ΝΤΙΡΙΝΤΑΧΤΑ Μ@ΛΑΚΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ

josefin61

 

akis5

skandalidisimage-ashx

josefin1

ΠΡΟΣΟΧΗ> (MH XAΣΕΤΕ ΤΟ VIDEO ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ)

Σοβαροί να είσαστε.

Μόνο ο Ανδρέας δεν έχει σηκωθεί ακόμη από τον τάφο. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ πιο δυνατό από ποτέ. Και καυλιδερό. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρά σεξουαλικό.

Γι΄ αυτό δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ΠΑΣΟΚ στο DNA του. Προς τιμή του Ακη απελευθέρωσε την σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.

Και στην επικοινωνία είναι μανούλες οι Συριζαίοι. Ατσίδες. Ψάχνουν όλοι τον ΕΝΑΝ εκατομμυριούχο υπουργό. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τίγκα στους Εκατομμυριούχους με περιουσιακά στοιχεία που προκαλούν ίλιγγο.

Βγήκε ο Βούτσης και είπε “περιμένετε μια βδομάδα να τα κουκουλώσουμε και θα λάμψει η αλήθεια” και δεν άνοιξε ρουθούνι.

Γι΄αυτό σας λέμε οι πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζονται. Είναι γνήσια τέκνα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ.

Και όπως είναι γνωστό στην αγορά, άμα καταφέρεις να βγάλεις το ένα εκατομμύριο και έχει ταυτόχρονα την διακυβέρνηση της χώρας, μπορείς να κονομήσεις ένα σκασμό εκατομμύρια.

Αυτό έδειξε η πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Τα στελέχη της κυβέρνησης μάς κάνουν την χάρη και κυβερνάνε. Κάθονται και σκοτίζουν τα αρχίδια τους με τις ανάγκες των ηλιθίων ψηφοφόρων τους ενώ θα μπορούσαν να γλεντάνε κάθε βράδι στον Πλούταρχο.

500 μπουζουκομάγαζα μπορούν να συντηρήσουν μόνοι τους οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

josefin2

Κουρουπλής Παναγιώτης: «18 ακίνητα, 9 αποθήκες, 4 γκαράζ και 3 αυτοκίνητα…

Βούτσης Νικόλαος: 12 ακίνητα (7 διαμερίσματα στην Κηφισιά) . Περγαμηνές στο  αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93. Ο γιος του λήστευε (απαλλοτρίωνε ) τράπεζες..

Βαλαβάνη Όλγα – Νάντια: 15 ακίνητα… 800 χιλιάρικα καταθέσεις… μετοχές. Τρία αυτοκίνητα.

Δούρου Ρένα:  9 ακίνητα με ‘κανα δυο χρόνια εργασία στο Δημόσιο…

Κουράκης: 6 ακίνητα, 100 χιλ. στην Τράπεζα

Κοντονής Χαράλαμπος – Σταύρος: 7 ακίνητα, 100 χιλ. καταθέσεις

Κριτσωτάκης Μιχαήλ: 10 ακίνητα 100% δικά του, συνδικαιούχος σε καμιά 25ριά άλλα.

Παπαδημούλης Δημήτρης: 11 ακίνητα, 500 χιλ. καταθέσεις μετρητά, πάνω από 800 χιλ. σε μετοχές και ομόλογα…

Μητρόπουλος Αλέξης: 12 ακίνητα …  Αυτός που ξέχασε να δηλώσει το 1.000.000 δολάρια αμοιβή του… και καθόλου μετρητά

Φωτίου Θεανώ πανεπιστημιακός: 11 ακίνητα , εκ των οποίων 1 διαμέρισμα στο Λονδίνο, 100 χιλ. λίρες στην NATWEST. Πρωτεργάτρια του πανεπιστημιακού κινήματος, από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ μέχρι τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια.

Αλεξόπουλος Απόστολος: καθηγητής Πανεπιστημίου με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα στον χώρο του Πανεπιστημίου και των Γεωτεχνικών. Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και πολλών επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών… 11 ακίνητα, 100 χιλ. στην τράπεζα.

Καφαντάρη Χαρούλα: συνταξιούχος της Εθνικής: 5 ακίνητα δικά της και συνδικαιούχος σε άλλα 7, καμιά 100ριά χιλιάρικα στην τράπεζα σε Ευρώ και δολάρια…

Βασιλική Κατριβάνου: ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και διαμεσολαβήτρια στην επίλυση συγκρούσεων. Εκπαιδεύτρια και συντονίστρια ομάδων εστιάζεται στην ενδυνάμωση μειονοτικών ομάδων και πληθυσμών που βρίσκονται σε αντιξοότητα, όπως με ΜΚΟ στην Chiapas του Μεξικού και με γυναίκες στην Παλαιστίνη…

Γεροβασίλη Ολγα γιατρός: 8 ακίνητα… Γιατρός τουλάχιστον!

