ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ!

Το γενικευμένο ‘’μπάχαλο’’ διάλυσης όλων σχεδόν των δομών του κράτους, δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ένα φιλανθρωπικό Σωματείο με τεράστια κοινωνική προσφορά. Ιδρύθηκε το 1877 από την Βασίλισσα Όλγα. Συγκροτήθηκε ως σωματείο με την 6517 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1914 και φέρει έκτοτε την μέχρι σήμερα επωνυμία του. Φέτος κλείνει ένα αιώνα πλούσιας ανθρωπιστικής προσφοράς και τεράστιου κοινωνικού έργου σε όλες τις δύσκολες στιγμές της πατρίδος μας, ιδίως στα χρόνια της κατοχής και του εμφύλιου πολέμου, αλλά και σε μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς πλημμύρες κλπ.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα είναι ενταγμένο μέλος στο Δίκτυο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Οφείλει συνεπώς ως μέλος αυτής να τηρεί το καταστατικό και τις Αρχές που διέπουν τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος είναι το πιο παγκοσμιοποιημένο φιλανθρωπικό και φιλειρηνικό κίνημα σήμερα σε όλη την γη, σεβαστό από όλα τα κράτη και όλες τις θρησκείες. Οι επτά θεμελιώδεις Αρχές που πρεσβεύει και υπηρετεί με την δράση του χωρίς προκαταλήψεις αυτό το παγκόσμιο κίνημα είναι : ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότης και η Παγκοσμιότης. Όλες οι χώρες του κόσμου, χριστιανικές ή μη, διαθέτουν αντίστοιχο φιλανθρωπικό σωματείο Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς ημισελήνου και μέσω αυτού συμμετέχουν στην ανάπτυξη διεθνών δράσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Χώρες που τις χωρίζει αβυσσαλέο μίσος και δεν διατηρούν καμιάς μορφής διπλωματικές σχέσεις, μέσω του ερυθροσταυρισμού διατηρούν στοιχειώδους διαύλους επικοινωνίας, γεγονός που αποδεικνύει την σπουδαιότητα και το υψηλό κύρος αυτού του παγκοσμιοποιημένου θεσμού και κινήματος για όλη την ανθρωπότητα. Τον παγκοσμίως αξιοσέβαστο και γενικής αποδοχής ρόλο του Ερυθρού Σταυρού, όλα τα κράτη με ιδιαίτερη επιμέλεια φροντίζουν ώστε να προάγονται οι παραπάνω Αρχές του και να επιτελείται ελεύθερα και ανεμπόδιστα η δράση και οι φιλανθρωπικοί στόχοι του. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα γίναμε ως συνήθως, το κακό παράδειγμα προς αποφυγή. Αν σύντομα δεν συμμορφωθούμε, κινδυνεύουμε να αποβληθούμε από την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γεν. Γραμματέας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και στους υπουργούς Υγείας κ. Λυκουρέντζο και εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο καταγγέλλοντας την μη συμμόρφωση της Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τους κανόνες και τις Αρχές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ζήτησε την παρέμβαση τους, προφανώς να αλλάξει η Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ή να προσαρμοσθεί στις Διεθνεις υποχρεώσεις του διαφορετικά προειδοποίησε, ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα αποβάλλει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από μέλος του στην παγκόσμια Ομοσπονδία!

Πως και γιατί έφθασε, στον διεθνή διασυρμό ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Τα τελευταία 20 χρόνια επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι ο κ. Μαρτίνης, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Επί των ημερών του κτίστηκε σε οικόπεδο του Ε.Ε.Σ το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με αμφισβητουμενης νομιμότητας διαδικασίες και χωρίς την διασφάλιση των συμφερόντων του Ε.Ε.Σ.Σήμερα το νοσοκομείο αυτό αντιμετωπίζει αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα. Αν παραμένει ακόμη ανοικτό και δεν έχει κλείσει, αφήνοντας τους 1050 εργαζόμενους επί μήνες απλήρωτους και με εκατοντάδες χρέη σε προμηθευτές, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οφείλεται σε κατ’ επανάληψη σκανδαλώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν στο Νοσοκομείο να λειτουργεί χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Διάφοροι έλεγχοι στα πεπραγμένα της Διοίκησης Μαρτίνη παλαιότεροι αλλά και πρόσφατοι, κατέδειξαν μία κατ’ εξακολούθηση κακοδιαχείριση. Ο ίδιος μετά τα πρόσφατα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης σε όσους χρωστούν, συνελήφθη και προφυλακίσθηκε για κάποιο διάστημα. Όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία ήταν ενήμερες για τα διαχειριστικά όργια που συνέβαιναν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και καμία δεν παρενέβη όπως όφειλε. Οι ‘’κακές γλώσσες’’ λένε ότι κατά καιρούς υψηλόβαθμα διαπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ, παρενέβησαν στο έργο της Δικαιοσύνης για να κουκουλωθούν μια σειρά οικονομικών σκανδάλων που είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας και είχε επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Μάλιστα το 2002 τόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όσο και το Συμβούλιο Εφετών με βουλευματα τους είχαν παραπέμψει τον κ. Μαρτίνη και 22 άτομα της Διοίκησης του Ε.Ε.Σ για απιστία κατ’ εξακολούθηση. Μεταξύ των 22 ατόμων συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας με στενές διασυνδέσεις με πρόσωπα της πολιτικής, των ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ευνόητο ήταν να ‘’πέσουν’’ στα μαλακά και να παραμένει κυρίαρχος ο κ. Μαρτίνης και η υπ’ αυτόν Διοίκηση στον Ε.Ε.Σ.

