ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Θέμα: «Διευρυμένη συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ

με κεντρικό θέμα το προσφυγικό».

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ πραγματοποίησε διευρυμένη συνεδρίαση την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητική Ανασυγκρότησης, κ. Μπαλάφας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και Δήμαρχοι από την Αττική.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε εκπροσώπησης από την Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γκότσης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη και τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ιδιαιτέρως στην Αττική. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έθεσε στον εκπρόσωπο του Υφυπουργού το καίριο ερώτημα της ύπαρξης ή μη κεντρικού σχεδιασμού από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία, ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει για μια ακόμα φορά τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση της νέας αυτής ανθρωπιστικής κρίσης. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στους Δήμους κανένα επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο, το οποίο να παρουσιάζει συγκεκριμένα αιτήματα προς τους Δήμους. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, γιατί μέχρι στιγμής στη συζήτηση με τον εκπρόσωπο του κ. Μπαλάφα, είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός». Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, θέλησε να διευκρινιστεί αν «θα ζητηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προσφυγικού. Έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν μπορεί να  πραγματοποιηθεί αυτό, χωρίς να είναι συγκεκριμένα τα αιτήματα», τόνισε ο κ. Σωφρόνης.

 Στη συνέχεια της συζήτησης, διευκρινίστηκε από τον Δήμαρχο Σαρωνικού ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να προσφέρει υλική βοήθεια στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων. «Άμεσα θα προβούμε σε κινητοποιήσεις συγκέντρωσης αγαθών για τους συνανθρώπους μας, θέλοντας να βοηθήσουμε τους ίδιους αλλά και τη χώρα μας στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Βέβαια, θεωρούμε ατυχή τη δήλωση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μπαλάφα, για πιθανή μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμο hotspot. Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αναστάτωση και δυναμιτίζουν την ήδη τεταμένη κοινωνική ατμόσφαιρα της χώρας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που βοηθά εμπράκτως στην αντιμετώπιση και του προσφυγικού, καθώς η επίσημη πολιτεία μοιάζει να πελαγοδρομεί σε δηλώσεις και εσωκομματικές έριδες. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι δημότες μας είναι αυτοί που βρίσκονται στο πλάι των συνανθρώπων μας προσφέροντας τους από το υστέρημά τους. Με αυτούς πορευόμαστε και μόνο με τη συνεργασία τους θα μπορέσουμε να προσφέρουμε. Συνιστούμε λοιπόν σε όλους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις του», συμπλήρωσε ο κ. Σωφρόνης.

 

αφήστε ένα σχόλιο


7 + = δεκαπέντε