Καραγιαννίδης Χρήστος: ιδιωτικός υπάλληλος – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ! 8 ακίνητα …

Χατζηλάμπρου Βασίλης τεχνικός νοσοκομείου- συνδικαλιστής.. 11 ακίνητα … Ένας απλός νοσοκομειακός υπάλληλος με 11 ακίνητα!!! …Η λέξη κλειδί είναι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ!

Γάκης Δημήτριος: 5 ακίνητα δικά του… συνδικαιούχος σε άλλα 18 ακίνητα κατά 37,5%, υπάλληλος ΟΤΕ… πρώην μέλος του ΚΚΕ… Δημόσιος υπάλληλος με 23 ακίνητα;… ΘΑΥΜΑ.ΘΑΥΜΑ!

Αποστόλου Ευάγγελος: 8 ακίνητα… 350.000 καταθέσεις. Υπάλληλος Αγροτικής.

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη: 5 ακίνητα, Καθηγήτρια Μέσης εκπαίδευσης.

Διακάκη Μαρία: Φαρμακοποιός 5 ακίνητα….

Αμανατίδης Ιωάννης: δάσκαλος 2 ακίνητα… 400.000 σε μετοχές… 50.000 μετρητά. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ … Δάσκαλος με 450.000 ζεστά ευρώπουλα!!!

Χαραλαμπίδου Δέσποινα: 11 ακίνητα… Έμπορος -Συνδικαλίστρια – πρώην μέλος ΚΝΕ – ΚΚΕ

Γαϊτάνη Ιωάννα: 5 ακίνητα, συνδικαιούχος σε άλλα 4 ακίνητα… Μέλος της τροτσκιστικής οργάνωσης ΟΣΕ, στέλεχος της ΔΕΑ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας.

Τριανταφύλλου Μαρία: 5 ακίνητα… Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συνδικαλίστρια, πρώην μέλος της ΚΝΕ.

Κοδέλας Δημήτρης:  5 ακίνητα δικά του, συνδικαιούχος σε άλλα 8. Γεωπόνος.. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, όπως και στο αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα.

Μαντάς Χρήστος: 12 ακίνητα … Γιατρός – Ψυχίατρος – Συνδικαλιστής

Μιχαλάκης Νίκος:  17 ακίνητα .. Αγροτικός γιατρός -Συνδικαλιστής… Άλλο ΘΑΥΜΑ… Αγροτικός γιατρός με 17 ακίνητα, αλλά κι εδώ η λέξη κλειδί ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ!

Σαμοϊλης Στέφανος: 16 ακίνητα… Αρχιτέκτων – μηχανικός – δημοτικός σύμβουλος.

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη: Συνδικαιούχος σε 9 ακίνητα… Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πάτρας, όπου και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου.

Συρμαλένιος Νίκος: Συνδικαιούχος σε 17 ακίνητα..  Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών… Κι άλλος δημόσιος υπάλληλος λοιπόν με 17 ακίνητα!!!

Σταθάκης Γεώργιος: 11 ακίνητα… 500.000 καταθέσεις… 380.000 ξένα αμοιβαία. Είχε αμετάκλητο βούλευμα του συμβουλίου εφετών να δικαστεί για κακούργημα για κομπίνες εκατομμυρίων στο πανεπιστήμιο…

Δερμιτζάκης Κωστής: 18 ακίνητα … Φαρμακοποιός – συνδικαλιστής..

Δραγασάκης Γιάννης: 6 ακίνητα, 150.000 καταθέσεις…

Πετράκος Θανάσης: 8 ακίνητα… Μαθηματικός… «αντιδικτατορικό» φοιτητικό κίνημα… Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχάν Καρά Γιουσούφ: 7 ακίνητα… Οδοντίατρος – συνδικαλιστής μειονότητας..

Σταμπουλή Αφροδίτη:.  13 ακίνητα… Γυναικολόγος.. συμμετείχε στο κίνημα των καταλήψεων κατά του Ν. 815 ενταγμένη στη Β’ Πανελλαδική και στις Συσπειρώσεις. Είναι μέλος της ΑΚΟΑ, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής Κίνησης «Διάβαση Πεζών».

 

josefin708

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί από το Πρώτο Θέμα>

Προκλητικές επενδύσεις στους αμαρτωλούς οίκους κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας της κρίσης από σκιώδεις υπουργούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές

― Του Μανόλη Γαλάνη

Τα φουσκωμένα βιβλιάρια και οι εντυπωσιακές επενδυτικές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν σε αμηχανία την ηγετική ομάδα του κόμματος, καθώς κάποια «πόθεν έσχες» δημιουργούσαν συνειρμούς με τη λαϊκή έκφραση «αριστερός με δεξιές τσέπες». Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένοι βουλευτές διατηρούν λογαριασμούς 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα το ποσό των 2,3 εκατ., παρουσιάζοντας εικόνα οικονομικής ευμάρειας.

Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι «θεωρητικοί» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται άκρως γοητευμένοι από την καταιγιστική δυναμική των ξένων funds στη διεθνή οικονομική σκακιέρα. Παρά την επίσημη διακήρυξη ρήξης του κόμματος με το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο και την ισοπεδωτική κερδοφορία των απανταχού κερδοσκόπων, βασικοί εκφραστές αυτής της θέσης φαίνεται ότι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους στον ναό του παγκόσμιου καπιταλισμού και σε «αμαρτωλούς» οίκους που σχετίζονται με την Ελλάδα της κρίσης:

1. Αμιγούς επιθετικής καπιταλιστικής στόχευσης είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του βουλευτή Β’ Αθήνας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με συνολική αξία κτήσης 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών (127.273 ευρώ). Στην κορυφή των προτιμήσεων του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η BlackRock, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου. Στον οικονομικό κολοσσό, που πραγματοποίησε εν μέσω κρίσης την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθέτησε το ποσό των 130.000 ευρώ αγοράζοντας 11.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Στη δήλωση «πόθεν έσχες» του δε, φιγουράρει και το όνομα της JP Morgan με εγγραφή 1.764 μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας στην οποία έχουν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές δυσθεώρητα πρόστιμα, ύψους 13 δισ. δολαρίων, για σκανδαλώδεις αγοροπωλησίες παραγώγων. Διαθέτει επίσης ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ όσον αφορά στα επίπεδα ρευστότητας του κ. Τσακαλώτου, σε 17 τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν συνολικές καταθέσεις 291.000 ευρώ. Η περιουσιακή του κατάσταση συμπληρώνεται από δύο κατοικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία ακόμη οικία στην Πρέβεζα.
2. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η επενδυτική προσέγγιση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, κ. Γιώργου Σταθάκη. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού με την αξία κτήσης τους να ανέρχεται στα 376.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνονται 100.000 ευρώ που αφορούν σε αγορά μεριδίων των επενδυτικών προϊόντων της BlackRock και της JP Morgan. Οσο για τις αποταμιεύσεις του κ. Σταθάκη, αποτελούνται τόσο από καταθέσεις σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικανικό νόμισμα, αναλυόμενες σε 304.630 ευρώ και 201.329 δολάρια (146.431 ευρώ).
3. Σε περίοπτη θέση στο κλαμπ των εκατομμυριούχων της Βουλής συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του βουλευτή Επικρατείας, κ. Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος είναι δικαιούχος καταθέσεων ύψους 1.071.000 ευρώ. Το «εφάπαξ» του κ. Τσουκαλά με τα έξι μηδενικά  από την ιδιωτική ολλανδική τράπεζα όπου δούλευε, απογείωσε κυριολεκτικά την περιουσιακή του κατάσταση την τριετία 2010-2012 αφού τα προσωπικά εισοδήματα του πρώην προέδρου των τραπεζοϋπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 1.473.040 ευρώ.
4. Σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών της συναδέλφου του κ. Τσουκαλά στη Β’ Αθήνας, κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, αφού διαθέτει 20 βιβλιάρια καταθέσεων, ύψους 885.000 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 452.885 ευρώ και 364.000 λίρες Αγγλίας(432.967 ευρώ). Οσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της γνωστής συγγραφέως και οικονομολόγου, περιορίζεται σε εγχώριο αμοιβαίο κεφάλαιο με αξία κτήσης 24.500 ευρώ.
5. Δυναμικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού με συνολική αξία κτήσης 830.600 ευρώ διαθέτει ο βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Το χαρτοφυλάκιο των 14 τίτλων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως διεθνή προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει τοποθετήσεις στις αγορές Ευρώπης, Ασίας και Ινδίας. Το ζεύγος Παπαδημούλη διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό 454.378 ευρώ, ενώ ο βουλευτής είναι συνδικαιούχος σε ακόμα 8 βιβλιάρια με το συνολικό ύψος των ποσών αυτών να είναι της τάξης των 499.000 ευρώ.
6. Συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ είναι και η βουλευτής Α’ Αθήνας, κυρία Μαρία Μπόλαρη, ιδιωτική υπάλληλος. Η κυρία Μπόλαρη, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, Συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, συμμετέχει σε 9 προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς με συγγενικά της πρόσωπα, ύψους 565.640 ευρώ.
7. Ανάλογη είναι και η εικόνα της ρευστότητας του βουλευτή Λέσβου, κ. Γιάννη Ζερδελή, με οικογενειακές τραπεζικές καταθέσεις της τάξης των 494.500 ευρώ και 45.870 δολάριων(33.562 ευρώ).
8. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και η περιουσια­κή κατάσταση του συναδέλφου του στην Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Αμανατίδη, ως συνδικαιούχου με τη σύζυγό του σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με αξία κτήσης 463.410 ευρώ και οικογενειακές καταθέσεις 56.600 ευρώ.
9. Τέλος, οι οικογενειακές καταθέσεις του βουλευτή Εύβοιας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ανέρχονται στα 350.143 ευρώ, ενώ έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια αξίας 32.500 ευρώ.