Πολλοί φιλάνθρωποι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όρισαν με τις διαθήκες τους τον Ε.Ε.Σ διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας τους για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι φιλανθρωπικοί σκοποί. Μεταξύ άλλων λόγων η Διοίκηση Μαρτίνη κατηγορείται ότι δεν σεβάστηκε τις επιθυμίες των φιλάνθρωπων δωροδόχων. Πολλά από τα ακίνητα αυτά εκποιήθηκαν και μάλιστα με χαμηλές τιμές! Αναφέρω όλα αυτά κυρίως για να αποδείξω την ύποπτη αδιαφορία σε βαθμό συνενοχής όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας για όσα συνέβαιναν στον ΕΕΣ, και όχι να εκθέσω τα όποια σκάνδαλα και ρεμούλες διαπράχθηκαν στον Ε.Ε.Σ τα οποία εδώ που έφτασαν πλέον τα πράγματα, όπως στην συνέχεια εκθέτω, οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη και θα κριθούν, για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση του Ε.Ε.Σ .

Ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης πριν δύο μήνες, προφανώς υπό την πίεση των απειλών του Γεν. Γραμματέα του Διεθνούς Ε.Σ ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις των περισσότερων μελών του Δ.Σ του Ε.Ε.Σ ο οποίος βρέθηκε έτσι χωρίς Διοίκηση. Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις κλήθηκε σύμφωνα με τον Νόμο να διορίσει προσωρινή Διοίκηση. Με την υπ’ αριθμόν 855/21-10-2013 απόφαση, το Ειρηνοδικείο Αθηνών διόρισε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στον Ε.Ε.Σ από 18 μέλη και πέντε αναπληρωματικά με την εντολή «αφού συγκροτηθούν σε σώμα, να συγκαλέσουν τη Γεν. Συνέλευση του Σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» για την εκλογή αιρετής Διοικήσεως, εντός προθεσμίας έξι μηνών, και στο ίδιο διάστημα να επιμεληθούν:

α) την κατάρτιση αναθεωρημένου καταστατικού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ε.Σ (ΔΟΕΣ)

β) την καταβολή των καταστατικών εισφορών στην Δ.Ο.Ε.Σ,

γ) την ανάθεση σε ορκωτούς ελεγκτές του ελέγχου των Οικονομικών του Ε.Ε.Σ και

δ) να προβαίνουν σε απλές διαχειριστικές πράξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Υπουργικά πείσματα και σκοπιμότητες θα ‘’αποτελειώσουν’’ τον Ερυθρό Σταυρό;

Στο Ειρηνοδικείο πριν εκδώσει την απόφαση διορισμού προσωρινής Διοίκησης, είχαν με δικόγραφα κατατεθεί τρεις κατάλογοι προτεινόμενων προς διορισμό μελών. Τον ένα εξ αυτών κατέθεσε ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης. Ο αρμόδιος δικαστής επέλεξε και πολύ σωστά οκτώ μέλη από την λίστα που πρότεινε ο Υπουργός και τους υπόλοιπους (6+4) από τις άλλες δύο λίστες. Αυτό φαίνεται δεν άρεσε στον κ. Γεωργιάδη και οι διορισθέντες σύμβουλοι που προτάθηκαν από τον ίδιο, απέχουν από τις εργασίες του προσωρινού Δ.Σ. Προφανώς κατ’ εντολή του κ. Υπουργού. Οι υπόλοιποι 10 προχώρησαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα εκλέγοντας ως Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο.

