ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κος Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τρεις νόμοι που στοχεύουν στην αναγκαία αναδιάρθρωση του κράτους, μέσω των προβλέψεων τους για συγχώνευση ή κατάργηση φορέων, ενώ νέο σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως, όμως, αναφέρει, παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί ανά περίοδο οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου είτε εκτελούνται με ιδιαίτερη βραδύτητα, είτε δεν υλοποιούνται καθόλου. «Επειδή η πολιτική των οριζόντιων περικοπών των εισοδημάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να συνεχισθεί και η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, κρίνεται επείγουσα η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα τους και η συγκεκριμένη» , υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο κος Βαρβιτσιώτης, ρωτά ποιες και πόσες είναι συνολικά μέχρι σήμερα οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις των νομικών προσώπων του δημοσίου που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και αν υπάρχει απολογισμός της εφαρμογής των προηγούμενων νόμων. Παράλληλα, ζητά να πληροφορηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.

 

 

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:Β’ ΑΘΗΝΩΝ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: Τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Συγχωνεύσεις και καταργήσεις των φορέων του δημοσίου

 

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τρεις νόμοι που στοχεύουν στην αναγκαία αναδιάρθρωση του κράτους, μέσω των προβλέψεων τους για την συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο Ν. 3895/2010 ο οποίος προέβλεπε την κατάργηση ή συγχώνευση 32 φορέων του δημοσίου, ο Ν. 4002/2011, ο οποίος προέβλεπε κατάργηση ή συγχώνευση 44 φορέων του δημοσίου και ο πρόσφατα εκδοθείς Ν. 4109/2013, που προβλέπει την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων. Παράλληλα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με δηλώσεις του, έχει ήδη προαναγγείλει την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 1500 φορέων στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί ανά περίοδο οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου είτε εκτελούνται με ιδιαίτερη βραδύτητα, είτε δεν υλοποιούνται καθόλου. Ο αριθμός των καταργημένων ή συγχωνευμένων φορέων παραμένει άγνωστος με την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης να παραμένει περιορισμένη. Επειδή η πολιτική των οριζόντιων περικοπών των εισοδημάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να συνεχισθεί και η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, κρίνεται επείγουσα η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα τους και η συγκεκριμένη. Επιπρόσθετα, η μεταρρύθμιση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων του δημοσίου στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης δημοσίου τομέα, την μείωση των κρατικών δαπανών που παραμένουν υψηλές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την μείωση της γραφειοκρατίας. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιες και πόσες είναι συνολικά μέχρι σήμερα οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις των νομικών προσώπων του δημοσίου που έχουν ολοκληρωθεί; Υπάρχει απολογισμός της εφαρμογής των νόμων 3895/2010 και 4002/2011;
  • Υπάρχει και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της κατάργησης ή συγχώνευσης των φορέων, που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο 4109/2013;

 

 

Ημερομηνία

Ο ερωτών βουλευτής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

αφήστε ένα σχόλιο


+ 2 = πέντε