alesyr1 (1)
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έπαιζε με τα πιο κερδοσκοπικά funds

― Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

alesyr2
Οι Γάλλοι την προσδιορίζουν ως «La gauche caviar», δηλαδή την «Αριστερά με το χαβιάρι». Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους επικριτές του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Συχνά η μονολιθική στα όρια της θρησκευτικής ορθοδοξίας Αριστερά εξαπέλυε πυρά κατά όσων τολμούσαν να δηλώσουν αριστεροί, με γεμάτα όμως πορτοφόλια και τρόπο ζωής που πόρρω απείχε από τον πολιτικό ασκητισμό, την ταύτιση με τον λαό και την ταπεινοφροσύνη του συνεπούς προς τους σοσιαλιστικούς κώδικες «συντρόφου». Να όμως που δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται πως ενέδωσαν σε άλλου τύπου επιλογές, προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία.

Ξεκάθαρα βέβαια η επιλογή επενδυτικών χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων ομολόγων δεν αποτελεί αδίκημα. Το γεγονός, όμως, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε πολιτικά στο στόχαστρο εδώ και πέντε χρόνια τις «ανεξέλεγκτες αγορές» και το «αδυσώπητο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο», δημιουργεί λογικές απορίες για τον τρόπο που τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού του επιτελείου κινήθηκαν. Για κάποιους επρόκειτο για την πλήρη επαναφορά του περίφημου νεοκαραμανλικού σλόγκαν «το νόμιμο είναι και ηθικό», που  για την περίπτωση μπορεί να γίνει «νόμιμο ναι, αριστερό όμως;».

Κι αυτό διότι σαφώς παρανομία δεν υπήρξε στις τοποθετήσεις των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη σε αμοιβαία των σχημάτων Templeton, BlackRock, JP Morgan, Morgan Stanley, SISF EuroCorp ή Invescο Perpetual. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο μπορείς να αντιμάχεσαι ένα αδηφάγο χρηματοοικονομικό σύστημα όντας εμμέσως (αφού επενδύεις στη βιωσιμότητά του) υπηρέτης του.

Μια προσεκτική ματιά, λοιπόν, στα χαρτοφυλάκια σε αμοιβαία κεφάλαια των δύο εξεχόντων εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει ότι πρόκειται για επενδυτές υψηλών γνώσεων που δεν ψωνίζουν από τον «επενδυτικό πάγκο της λαϊκής».
Η επιλογή στοχευμένων και «ψαγμένων» αμοιβαίων, οι εμπνεύσεις για τοποθετήσεις σε μακροχρόνιες αποδόσεις σε ομόλογα χωρών που αναγνωρίζονται ως προοπτικά δυναμικές μονάχα από τους μυημένους, τα σοφιστικέ επενδυτικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων παγκόσμιων οίκων του χρήματος προδίδουν μεγάλη εξειδίκευση – στα όρια του επαγγελματισμού. Πρόκειται όπως αναφέρει γνωστός αναλυτής των χρηματοοικονομικών δεδομένων για «χαρτοφυλάκια-Rolls-Roys και όχι για… επενδυτικό κατιμά».

Χαρακτηριστική είναι η επιλογή της JP Morgan από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό παράγοντα του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Διαθέτει 1.764,91 μερίδια, αξίας 25.000 ευρώ σε JP Morgan Fund – Germany Equity Fund. Σε μια περίοδο που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξιφουλκεί κατά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., ο συνοδοιπόρος του επένδυσε ένα σημαντικό για την κρίση ποσό στην ισχυρή προοπτική των γερμανικών επιχειρήσεων όπου το εν λόγω fund κυρίαρχα επενδύει.

Οπως εξάλλου αναφέρεται στο προφίλ του equity fund «στόχος του είναι να προωθήσει τη μακροχρόνια κεφαλαιακή ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε γερμανικές επιχειρήσεις». Η JP Morgan, όμως, ήταν που μιλούσε σε ανάλυσή της στις 28 Μαΐου του 2013 για «πλεόνασμα δημοκρατίας» στον ευρωπαϊκό Νότο. Γι’ αυτήν άραγε τη δήλωση-εκτίμηση του fund τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος;

ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΑ

Η δεύτερη επιλογή του που εντυπωσιάζει είναι η τοποθέτηση 3.000 μεριδίων στην Invesco Perpetual, αλλά και στην Invesco Balanced Risk Allocation Fund, στην οποία τοποθέτησε 50.000 λίρες.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες επιλογές, διακρίνεται η BlackRock, που πραγματοποίησε τους ελέγχους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η επιλογή ιδιωτικών ασφαλιστικών γκρουπ όπως οι ING και Metropolitan Life, που επιδιώκουν το πέρασμα των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, οι Credit Suisse, European Investment Bank (εκεί τοποθέτησε 100.000 λίρες Αγγλίας), αλλά και οι τοποθετήσεις σε Templeton Asian Growth και Templeton Frontier. Στην τελευταία ο κ. Τσακαλώτος έχει τοποθετήσει 15.000 ευρώ και αφορά ένα fund που έχει επικεντρώσει στις αναδυόμενες αγορές που απασχολούν κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόκειται για ανώριμες -προς το παρόν- αγορές, στις οποίες όμως η Templeton επιλέγει να επενδύει. Χώρες δηλαδή όπως η Αργεντινή (!), η Βουλγαρία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Κροατία, όπου ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς κυριαρχεί.

Εκεί είδε ο κ. Τσακαλώτος τις ευκαιρίες και όχι φυσικά σε χώρες με σοσιαλιστική κατεύθυνση, τις οποίες δεν προτίμησε. Και μια και αναφερθήκαμε στο fund Templeton, να θυμίσουμε ότι παράλληλα διατηρεί και το ίδρυμα Templeton που ευνοεί τη σύγκλιση σε παγκόσμιο επίπεδο της θρησκείας και της επιστήμης και που έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την αμερικανική Δεξιά, ανελεύθερα καθεστώτα, μέχρι και τον επάρατο Φρίντμαν που η Αριστερά έχει δαιμονοποιήσει διά του περίφημου βιβλίου της Ναόμι Κλάιν «Το Δόγμα του Σοκ».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι επιλογές αυτές υπήρξαν αποφάσεις του πατέρα του, Στέφανου μια δικαιολογία αρκετά αδύναμη αν δει κανένας τις εξειδικευμένες οικονομικές σπουδές του ίδιου, τη θητεία που είχε στη Βρετανία όπου έζησε για χρόνια και τις τοποθετήσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρη κατεύθυνση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Γηραιάς Αλβιώνος

alesyr4 alesyr6 (1)
Η Σκοτσέζα οικονομολόγος στους rich & famous του ΣΥΡΙΖΑ

 

alesyr3
Καμία οικονομική ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν μέσα σε αυτήν δεν υπάρχει και μια γυναίκα. Στην περίπτωση, λοιπόν, των rich and famous Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει για την παρουσία της μια… Σκοτσέζα.

Ο λόγος για τη σύζυγο του κ. Τσακαλώτου με την καταγωγή (και υπηκοότητα) από τη χώρα των Highlands, Χέδερ-Ντενίζ Γκίμπσον. Μια κορυφαία, όπως πληροφορούμαστε, οικονομολόγο που ήδη από τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ηταν η εποχή που διοικητής της ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο κ. Τσακαλώτος διατηρούσε άριστες σχέσεις, χρειαζόταν καλά «μυαλά» για να πάει προς τον δρόμο του ευρώ. Αυτές τις πασοκικές γνωριμίες θα χρησιμοποιούσε και το 2010 ο κ. Τσακαλώτος για να επιστρέψει και ο ίδιος στη χώρα ως καθηγητής Οικονομικών.

Η κυρία Γκίμπσον θεωρείται από τους συναδέλφους της εξαιρετική οικονομολόγος, που φέρνει αέρα Ευρώπης στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και είχαν εκφραστεί κατά το παρελθόν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια Βρετανίδα υπήκοος δικαιούνταν να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μια επιστήμονα πάντως με έντονο συγγραφικό έργο (έχει προχωρήσει σε πλήθος εκδόσεων αλλά και αναλύσεων για την πορεία εντός του ευρώ και την ελληνική οικονομία), ενώ κάποιοι βρίσκουν πίσω από κάποιες τελευταίες διαφοροποιήσεις της ΤτΕ την υπογραφή της. Ανθρωπος επικοινωνιακός και γελαστός, χαίρει εκτίμησης στον επαγγελματικό της κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των δικών του εσόδων που αγγίζουν το 2011 τα 47.586,68 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει διόλου ευκαταφρόνητη βοήθεια από την οικονομολόγο σύζυγό του, η οποία το 2011 πήγε στο σπίτι της 136.621,58 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως συγκριτικά με το 2009, όταν λάμβανε 129.970,25 ευρώ, η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου παρουσίασε αύξηση στα έσοδά της, μέρος των οποίων προφανώς προέρχεται και από άλλες πηγές, καθώς  οι μισθοί των διευθυντών, όπως η ίδια, στην τράπεζα φτάνουν μέχρι 8.000 μικτά.

Δημήτρης Τσουκαλάς: Ο αριστερός συνταξιούχος που έγινε χρυσός από ολλανδική τράπεζα

― Του Κώστα Τσαούση

alesyr7
Το χρυσό πακέτο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εισέπραξε το νεοφώτιστο στέλεχος της Αριστεράς προκάλεσε τη μήνη και τα βιτριολικά σχόλια όχι μόνο των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των συντρόφων του συνδικαλιστών που δεν θα αξιωθούν ποτέ να πάρουν ένα αξιοπρεπές εφάπαξ από τα απογυμνωμένα δημόσια ταμεία τους.

