ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Κυβερνητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Αυτή την ώρα πραγματοποείται διάλειμμα για τη σύνταξη ανακοινωθέντος, το οποίο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Σημειώνεται ότι  αποχώρήσε από τη σύσκεψη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις, διαχωρίζοντας τη θέση τους υπόλοιπους.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα εννέα σημείων. Το έβδομο σημείο, ειδικά, περιέχει εννέα προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού ζητήματος, με την πρώτη πρόταση να υποστηρίζει την απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και η τρίτη τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους Πρόσφυγες. Το ΚΚΕ επίσης τονίζει ότι με τα αιτήματα που περιέχονται στο Υπόμνημα απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό και ότι δεν συναινεί στις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Ηδη είχε προηγηθεί η πρώτη κόντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων φέρεται να είπε πως δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν, τονίζοντας οτι «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικα.

Και η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, απαντώντας όμως στον κ. Λεβέντη: «και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.

Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Στις 11:55 έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος έφτασε ο κ.Λεβέντης, ακολούθησε ο κ.Θεοδωράκης και ο κ.Μητσοτάκης. Οι δύο τελευταίοι είχαν ένα σύντομο διάλογο.

Λίγο αργότερα έφτασε ο κ.Κουτσούμπας και ο κ.Καμμενος. Στις 12:05 πέρασε την πύλη του προεδρικού Μεγάρου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια έφτασε στην αίθουσα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός μοίρασε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας από έναν καφέ φάκελο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν θερμή χειραψία:

“Χρόνια πολλά Κυριάκο!” είπε σε θερμό κλίμα ο υπουργός Αμυνας, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ γιορτάζει τα γενέθλιά του.

Ο Πάνος Καμμένος χαιρετήθηκε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη στον οποίο εξομολογήθηκε ότι έχασε 19 κιλά!

Γεννηματά: Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ευθύνης
Λίγο πριν την άφιξη της Φώφης Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Μάλιστα κύκλοι από το περιβάλλον της κα Γεννηματά αναφέρουν πως «η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Δεν νοείται η διαρροή Μητσοτάκη ότι η χώρα μπορεί να πάει σε νέες εκλογές. Όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα βγάλουν χώρα από κρίση και θα αντιμετωπίσουν πειστικά και το προσφυγικό».

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης ενόψει της συνόδου της 7ης Μαρτίου. Δεδομένο, θεωρείται ότι θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις με στόχο, όπως λένε από το περιβάλλον του, «να υπάρξει εθνική γραμμή και να πάμε στη σύνοδο με ισχυρές συμμαχίες».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν πως «θέλουμε να συνεννοηθούμε και όχι να κονταροχτυπηθούμε σ’ αυτή τη συνεδρίαση», προσδοκώντας ότι θα ήταν καλό να υπάρξει, στο τέλος, ένα γραπτό κοινό ανακοινωθέν με το μίνιμουμ της συναίνεσης.

Τί θα πει ο Τσίπρας
Ειδικότερα, ο κορμός της κυβερνητικής πρότασης για το προσφυγικό αφορά:

-στην αναλογική κατανομή των βαρών,

-στην επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων,

-στο μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Τουρκία,

-στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και

-στον αποκλεισμό των μονομερών ενεργειών

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, και σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, θα ζητήσει «ήπιο κλίμα και συνεννόηση» ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες και να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της κυβέρνησης που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και κάνει λόγο για πολιτική αποτροπής και όχι μόνο φιλοξενίας και αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος. Μέσα στην εβδομάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό. Από γαλάζιο στρατόπεδο ζητούν:

-τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

-την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

-την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

-την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Οι προτάσεις του Ποταμιού 

Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον ορισμό ενός υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης αφού δήλωσε ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι έχει και συγκεκριμένο πρόσωπο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει την συμφωνία των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του.

Επιπλέον το Ποτάμι έχει προτείνει:

– Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.

Άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

-Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων.

-Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

-Πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ 

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ζήτησε την  σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και προσθέτει ότι “Είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,

-η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς.

-Το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.

-Με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο «μια τρύπα στο νερό».

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.

Πέρα από τον καταλογισμό των ευθυνών κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν: 

-να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της στην μετεγκατάσταση των προσφύγων

-να πιεστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει καθώς είναι πάντα το κλειδί του προβλήματος

-να ενισχυθεί άμεσα με οικονομικούς πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

-η αποστολή του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την φύλαξη στο Αιγαίο

imerisia

αφήστε ένα σχόλιο


επτά + 9 =