Την νέα Διοίκηση ο κ. Γεωργιάδης, αντί να την στηρίξει με κάθε τρόπο, σεβόμενος την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ώστε η προσωρινή Διοίκηση να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δεν επιδέχονται καμία αναβολή και κυρίως να αποτραπεί ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδος με την αποβολή του ΕΕΣ από την Δ.Ο.Ε.Σ, δυστυχώς δημόσια την υπονομεύει. Την απειλεί με νέα προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για την ανάκληση των διορισθέντων και διορισμό νέας Διοίκησης! Το έργο της κάθε προσωρινής Διοίκησης που διορίζουν τα δικαστήρια είναι σύντομο συγκεκριμένο και καθορισμένο από τις δικαστικές αποφάσεις. Και νέα Διοίκηση να διορισθή στον Ε.Ε.Σ μόνο τα πρόσωπα θα αλλάξουν. Όμως το τι θα κάνουν θα παραμείνει το ίδιο με αυτό που όρισε το Ειρηνοδικείο! Ο κ. Γεωργιάδης μήπως, επειδή το Ειρηνοδικείο διέταξε διαχειριστικό έλεγχο του Ε.Ε.Σ, θέλει να ‘’μανουβράρει’’ με δικούς του ανθρώπους το έργο των ορκωτών ελεγκτών ως προς την έκταση του ελέγχου και τα ελεγχόμενα πρόσωπα, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει με την υπό τον Μητροπολίτη Παύλο προσωρινή Διοίκηση και τα άτομα υψηλού κύρους και ήθους που την απαρτίζουν; Η συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη ως υπουργού δεν τον τιμά. Είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη, διότι αντί να αποτρέπει τον διεθνή διασυρμό της χώρας, αντίθετα τον επιταχύνει. Οφείλει ο πρωθυπουργός, η οικογένεια του οποίου στήριξε πολλαπλά το έργο του ΕΕΣ να τον συμμαζέψει. Ακόμη και να τον παύσει. Το ζήτημα του Ε.Ε.Σ είναι τεράστιο και οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες για το διεθνές κύρος της χώρας, αν δεν επιλυθεί γρήγορα και σωστά! Η προσωρινή Διοίκηση οφείλει να ανοίξει τις πύλες του Ε.Ε.Σ στην Ελληνική κοινωνία. Να γραφτούν μέλη του Ε.Ε.Σ εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη. Με τις εισφορές τους να εξοικονομηθούν σταθεροί και υγιείς πόροι με τους οποίους ο Ε.Ε.Σ θα ξανασταθεί στα πόδια του και θα ανταποκριθεί στο έργο του και στις διεθνείς υποχρεώσεις. Πρωτίστως να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ. Οπως μου δήλωσε ο πρόεδρος κ. Πανταζόπουλος του σωματείου των εργαζομένων του Ε.Ε.Σ που απαριθμεί 485 μέλη και έχουν μείνει απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2012, ζουν με αλληλοβοήθειες μεταξύ των και ελεημοσύνες τροφίμων από μεγάλα Super Market!Συμφωνεί με την διεύρυνση των μελών του Ε.Ε.Σ αναφέροντας ότι στον Ουγγρικό Ερυθρό Σταυρό τα μέλη είναι 3.000.000, ενώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μόλις 3.500!

Κλείνοντας οφείλω να συγχαρώ τον Μητροπολίτη μας Παύλο για την τόλμη του να μπει στην “φωτιά” και να αναλάβει την Προεδρία του Ε.Ε.Σ. Εύχομαι ολόψυχα να επιτύχει στο έργο του. Ένα έργο σε πεδίο δύσβατο όπου κρύβονται πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν θέλουν την κάθαρση και καιροφυλακτούν να υπονομεύσουν την προσωρινή διοίκηση,συμμαχωντας πολλοί ετερόκλητοι μεταξύ των, όπως θα διαπίστωσε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε. Αλλάξει ή δεν αλλάξει ‘’μυαλά’’ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η προσωρινή Διοίκηση του Ε.Ε.Σ δεν πρέπει να καμφθεί. Οφείλει να προχωρήσει με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη στην κάθαρση του βρώμικου διαχειριστικού παρελθόντος του Ε.Ε.Σ. Υπό το πρίσμα αυτό, η παρουσία του Μητροπολίτη στην θέση του προέδρου αποτελεί εγγύηση αντικειμενικότητας και αμεροληψίας για κάθε πιθανό κατηγορούμενο που θα προκύψει από την έρευνα που διέταξε το δικαστήριο με την απόφαση διορισμού της προσωρινής διοίκησης του Ε.Ε.Σ

Δημήτρης Καραπάνος

αφήστε ένα σχόλιο


τρία × 8 =