ΕΚΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ EUROVISION

Την έκτη θέση κατέκτησε στον 58ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η Ελλάδα η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τους Koza Mostra με το τραγούδι «Alcohol is free».

Στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας, η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 152 βαθμούς, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εμφάνιση και ψηφίστηκε από 26 χώρες σε σύνολο 39.

Συγκεκριμένα βαθμούς στην ελληνική συμμετοχή χάρισαν οι Κύπρος, Σαν Μαρίνο, Αλβανία, Ολλανδία, Αυστρία, Αγγλία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Αρμενία, Ιταλία, Φινλανδία, Λευκορωσία, Λετονία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ρωσία, Μάλτα, Γερμανία, Δανία, Μαυροβούνιο, Π.Γ.Δ.Μ, Κροατία, και η Ελβετία. Τα 12αρια έδωσαν στο «Alcohol is free» το Σαν Μαρίνο και η Κύπρος.

Πρώτη αναδείχθηκε -επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά- η Δανία με το τραγούδι «Only Teardrops» που ερμήνευσε η 20χρονη «ξυπόλητη» Έμελι ντε Φόρεστ, συγκεντρώνοντας 281 βαθμούς.

Ελληνικό χρώμα είχε, όμως, και η δεύτερη θέση στον διαγωνισμό, την οποία κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι «Hold me», καθώς τη σύνθεση υπέγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το ελληνικό 12άρι φέτος πήγε στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Κύπρος (στην οποία δίνεται παραδοσιακά) δεν κατόρθωσε να περάσει στον τελικό.

Στην τρίτη θέση πλαισιώθηκε η Ουκρανία, ενώ την τέταρτη και την πέμπτη κατέκτησαν η Νορβηγία και η Ρωσία αντιστοίχως.

«Πίστευα στο τραγούδι, αλλά αυτό που είναι συναρπαστικό με τη Eurovision είναι ότι κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί», δήλωσε η Έμελι ντε Φόρεστ στους δημοσιογράφους στο τέλος του διαγωνισμού.

Ο δεύτερος νικητής του διαγωνισμού, ο Αζέρος Φαρίντ Μαμάντοφ, ερμήνευσε το «Hold me» και τις κινήσεις του επαναλάμβανε ένας χορευτής κλεισμένος μέσα σ’ ένα γυάλινο κουτί.

Η ουκρανική ερμηνεία ήταν ένα από τα δυνατά σημεία της βραδιάς: η τραγουδίστρια Ζλάτα Όγκνεβιτς μεταφέρθηκε στη σκηνή από ένα γίγαντα 2,34 μέτρων, που συμβόλιζε την εσωτερική δύναμή της.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ ευνοϊκά για την Ελλάδα. Με το «Alcohol Is Free», οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας περιέγραψαν τα όσα περνά η χώρας μας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Αυτός ο 58ος διαγωνισμός της Eurovision έκανε επίσης φανερή την υποστήριξή του προς το γκέι κοινό του.

Σ’ ένα χορευτικό ιντερμέδιο που αναπαριστούσε ένα γάμο, δύο χορευτές φιλήθηκαν, ενώ η εκπρόσωπος της Φινλανδίας Κρίστα Ζίγκφριντς φίλησε μία από τις χορεύτριές της στο τέλος του τραγουδιού της «Marry Me», που θεωρείται ύμνος στο γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Αυτά τα δύο φιλιά εξηγούν ίσως την απόφαση της δημόσιας τουρκικής τηλεόρασης TRT να μην αναμεταδώσει το διαγωνισμό, παρόλο που επισήμως η Τουρκία εξήγησε την απόφασή της επικαλούμενη τη χαμηλή θεαματικότητα.

Η Δανία κερδίζει για τρίτη φορά το διαγωνισμό, τον οποίο παρακολουθούν περίπου 125 εκατ. τηλεθεατές σ’ όλο τον κόσμο.

Στην Κοπεγχάγη, χιλιάδες Δανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν τη νίκη της χώρας τους στη Eurovision κρατώντας σημαίες, πίνοντας μπύρες και χορεύοντας.

Στον τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι, ενώ οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους.

 

αφήστε ένα σχόλιο


− επτά = 1