ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σαρωτικές μειώσεις στην τιμή περισσότερων από 9.500 φαρμάκων φέρνει η νέα διαδικασία ανατιμολόγησης την οποία ήδη έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ, με τις φαρμακοβιομηχανίες να εκτιμούν πως το μαχαίρι, ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα, αναμένεται σε πολλές περιπτώσεις να αγγίξει ακόμη και το 40%.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ έχει καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να  υποβάλουν ηλεκτρονικά έως και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τιμών στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανακοστολόγησης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι τιμές για τα πρωτότυπα σκευάσματα που έχουν πατέντα προστασίας διαμορφώνονται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε., όμως για όσα έχει λήξει η προστασία (off patent), αυτά μειώνονται είτε στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης είτε στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη. Στα δε γενόσημα εντούτοις αναμένεται η “μεγάλη σφαγή”, καθώς αυτά μειώνονται στο 65% της αξίας των off patent.

Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, με τη νέα ανακοστολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα, το ψαλίδισμα στις τιμές των πρωτοτύπων θα φτάσει μέχρι το 5%, στα off patent από 5- 10%, ενώ στα γενόσημα από 10-40%.

Την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή η κατάργηση των προστατευτικών ορίων στις τιμές των σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει, σε πρώτη φάση, πως η ανατιμολόγηση αφορά όλα τα off patent με τιμή άνω των 9 ευρώ και για τα γενόσημα με τιμή άνω των 5,5 ευρώ, από 12 και 7,8 ευρώ αντίστοιχα πριν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας μετά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου με τους δανειστές. Παρομοίως, στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Από την αγορά του φαρμάκου προειδοποιούν για ακόμη μια φορά πως μετά την ανακοστολόγηση, πολλά σκευάσματα θα καταστούν “μη εμπορικά”, τόσο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις λόγω του ότι επηρεάζεται η τιμή των σκευασμάτων στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγοράς και όπου η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς, όσο και για τις εγχώριες βιομηχανίες που έχουν να υπολογίσουν και το κόστος παραγωγής.

Στελέχη του χώρου αναφέρουν πλέον ανοιχτά πως η ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας έχει αποτύχει πλήρως, δεδομένου πως δεν έχει καταφέρει να εξορθολογίσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων, επιμένοντας στο να μειώνει την τιμή των φθηνότερων γενοσήμων για να ανέβει η κατανάλωσή τους. Η εμπειρία εντούτοις δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, με τους ασφαλισμένους να στρέφονται σε ακριβότερες θεραπείες, και άρα οι δαπάνες για το φάρμακο να εκτοξεύονται. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως πέρσι η χρονιά έκλεισε με έλλειμμα στον κονδύλι του ΕΟΠΥΥ κατά 340 εκατ. ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές αναμένουν πως ο εκτροχιασμός των δαπανών θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − 5 =