Ο αρχισυνδικαλιστής που πέρναγε «επισκέπτης» επί 35 χρόνια από τη δουλειά του στην ABN AMRO, για να πάρει αποζημίωση εθελούσιας εξόδου 350.000 ευρώ κι άλλα 650.000 από την ιδιωτική του ασφάλιση στην Generali, κατέληξε ο πλέον προκλητικός αντιμνημονιακός κροίσος. Πώς από Πασόκος «ακτιβιστής» στην ΟΤΟΕ έφτασε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προαλείφεται για υπουργός σε μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς εξασφάλισε ένα κολοσσιαίο ποσό το 2010 από ειδικό πρόγραμμα της ολλανδικής τράπεζας ABN AMRO στην οποία τυπικά εργαζόταν χωρίς να δουλεύει τα περισσότερα από τα 35 χρόνια του εργασιακού του βίου.

Ο «κωλοτούμπας», όπως τον αποκάλεσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, εμφανίστηκε αμήχανος σε τηλεοπτικές εκπομπές και απέφυγε να πάρει θέση για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης χάρη στην οποία έγινε εκατομμυριούχος, αφού το κόμμα του είναι υπέρ του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αξιοπρεπείς παροχές προς όλους. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε για το φορτωμένο «πόθεν έσχες» του, εισέπραξε 650.000 ευρώ από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Generali και 350.000 από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την ξένη τράπεζα, η οποία έχει πλέον αναστείλει τη λειτουργία της στην Ελλάδα.

Υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οριακά το 2010 οι διοικήσεις πρόσφεραν μαζί με τις χρυσές πιστωτικές κάρτες τέτοιου ύψους αποζημιώσεις στα golden boys, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί είτε βάσει συμβολαίου είτε μέσω συνταξιοδοτικού προγράμματος. Σήμερα βέβαια αυτές οι παροχές έχουν συρρικνωθεί. Το ερώτημα είναι αν το ίδιο ποσό πήραν και άλλα διευθυντικά στελέχη ή μόνο ο συνδικαλιστής ως μπόνους για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στην ξένη τράπεζα επί σειρά ετών.

Πάντως ο κ. Τσουκαλάς επιμένει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ασφαλιστική εταιρεία Generali, σε ειδικό πρόγραμμα ανάλογα με τον μισθό, τα χρόνια υπηρεσίας κ.ά. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναρωτιούνται από ποιο μαθηματικό τύπο προήλθε αυτή η ανέλπιστη απόδοση, με δεδομένο ότι πριν από 30 χρόνια τα ασφαλιστικά πακέτα δεν περιείχαν δυναμικά προγράμματα με τέτοιες διασφαλίσεις και επιτόκια.  Αλλά και το ποσό της εθελουσίας είναι επίσης υπερβολικά γενναιόδωρο. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το μεγαλύτερο ποσό το οποίο δόθηκε σε διευθυντή με το πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν 170.000 ευρώ.

alesyr8
Το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι βαθύτερο. Ενας σκιώδης υπουργός που παρακολουθεί τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται να υπουργοποιηθεί σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπεκφεύγει να απαντήσει για τον μισθό και τα μπόνους βάσει των οποίων εξασφάλισε αυτό το «χρυσό πακέτο» και να υψώνει τη σημαία της επανάστασης με μοναδικό σύνθημα ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του στο Δημόσιο. Δεν μπορεί να επιτίθεται στο αδυσώπητο τραπεζικό σύστημα που αποφασίζει για τις τύχες των λαών και να απολαμβάνει τα οφέλη του.
Στα δύσκολα φαίνεται η ευαισθησία του αριστερού. Η ευαισθησία του κ. Τσουκαλά επικεντρώνεται σε μαθήματα ιστορίας, αφού προσφάτως είχε κατηγορήσει τον κ. Πέτρο Τατσόπουλο ότι κάνει χιούμορ με ιστορικές μορφές όπως ο κ. Μανώλης Γλέζος.  Οι ίδιοι οι σύντροφοί του δεν χάρηκαν και πολύ με τη δήλωσή του περί κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, η οποία άφηνε αιχμές ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ στη ζωή του εργοδότη το Δημόσιο, αλλά οι περισσότεροι συνδικαλιστές προέρχονται από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια…

Και αυτό γιατί ο κ. Τσουκαλάς με το προνομιακό στάτους των εκλεγμένων συνδικαλιστών σε πρωτοβάθμιες και πολύ περισσότερο σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις δεν χρειάστηκε για τα περισσότερα από τα 35 χρόνια εργασίας του να δίνει το καθημερινό «παρών» στην τράπεζα. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν αποσπασμένος στην ΟΤΟΕ και, όπως θυμούνται συνάδελφοί του της δεκαετίας του ’90 στην ABN AMRO, «από τα γραφεία της τράπεζας στις Τζιτζιφιές περνούσε μία φορά τον μήνα για να εισπράξει τον μισθό, να μας χαιρετήσει και να φύγει».

