ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΜΠΩΚΟΥ

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ένας δικηγόρος, περιλαμβάνονται στους 37 κατηγορούμενους για εμπλοκή στο κύκλωμα εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

 Ακόμη, μεταξύ των 37 είναι και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και ο 50χρονος, πρώην αστυνομικός, των ΕΚΑΜ που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση του συλληφθέντος τρομοκράτη, Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται ότι έλεγε σε γνωστό ποινικό, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών, ότι ο πρώην συνεργάτης του, Γιάννης Σμπώκος, είχε χρήματα.

Μάλιστα, φέρεται να του έλεγε ότι τα χήματα αυτά τα είχε από τις μίζες στα εξοπλιστικά και η ομάδα του αρχινονού, του έβαζε βόμβες στο σπίτι του, προκειμένου να τον εκβιάσουν και να πάρουν χρήματα.

Κατά το παρελθόν, είχαν σημειωθεί τρεις εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, έξω από το σπίτι του Γ. Σμπώκου.

newego_LARGE_t_1101_54453092_type12128

Η έρευνα της αστυνομίας άρχισε όταν πριν από δύο εβδομάδες εντοπίστηκαν 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, τρεις πυροκροτητές, δύο κομμάτια βραδύκαυστο φυτίλι και κομμάτια στουπιού, σε αυλή σπιτιού στη Μεταμόρφωση, που ανήκε σε μία συγγενή γνωστού βαρυποινίτη. Η γυναίκα φέρεται να προχώρησε σε αναλυτικές καταθέσεις στην αστυνομία, για «παράνομες ενέργειες του συγγενούς της».

Εν τω μεταξύ, όπλα, σφαίρες, χρήματα και αυτοκίνητα βρέθηκαν στην κατοχή των ατόμων, που συνελήφθησαν μετά τη μεγάλη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, για άτομα που φέρεται ότι συνεργάζονται με τον συλληφθέντα τρομοκράτη, Χριστόδουλο Ξηρό.

Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση Χ. Ξηρού

Στην φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού μετά τις απολογίες τους στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή για βαριές κατηγορίες που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και σωρεία αδικημάτων σχετικά με την κατοχή και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών.

newego_LARGE_t_1101_54453080_type12128

Οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη Χριστόδουλου Ξηρού αρνήθηκαν ενώπιον του Ανακριτή οποιαδήποτε σχέση τους με ενέργειες που αφορούν τρομοκρατική οργάνωση.

Οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για βαριές κατηγορίες φέρονται να αρνούνται το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους υποστηρίζοντας ο μεν απότακτος αστυνομικός ότι δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή σε όσα του αποδίδονται ο δε αλλοδαπός αποδεχόμενος μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

newego_LARGE_t_1101_54453084_type12128

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο υπόμνημα του προς τον Εφέτη ο απότακτος αστυνομικός:

«Ουδεμία σχέση έχω με τα όσα μου καταλογίζονται, ενώ για την εις βάρος μου κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ. Περαιτέρω, ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», τούτο δε, είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) ΟΥΔΕΠΟΤΕ κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει».

newego_LARGE_t_1101_54453085_type12128

Ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός φέρεται να υποστήριξε απολογούμενος πως η αιτία που ενεπλάκη στην υπόθεση Ξηρού είναι η σχέση του με τον Αλβανό υπήκοο συγκατηγορούμενο του τον οποίο γνώρισε το 2006-2007 στην Αθήνα: «Εξ αρχής αντιλήφθηκα το πρόβλημά του με τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά, λόγω του άψογου χαρακτήρα που είχε επιδείξει, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Έτσι, αποφάσισα να τον χρησιμοποιώ στις γεωργικές εργασίες στον τόπο καταγωγής μου, λόγω και της ηλικίας της μητρός μου». Τέλος ο κατηγορούμενος τονίζει πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το σπίτι της Αναβύσσου και χαρακτηρίζει έωλη την κατάθεση αστυνομικού που του προσδίδει ρόλο μεσολαβητή και καθοδηγητή των ενεργειών του Αλβανού συγκατηγορουμένου. Επικαλείται μάλιστα κατάθεση άλλου αστυνομικού που αναφέρει ότι η πληροφορίες που είχε η Αστυνομία αφορούσαν μόνο τον Αλβανό.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι για λόγους «ηθικής υποχρέωσης» εξυπηρέτησε τον δραπέτη Ξηρό νοικιάζοντας για λογαριασμό του βαρυποινίτη το σπίτι στην Ανάβυσσο. Ο 37χρονος Αλβανός υπήκοος αναφέρει ότι:

newego_LARGE_t_1101_54453086_type12128

«Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε΄ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013. Όντας τοξικομανής δεν είχα ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς μου στην ως άνω Πτέρυγα. Όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός. Ίσως για αυτό το λόγο ο κ. Ξηρός επέδειξε μια ευγενική μεταχείριση σε εμένα. Μάλιστα, μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή μου την 4/11/2013, διατηρήσαμε αραιή τηλεφωνική επαφή, καθώς ο κ. Ξηρός με καλούσε τηλεφωνικά προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία μου. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή μας». Υποστηρίζει επίσης ο 37χρονος ότι στα τέλη Απριλίου του 2014 ο Ξηρός «με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα… Ο ίδιος μου ζήτησε και μια φωτογραφία, προκειμένου να με εφοδιάσει με ταυτότητα, ώστε, όπως είπε, να μην διατρέχω κανένα κίνδυνο. Πράγματι, επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας και συναντήθηκα μαζί του περί τα τέλη Μαΐου 2014 στην μονοκατοικία που επρόκειτο να μισθωθεί… Έκτοτε, στις αρχές κάθε μήνα, κατέβαλα το ενοίκιο στον κύριο τον οποίο μου είχε υποδείξει ο ιδιοκτήτης της οικίας. Τα χρήματα τα έπαιρνα από τον κ. Ξηρό, χωρίς να εισέλθω στην οικία, παραδίδοντάς τα μου στην εξώπορτα του κήπου».

newego_LARGE_t_1101_54453088_type12128

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στον Ανακριτή πως ο απότακτος αστυνομικός «ουδεμία γνώση είχε περί τούτων».

Κικίλιας: Εξαρθρώσαμε το βαρύ ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία
«Με μεγάλη χαρά και σήμερα, όπως για πολλοστή φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, συγχαίρω τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους άνδρες και γυναίκες των Υπηρεσιών Ασφαλείας για τα πολλαπλά κτυπήματα, που έχουμε καταφέρει, στην προσπάθειά μας να εξαρθρώσουμε τo βαρύ ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία

newego_LARGE_t_1101_54453089_type12128

Σήμερα άλλωστε, με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύονται οι ενδείξεις για τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών, εφόσον αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ αυτών.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα, εργατικότητα και αυταπάρνηση τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Αποτελεί κοινωνική απαίτηση και εθνική ανάγκη η Αστυνομία να παρέχει προστασία και ασφαλές περιβάλλον στον πολίτη, διασφαλίζοντας την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα σε Γαλλία και Βέλγιο».

lykavitos.

αφήστε ένα σχόλιο


7 − έξι =