ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΠΑΠΑ

Έφυγε ο αποτελεσματικότερος των αντιστασιακών ο Ναύαρχος Ν. Παππάς

Γράφει ο Δημήτρης Καραπάνος

Πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα και κηδεύτηκε με όλες τις τιμές ο ηρωικός Ναύαρχος Ν. Παππάς. Ο αείμνηστος ως κυβερνήτης πλοίαρχος του αντιτορπιλικού ‘’ΒΕΛΟΣ’’ πριν ακριβώς 40 χρόνια, απέσυρε το πολεμικό πλοίο από μία άσκηση του ΝΑΤΟ στα παράλια της Ιταλίας εις την οποία συμμετείχε. Την ενέργεια του στήριξαν ομόθυμα, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και κληρωτοί ναύτες, συνολικά περί τα 340 μέλη του πληρώματος. Από τον ασύρματο του αντιτορπιλικού σύσσωμο το πλήρωμα του ‘’ΒΕΛΟΣ’’ εξέπεμψε το μήνυμα καταδίκης του στρατιωτικού καθεστώτος, ως μιας μειοψηφίας επίορκων αξιωματικών που κατέλυσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα και σφετερίστηκε την Εξουσία. Διεμήνυσε σε όλα τα πλάτη της γης την αναγκαιότητα αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας στη χώρα που την γέννησε. Έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, για την ερμαφρόδιτη συμπεριφορά και πολιτική τους στάση απέναντι στην στρατιωτική χούντα. Υπενθύμισαν με διπλωματικό τρόπο ότι από τους κυριότερους σκοπούς που προβλέπονται στο καταστατικό του ΝΑΤΟ είναι η προάσπιση της Ελευθερίας και των Δημοκρατικών ιδεωδών. Η ανταρσία του ‘’ΒΕΛΟΣ’’ ήταν καθοριστικής σημασίας γεγονός και πέτυχε απόλυτα τον τριπλό στόχο της.

1ον) Να καταστήσει γνωστό σε όλο τον κόσμο το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος και την αναγκαιότητα να επιλυθεί με τον παραμερισμό της στρατιωτικής δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πράγματι η είδηση ότι όλοι οι αξιωματικοί και το πλήρωμα ενός Ελληνικού Πολεμικού Πλοίου εγκατέλειψαν την πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ στη μέση, διαμαρτυρόμενοι για την δικτατορία στην Ελλάδα με την ανοχή του ΝΑΤΟ, κάλυψε τα δελτία ειδήσεων όλων τω ΜΜΕ παγκοσμίως.

2ον) Διέλυσε την επίπλαστη εικόνα της προπαγάνδας του στρατιωτικού καθεστώτος ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα δημιούργησε μια πολύτιμη γέφυρα επικοινωνίας και συναδέλφωσης της πλειοψηφίας των νομιμοφρόνων ενστόλων με τους πολίτες, πάνω στην οποία πέρασε αναίμακτα η αλλαγή καθεστώτος από την δικτατορία στην Δημοκρατία λίγο αργότερα με τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.

3ον) Έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία και την μέχρι τότε αδιάσπαστη συνοχή της Ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Εξανάγκασε τις ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως τις ΗΠΑ, να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα αποκαταστάσεως των Δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν ότι η περαιτέρω διαιώνιση της Δικτατορίας στην Ελλάδα αποτελούσε απειλή για την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αποχώρηση στρατιωτικής δυνάμεως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από πολεμική άσκηση της συμμαχίας σε εξέλιξη, ήταν η πρώτη και η μοναδική φορά στην 70χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα!

Στην περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας ήταν πολλές οι στιγμές και τα γεγονότα αντιδικτατορικής δράσης και πολλές οι ηρωικές μορφές αγωνιστών. Γι’ αυτό αποφεύγω την ονοματολογία για να μην αδικήσω κανέναν. Λίγο πολύ όλοι και όλα συνέβαλλαν στην φθορά του δικτατορικού καθεστώτος και λίγο πολύ, έστω και πληγωμένη τα αντιμετώπισε σχεδόν όλα η δικτατορία. Το πολλαπλό συντριπτικό πλήγμα, από το οποίο ποτέ δεν μπόρεσε να συνέλθει η δικτατορία και σηματοδότησε την εσωτερική της αποσύνθεση και την αποδυνάμωση της από τα διεθνή ερείσματα της στο εξωτερικό, ήταν η ανταρσία του ‘’ΒΕΛΟΣ’’. Το γεγονός αυτό εντάσσεται ως η κορυφαία εκδήλωση του κινήματος των αξιωματικών του πολεμικού Ναυτικού που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με την ηρωική πράξη του αείμνηστου πλοιάρχου Παππά και των αποφασισμένων για όλα ανδρών του πληρώματος του παροπλισμένου σήμερα στο Φάληρο, αντιτορπιλικού ‘’ΒΕΛΟΣ’’.

Με την είδηση του θανάτου του αείμνηστου Ναυάρχου επιτίμου Αρχηγού του ΓΕΝ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, οργανώσεις και απλοί άνθρωποι εκφράστηκαν με σεβασμό, θαυμασμό και επαινετικά λόγια ως υποδείγματος δημοσίου ανδρός. Αναμφισβήτητα κατέκτησε κυριολεκτικά με το ‘’σπαθί’’ της στρατιωτικής του τιμής ως ένστολος Έλλην πολίτης, εξέχουσα θέση στην νεώτερη Ιστορία της πατρίδος μας. Είναι από τις ευτυχέστερους των ιστορικών προσωπικοτήτων, διότι γνώρισε, όντας στη ζωή, αυτή την καταξίωση και τη γραφή του ονόματος του στην Ιστορία. Λιτός ο βίος του, επιβλητικό το παράστημα του, κοφτός, αποφασιστικός και παραινετικός ο λόγος του σε όλη την σταδιοδρομία του και την μετέπειτα ζωή τους ως απόστρατος, αλλά πάντα ενεργός πολίτης με αμείωτη της αίσθησης του καθήκοντος και της προσφοράς προς την πατρίδα.