Αυτά είναι τα «35 συνεχή έτη εργασίας». Είτε το θέλει, είτε όχι. Βέβαια, όπως εμφανίζονται τα στοιχεία, φαίνονται όλα νόμιμα, από την αρχή ως το τέλος. Τα χρήματα ήρθαν από την ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση από ιδιωτικό ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα -το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου- και τα υπόλοιπα από την ίδια την τράπεζα.

Παρότι το δίκτυο της ABN AMRO πέρασε το 2002 στον έλεγχο της Aspis Bank (συμφερόντων του έγκλειστου σήμερα στις Φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη) και στη συνέχεια ως T Bank ενσωματώθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που και αυτό κατέληξε στη Eurobank, εντούτοις η συνδικαλιστική ιδιότητα προφύλαξε τον κ. Τσουκαλά από τις κακοτοπιές εκείνης της περιόδου και δεν ακολούθησε την τύχη των άλλων εργαζομένων της τράπεζας. Βγαίνει στη σύνταξη και παίρνει το «πακέτο» τού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, λίγο μετά την εκλογή του ως μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής.

Ο πεθερός του Ανδρέα, του συνεργάτη του Αλέξη…
Το φθινόπωρο του 1977 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον 29χρονο τότε οικονομολόγο. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έρχεται στη ζωή η κόρη του και δύο μήνες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ενισχυμένο από τις κάλπες και καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση. Ο νεαρός οικονομολόγος που ακούει στο όνομα Δημήτρης Τσουκαλάς δεν είναι ένας απλός οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ένας συνειδητοποιημένος ακτιβιστής που χτίζει πολιτικό και συνδικαλιστικό προφίλ.
Πάντως, δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Πασόκου της Μεταπολίτευσης.

Εχει άλλον αέρα που οφείλεται στις σπουδές του -οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά και πολύγλωσσος- και εν πολλοίς στο οικογενειακό background, μια αστική καταγωγή συνοδευόμενη με οικονομική άνεση και ασφάλεια. Περιουσία σε ακίνητα, οικογενειακές μπίζνες στον χώρο των κατασκευών, υψηλό κοινωνικό στάτους. Τριάντα έξι χρόνια μετά, η κόρη του, ψυχολόγος Φιλιώ Τσουκαλά, είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Καρίτζη, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Η σχέση αυτή εξηγεί κατά μια διαδεδομένη εκδοχή το πώς και το γιατί ο παλαίμαχος συνδικαλιστής από τις «ξένες τράπεζες» βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στην προνομιούχο δεύτερη θέση πίσω από την εμβληματική παρουσία του Μανώλη Γλέζου. Για πολλούς, «ο πεθερός είχε το μέσο» στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα και αυτό το «μέσο» δεν ήταν άλλο από τον γαμπρό του.  Το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα έψαχνε μια προσωπικότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με σαφείς κοινωνικές αναφορές, που να μπορούσε να λειτουργήσει ενοποιητικά. Και ο «πεθερός του Ανδρέα» πληρούσε τα περισσότερα από τα κριτήρια. Ο κ. Τσουκαλάς είχε αποχωρήσει έγκαιρα από το μνημονιακό καράβι του Γιώργου Παπανδρέου, είχε δοκιμάσει την τύχη του με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής και, το κυριότερο, είχε διατελέσει πρόεδρος της ισχυρής μέχρι πρότινος συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων, της ΟΤΟΕ.

Ο «εργοδοτικός συνδικαλιστής» και ο σύντροφος Πρωτόπαπας
Η προεδρία της ΟΤΟΕ ήταν μια επίζηλη θέση που αποτελούσε μία όχι και τόσο κρυφή επιθυμία του κ. Τσουκαλά από παλιά. Τα δύο υποκαταστήματα που είχε η ολλανδικών συμφερόντων τράπεζα όπου δούλευε δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τις απαραίτητες και αναγκαίες ψήφους και έδρες για την ΟΤΟΕ. Εξ αυτού χρειαζόταν συμμάχους και μηχανισμούς υποστήριξης μέσα στην παράταξή του, την ισχυρή ΠΑΣΚΕ. Με άλλα λόγια, δεν έσπευσε να ενταχθεί σε αυλές και ομάδες, κράτησε αποστάσεις από τις ενδοπαραταξιακές και ενδοκομματικές συγκρούσεις και κατοχύρωσε μια διακριτή παρουσία.

