμα «Οι μετακινήσεις στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον» καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις για

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Η παραλιακή ζώνη, από το Φάληρο μέχρι και το Σούνιο αποτελεί βασική ζώνη αναψυχής του Λεκανοπεδίου Αθηνών, (και εν πολλοίς και των Μεσογείων) και ήδη τουλάχιστον μέχρι και την Ανάβυσσο είναι αρκετά πυκνά δομημένη

Για να εξυπηρετήσει τον σκοπό της ως ζώνη αναψυχής, οφείλει να συνδέεται με Μέσα Μαζικών Μεταφορών (ΜΜΜ) τα οποία θα εξυπηρετούν δύο κινήσεις: 1. την παραλία κατά μήκος και 2. την ενδοχώρα, τόσο του Λεκανοπεδίου και των Μεσογείων ως σύνολο (με μεγαλύτερη χρήση το από Κέντρο ως την Παραλία), όσο και της στενής ενδοχώρας της παραλιακής ζώνης, όσο αυτή είναι δομημένη σε πρώτη και δεύτερη κατοικία σε βάθος 2-4 χιλιόμετρα (και κατά περίπτωση και περισσότερο).

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα βασικό δίκτυο μακρυνών αποστάσεων, μεγάλων ταχυτήτων και μεγάλης μεταφορικής ικανότητας που διατρέχει την παραλία αλλά και την συνδέει με την ευρεία ενδοχώρα της και ταυτόχρονα ένα άλλο δίκτυο τοπικών μέσων που μεταφέρουν γρήγορα και άνετα κατοίκους της στενής ενδοχώρας στα μεγάλα ΜΜΜ και στην άμεση παραλιακή τους ζώνη.

Το πρώτο δίκτυο πρέπει να είναι με Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μ.Στ.Τ), τα οποία εκπληρούν τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του δικτύου αυτού (ταχύτητα, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, καμμία εμπλοκή με την οδική κυκλοφορία).

Το δεύτερο δίκτυο, μπορεί να είναι μικρά και μικρής χωρητικότητας λεωφορεία (mini bus) κυκλικών διαδρομών ολικού μήκους 2-5 χιλιομέτρων τα οποία μεταφέρουν κατοίκους της στενής ενδοχώρας στο πρώτο δίκτυο (με το οποίο διοχετεύονται στην παραλιακή ζώνη και στο Κέντρο).

Ήδη ως το Ελληνικό και την Γλυφάδα, υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυο, το τραμ και το μετρό. Λείπει η προέκτασή του ως Ανάβυσσο-και αργότερα Σούνιο- και η σύνδεσή του με το μετρό και τον προαστειακό του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος». Αυτό μπορεί να γίνει με την επαναλειτουργία σε μορφή και προδιαγραφές «προαστειακού» του παληού τραίνου του Λαυρίου, και δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την σημασία του ως συνδετηρίου των δύο λιμανιών , Πειραιά και Λαυρίου (και αργότερα και Ραφήνας).

Ως προς το δεύτερο δίκτυο, καιρός είναι –εάν και εφ’ όσον λειτουργήσει το βασικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς ως Ανάβυσσο και αργότερα ως Λαύριο σε συνδυασμό με το τραίνο Λαυρίου- θα πρέπει να σχεδιαστούν οι μικρές κυκλικές διαδρομές της στενής ενδοχώρας που αναλύθηκαν.

Ο Μάκης Σταύρου μίλησε με θέμα « Τα ιστορικά μνημεία στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού και η σημασία της προστασίας και ανάδειξής τους». Οι σκέψεις και προτάσεις του επικεντρώθηκαν στην

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Είναι γνωστό ότι στις ακτές όπως και στα νησιά του Σαρωνικού από την προϊστορική ήδη περίοδο έχουν αναπτυχθεί πολιτισμοί και υπάρχουν μνημεία που όχι απλά μελετώνται από διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες, αλλά προκαλούν και τον παγκόσμιο σεβασμό και θαυμασμό ίσως περισσότερο κάθε άλλο πολιτισμό στον πλανήτη: η Αθήνα το περίφημο «Άστυ» της άμεσης δημοκρατίας και των μνημείων της κλασικής περιόδου συνδεδεμένη με τον Πειραιά με τα μακρά τείχη, η Κόρινθος κυρίως των ελληνιστικών χρόνων, το ιερό και το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το ιερό της μυσταγωγίας στη Ελευσίνα όπου κατέληγε η Ιερά Οδός που ξεκινούσε από την Αθήνα, η πόλη κράτος της Αίγινας με το Ναό της Αφαίας, τα ιερά του Σουνίου με τους ναούς του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, είναι από τα πιο γνωστά μνημειακά κέντρα της αρχαιότητας γνωστά σε όλη τη Μεσόγειο. Παράλληλα σε όλες σχεδόν τις περιοχές της παράκτιας ζώνης που γνώρισαν την κορύφωση της ανάπτυξης τους με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη (509 π.Χ) και τον ιδιαίτερο ρόλο που με βάση αυτή απέκτησαν οι παράλιοι δήμοι της Αττικής, υπάρχουν αξιόλογα μνημεία που μπορούν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν σημαντικούς πόλους χώρους πολιτιστικής δράσης και προβολής στους επισκέπτες και τουριστικής αξιοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και τις υπόλοιπες αρχαιότητες στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, την Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρα, τον Τάφο του Θεμιστοκλή στη Δραπετσώνα, την αρχαία Κωλιάδα Άκρα στον Άγιο Κοσμά, τους ταφικούς περίβολους της κλασικής εποχής και άλλα μνημεία στη Γλυφάδα, το αρχαίο νεκροταφείο καταδίκων στο Π. Φάληρο, το τμήμα της Μακράς Στοάς μια από τις 5 στοές του «Κόνθαρου», του αρχαίου λιμανιού του Πειραιά, τον προϊστορικό οικισμό του Αγίου Νικολάου, κοντά στις Αλυκές Αναβύσσου, τον οικισμό υστεροελλαδικής περιόδου και το θέατρο 4ου π.Χ αιώνα στον αρχαίο δήμο «Ευωνύμου», το σημερινό Άλιμο. Ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα γνωστά μνημεία που λόγω του περιορισμένου χρόνου δυσκολεύομαι να αναφέρω.

