ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Δελτίο τύπου

«Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε για το εύρος, την έκταση και τις δυνατότητες του Σ. τ. Ε. να παρεμβαίνει στις πράξεις της διοίκησης»

Την ανάγκη να συζητηθεί το εύρος και οι δυνατότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας να παρεμβαίνει στις πράξεις της διοίκησης, αναστέλλοντας επενδυτικά εγχειρήματα με αναπτυξιακό όφελος, επεσήμανε κατά τη σημερινή του δευτερολογία στην ολομέλεια της Βουλής για το νέο επενδυτικό νόμο ο Βουλευτής Ν.Δ στη Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κος Βαρβιτσιώτης, ειδικότερα , τόνισε:

«Είναι συγκλονιστικό αυτό το οποίο συνέβη στην Κασσιώπη. Το ελληνικό δημόσιο έχει μια έκταση την οποία παραχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ βγήκε σε διεθνή διαγωνισμό. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο θεσμός της επιφανείας, δηλαδή νοικιάσαμε την έκταση για ενενήντα εννέα χρόνια αντί να την πουλήσουμε και δώσαμε το δικαίωμα σε αυτόν που την αναλαμβάνει για ενενήντα εννέα χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι νοικιασμένο το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτησιών του Λονδίνου. Όλο το Λονδίνο είναι χτισμένο πάνω στο θεσμό της επιφάνειας. Δεν είναι κάτι καινούριο, πρωτόγνωρο νομικά.

Παραχωρήσαμε αυτή την έκταση και έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και τι λέει; Υπάρχει ένας σταθμός ραντάρ που βρίσκεται στην περιοχή και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αποφάσισε να τον μετακινήσει σε άλλο λόφο, ψηλότερο από αυτόν που βρισκόταν, για να διευκολυνθεί και η αξιοποίηση του ακινήτου από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου. Και συζητάμε ότι το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο θα εισπράξει ένα υψηλότατο τίμημα, αλλά θα προσελκύσει δια της αξιοποίησης αυτού του ακινήτου και πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ επένδυση. Οι κάτοικοι της Βόρειας Κέρκυρας έχουν υποδεχθεί αυτή την επένδυση γιατί δίνει αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή τους. Έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και λέει ότι, επειδή ο χάρτης και το τοπογραφικό σημείωμα, πάνω στο οποίο αποφασίστηκε να μετακινηθεί το ραντάρ, δεν ήταν υψίστης ακριβείας θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Όταν, λοιπόν, η δικαιοσύνη δημιουργεί τέτοια προσκόμματα σε όποια επένδυση έρχεται να γίνει στη χώρα, καταλαβαίνετε ότι εδώ πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά για το εύρος, την έκταση και τις δυνατότητες του Συμβουλίου Επικρατείας να παρεμβαίνει στις πράξεις της διοίκησης. Θέτω αυτόν τον προβληματισμό και νομίζω ότι είναι ο πιο βασικός και γόνιμος προβληματισμός που μπορεί να θέσει κανένας. Αυτό πρέπει να το δούμε και ο καθένας στο δικό του κόμμα μέσα στα πλαίσια μιας συζήτησης στη συνταγματική αναθεώρηση και ο καθένας να εκφραστεί και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.»

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − = 3