ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΘΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ (ΦΩΤΟ)

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα σχέδιο από τη μαρμάρινη δίφυλλη πόρτα που βρέθηκε στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο του τάφου της Αμφίπολης η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση της ανασκαφικής – διεπιστημονικής ομάδας οδηγεί σε κλίμακα (σκάλα) που κατεβαίνει σε βάθος ίσως και 2 μέτρων.

portaki-

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες και έχει την τυπική μορφή αυτών που βρίσκονται σε μακεδονικούς τάφους.

Στη δυτική πλευρά της πόρτας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας, το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα, κάτι σαν τους σημερινούς μεντεσέδες.

Το άνοιγμα που εντοπίστηκε στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο το οποίο βρίσκεται χαμηλότερα από τα υπόλοιπα οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. “Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος” όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη που δόθηκε σήμερα.

αφήστε ένα σχόλιο


2 × τρία =