Η τελευταία έγγραφη υποθήκη του

Ο αείμνηστος Ναύαρχος πριν ένα χρόνο περίπου με αφορμή την τεράστια οικονομική κρίση της χώρας, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Βουλευτές. Ήταν η τελευταία δημόσια παρέμβαση του. Υπέδειξε σειρά μέτρων. Εκείνο όμως το οποίο προσδίδει εξέχουσα σημασία στην επιστολή αυτή, είναι η υπόδειξη του προς τους πολιτικούς, να κυβερνούν δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρώτο αξίωμα που ενστερνιστήκαμε ήταν αυτό το ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα. Και το υπηρετήσαμε με ήθος και ανιδιοτέλεια στα οποία μας γαλούχησαν άξιοι γονείς και ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί δάσκαλοι». Τότε ελάχιστα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο αυτής της επιστολής και πολύ λιγότερα την δημοσίευσαν. Αντί του μνημόσυνου, προς τον πιο αποτελεσματικό αγωνιστή και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, αείμνηστο Ναύαρχο Ν. Παππά παραθέτω ως αφιέρωμα στη μνήμη του, ολόκληρη την τελευταία έγγραφη υποθήκη του.

Προς :

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδος

Τους Προέδρους των Ελληνικών Πολιτ. Κομμάτων

Τους 300 Βουλευτές

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Αξιότιμοι Κύριοι Πρόεδροι των κομμάτων, Αξιότιμοι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

Στον θαλασσινό πολιτισμό, που βίωσα σε όλη την διάρκεια των 82 χρόνων μου, το πρώτο αξίωμα που ενστερνισθήκαμε ήταν αυτό του «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα». Και το υπηρετήσαμε με ήθος και ανιδιοτέλεια στην οποία μας γαλούχησαν άξιοι γονείς και ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί δάσκαλοι. Η σημερινή κρίση της πατρίδος μας πέρα από οικονομική, χαρακτηρίζεται και από την κοινωνική αποσύνθεση, κατάσταση που οδηγεί, αν και σφόδρα απεύχομαι, σε τραγικά αδιέξοδα και Εθνική καταστροφή.

Κύριος παράγοντας στην επικίνδυνη αυτή φάση του Ελληνισμού είναι η διαχείριση της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη ηγετών – ινδαλμάτων, που να δείχνουν στην πράξη ότι συμμερίζονται και συμμετέχουν έμπρακτα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του οποίου ηγούνται. Η ασυλία και η ατιμωρησία των ηγητόρων που έπραξαν ιδιοτελώς, η διατήρηση προνομίων, απολαβών και προκλητικών περιουσιών, εξοργίζουν τους πολίτες που βλέπουν τις δικές τους να εξαϋλώνονται και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τους νέους χωρίς μέλλον, προς την αναρχία και την αυτοδικία. Είναι καιρός να ενστερνισθείτε και εσείς το «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα» . Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παραίτηση του από την προεδρική αποζημίωση ας είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους σας. Πάρτε σκληρά μέτρα και για σας. Εφαρμόστε άμεσα την δυνατότητα που σας δίνει το Σύνταγμα ώστε η επόμενη Βουλή να έχει 200 μόνο Βουλευτές. Μειώστε τις υπουργικές και βουλευτικές αποζημιώσεις σας στο μέσο όρο μισθοδοσίας του Δημοσίου. Καταργείστε τις βουλευτικές συντάξεις και θεωρείστε τον βουλευτικό χρόνο αντίστοιχο του επαγγέλματος ενός εκάστου βουλευτή με τις ανάλογες κρατήσεις για την επαγγελματική και μόνο σύνταξη του. Περιορίστε τους Υπουργούς σε 15. Είναι τραγικός εμπαιγμός να κόβετε τις συντάξεις των πολιτών και να διατηρείτε 4 Υπουργούς Εθνικής Αμύνης. Περιορίστε τις στρατιές των αυλικών, συμβούλων και φυλάκων σας. Καταργήστε επιτέλους τους Γενικούς Γραμματείς, Διευθυντές και Διοικητές που διορίζονται στις θέσεις αυτές με μόνο κριτήριο την αποτυχία τους να εκλεγούν βουλευτές και διορίστε Μόνιμους Γενικούς Γραμματείς με αξιοκρατικά κριτήρια και ευρεία Κοινοβουλευτική στήριξη. Μόνο από αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούσατε περισσότερα από 300 εκατομμύρια που ψάχνετε ευτελίζοντας μας στην Παγκόσμια κοινότητα. Τιμωρείστε επιτέλους τους ανάμεσα σας ευρισκομένους ιδιοτελείς εκμεταλλευτές του δημοσίου χρήματος. Μόνο έτσι έχετε ελπίδα να καταστείτε ηγήτορες που θα εμπνέουν τον θαυμασμό και την αγάπη, κυρίως δε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σας ακολουθούν.

Αγάθων έφη: «Ο άρχων τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει, Δεύτερον ότι κατά Νόμον άρχει και Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει».

 

Ναύαρχος Νίκος Παππάς Π.Ν. ε.α

 

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ

 

Αιωνία η μνήμη του.

 

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


επτά × 7 =