ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σταμάτησαν οι συνομιλίες με την Τρόικα τα ξημερώματα καθώς οι δυο πλευρές φάνηκε ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφω νία, παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσε να καλλιεργήσει τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες. 

«Αποφασίστηκε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό κείμενο για συμφωνία . Θα επιστρέψουν μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22/4.Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement όσο περνούσε ο καιρός και γι αυτό το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στις 2 τα ξημερώματα οπότε και σταμάτησαν οι συζητήσεις.

Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, τέσσερις ημέρες οπριν από το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Oι εκπρόσωποι των Θεσμών αποχωρούν από την Αθήνα προκειμένου να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Πού υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Οπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες 10 ημεες υπήρξε σημαντική πρόοδος. Αυτό, μάλιστα, αναμένεται να το αποτυπώσουν σε κείμενό τους και οι Θεσμοί.Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως, στα κοινά κείμενα των τριών Θεσμών είναι όλα συμφωνημένα, ακόμη και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχει χάσμα στα πιο κρίσιμα ζητήματα και για αυτό δεν υπήρχε και λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση περαιτέρω:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα

Το Ταμείο επιμένει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και αποδέχονται οι Ευρώπαιοι.

  • Φορολογικά

Το ΔΝΤ επιμένει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ).

Οι δανειστές, επίσης, δεν δέχονται τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

  • Συντάξεις

Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών (όπως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είτε παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

  • «Κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Τι συνέβη

Λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπουργοί  προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα. Ετσι, αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση 

Τώρα η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση να επιχειρεί στην Ουάσινγκτον όπου θα πάνε οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και ελληνική αντιπροσωπεία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι θα γίνει τώρα 

Τώρα η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον, όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα.  Ο όρος που θα βάλει είναι  οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν να εγγυηθούν πώς θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος.  Αν στην Ουάσινγκτον επιτευχθεί συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα.

Το καλό, το κακό σενάριο και το ενδιάμεσο σενάριο

Το καλό σενάριο είναι στην Ουάσινγκτον να πάει καλά η συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Αν υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα εγκρίνει τη χορήγηση των δόσεων.

Το ενδιάμεσο σενάριο, βρίσκεται κάπου στη μέση: Στην Ουάσινγκτον να μπει η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις τις διαδικασίες για το χρέος, αλά να μην υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και εκταμίευση δόσης, κάτι που θα γίνει σε έκτακτο στις 29 Απριλίου πιθανότατα.

Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία  ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Τι δεν συζητήθηκε το βράδυ με τους Θεσμούς

Οπως προαναφέρθηκε τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


× οκτώ = 64