Διαθέτοντας λοιπόν ένα τόσο μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο θα πρέπει και η πολιτεία, αλλά κυρίως οι δήμοι, τα σωματεία εργαζομένων, οι σύλλογοι κάθε περιοχής και γενικότερα όλοι οι φορείς να κινηθούμε καταρχήν σε δύο κατευθύνσεις για την αξιοποίησή του, που είναι Η διασφάλιση της ιστορικής μνήμης και Η διάχυση των ιστορικών γνώσεων και πληροφοριών στην κοινωνία

Η διασφάλιση της ιστορικής μνήμης

Προτεραιότητά μας στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι αφενός το να μη χαθεί κανένας άλλος αρχαιολογικός χώρος και αφετέρου να αναδειχθούν όλοι οι υπάρχοντες -πολλοί από τους οποίους είναι τελείως εγκαταλελειμμένοι ή έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Επίσης σε σχεδόν κανένα δεν υπάρχει ταμπέλα

Απαραίτητες δράσεις σαν ξεκίνημα στην κατεύθυνση αυτή είναι:

α) Η καταγραφή όλων των τοποθεσιών με αρχαιότητες που υπάρχουν στους παραλιακούς δήμους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει πρωτοβουλία σαν Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού να απευθυνθούμε σε κάθε δήμο και με τη συνεργασία των επιστημόνων που συμμετέχουν στα Σεμινάρια Ιστορίας της Εναλλακτικής Δράσης, όπως και άλλων επιστημόνων που θα προθυμοποιηθούν, των κατά τόπους Εφοριών Αρχαιοτήτων και του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων να πραγματοποιήσουμε την καταγραφή.

β) Άμεσος καθαρισμός και εξωραϊσμός, που μπορεί να είναι και εθελοντικός, των προαναφερόμενων χώρων

γ) Τοποθέτηση πινακίδων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν, καθώς και σήμανση των διαδρομών που οδηγούν σε αυτούς

δ) Σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων καταρχήν μέσα στον ίδιο δήμο και κατόπιν όλου του Σαρωνικού, και με πεζόδρομο ή ποδηλατόδρομο.

Η διάχυση των ιστορικών γνώσεων και πληροφοριών στην κοινωνία

Όσον αφορά την αναγκαιότητα της γνώσης της αρχαίας ιστορίας και συνολικά και σε κάθε δήμο όλοι συμφωνούμε ότι είναι προφανής. Όμως ιδιαίτερα η τοπική ιστορία είναι σχεδόν άγνωστη στην πλειοψηφία των δημοτών. Αυτό διαπιστώνουμε και σαν Εναλλακτική Δράση στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούμε με δημότες του δήμου ΒΒΒ , η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δε γνωρίζει κανένα από τους περισσότερους από 10 αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στο δήμο. Και φυσικά όταν οι περισσότεροι δήμοι αμελούν το σημαντικό αυτό κομμάτι της διάχυσης της ιστορίας στους δημότες τους φυσικό είναι να αμελούν και για την ενημέρωση των επισκεπτών των δήμων

Για την ενημέρωση λοιπόν και των δημοτών των δήμων όσον αφορά τα τοπικά μνημεία και την τοπική ιστορία προτείνουμε:

α) Να έλθουν σε επικοινωνία οι δήμοι με τα σχολεία και να αξιοποιηθούν οι ώρες της τοπικής ιστορίας που προβλέπονται στο σχολικό πρόγραμμα του Υπουργείου

β) Να εκδοθεί άμεσα ένα φυλλάδιο, έστω και απλό από κάθε δήμο (εάν βέβαια δεν υπάρχει ήδη) με τα ιστορικά μνημεία και την τοπική ιστορία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού με τους επιστημονικούς συνεργάτες που έχει και που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

γ) Να ορισθεί ένας υπάλληλος σε κάθε δήμο κάπως σχετικός με την τοπική ιστορία στον οποίο να απευθύνονται προσωπικά ή τηλεφωνικά) οι επισκέπτες και οι δημότες για πληροφορίες

δ) Να γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις σε δημότες και επισκέπτες – πρωτίστως όμως σε σχολεία- στα μνημεία των δήμων, ακόμα και σε αυτά που με πρώτη ματιά φαίνονται να μην έχουν μεγάλη αξία

Υ.Γ Εάν κάποιος δήμος ή άλλος φορέας ή και πολίτης χρειάζεται βοήθεια για τις προαναφερόμενες ή και άλλες δράσεις σχετικές με την τοπική ιστορία μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 6977990887 με τον ιστορικό και αρχαιολόγο Μάκη Σταύρου που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα εκ μέρους του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού.

Η Γραμματεία του Δικτύου

saronikos 2

Το πάνελ της ημερίδας από δεξιά: Σοφία Αυγερινού , Μαρία Καραμανώφ, Ελευθερία Ψυχογιού (συντονίστρια), Γιώργος Σαρηγιάννης, και Μάκης Σταύρου

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε − = 2