Αλλωστε διέθετε προσόντα που τον έκαναν χρήσιμο για δεύτερους ρόλους, αν και εκείνος αποζητούσε πάντα τον πρώτο ρόλο. Ενας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο του και τον βοήθησαν στη συνδικαλιστική και πολιτική του πορεία ήταν ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Οι δυο τους φαίνεται πως γνωρίστηκαν πολύ νωρίς, ήδη από τις αρχές της Μεταπολίτευσης, στις Τοπικές Οργανώσεις του Παγκρατίου. Στη συνέχεια συμπορεύτηκαν και όταν και όπου χρειάστηκε ο σύντροφος Χρήστος έβαλε και το χεράκι του. Για παράδειγμα, τα κουκιά δεν θα έβγαιναν με τίποτα για την προεδρία της ΟΤΟΕ -τότε που άδειασε η θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας καθώς ο Δημήτρης Κουσελάς εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004- αν κάποιος δεν κινητοποιούσε προς αυτή την κατεύθυνση τη συγκεντρωμένη δύναμη πυρός των συνδικαλιστών της Εθνικής Τράπεζας. Και όλα αυτά έγιναν την κρίσιμη στιγμή, όταν η ίδια η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν φαινόταν διατεθειμένη να δώσει την υποστήριξή της στον κ. Τσουκαλά…

Ο κ. Τσουκαλάς είχε και νωρίτερα διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της ΟΤΟΕ – κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο κ. Πρωτόπαππας έφυγε για τη ΓΣΕΕ. Εκείνα τα χρόνια η τράπεζα από την οποία προερχόταν ο αποσπασμένος στον κεντρικό μηχανισμό της ΟΤΟΕ συνδικαλιστής γέμισε νέα και δυναμικά στελέχη που στήριζαν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε όλα τα επίπεδα της αγοράς. Στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Γιώργος Αρώνης (από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Alpha Bank), ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Νο 2 σήμερα της Geniki Bank), ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης (υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank). Τότε, στις σχετικές παρέες είχε αρχίσει να συζητείται η περίπτωση του κ. Τσουκαλά ως συνδικαλιστή του οποίου το προφίλ, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά ταίριαζαν γάντι με τη νέα εποχή στην τραπεζική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, το εμπόδιο του κ. Κουσελά ήταν ανυπέρβλητο. Εκείνον ήθελε ο κομματικός μηχανισμός. Το γεγονός αυτό φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά για τη στρατηγική του κ. Τσουκαλά.

Ηταν από τους πρώτους που συντάχθηκαν με το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, χωρίς ποτέ να γίνει «άνθρωπος του Σημίτη». Μάλιστα, «όταν τα πράγματα οξύνθηκαν στη δεύτερη περίοδο Σημίτη με την προσπάθεια του Τάσου Γιαννίτση να προωθήσει ένα σκληρό αλλά αναγκαίο πακέτο ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό, ο Τσουκαλάς μαζί με άλλους είχαν «ανέβει στα κάγκελα».
Ο «χρήσιμος δεύτερος» γίνεται, λοιπόν, πρώτος μετά τις εκλογές του 2004 και παραμένει πρόεδρος της ΟΤΟΕ μέχρι και το 2006.

Η εικόνα του μετριοπαθούς συνδικαλιστή της δεκαετίας του ’90 δεν υπάρχει πια. Αλλωστε ο ίδιος, όπως λένε παλιοί του σύντροφοι, όταν βρέθηκε στο τιμόνι της ΟΤΟΕ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την προεδρία ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. «Ηθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πρωτόπαππα αλλά και του Δημήτρη Κουσελά. Τον πρώτο τον σεβόταν. Δεν μπορούσε όμως να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Κουσελάς που δεν διέθετε τα προσόντα τα δικά του είχε αυτή την εξέλιξη», λένε παλιοί του γνωστοί. Μάλιστα, όταν ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Κουσελά να αναλάβει υφυπουργός Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Τσουκαλάς δεν ανήκε πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Με την αντιμνημονιακή σημαία ανά χείρας ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με το ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου που υποστήριζε επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 το ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου δεν πήρε πάνω από 6% και κάτι και ήρθε έβδομο στη σειρά την πρώτη Κυριακή, πίσω και από τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη. Τα χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ παγώνουν – το αποτέλεσμα δεν είναι εκείνο που αναμενόταν. Ο κ. Τσουκαλάς είναι ένας από τους τρεις που καταφέρνουν να εκλεγούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μαγιά αυτή φαίνεται όμως ότι λειτούργησε ως πόλος αναφοράς των πασοκογενών δυνάμεων και συνέβαλε στη δημιουργία του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, σχήμα με το οποίο συμπορεύτηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σχήμα ο κ. Τσουκαλάς -ο επονομαζόμενος και «πεθερός»- ήταν από τους πρωτοκλασάτους. Ετσι, η είσοδός του στη Βουλή δεν ήταν έκπληξη.

Γιώργος Σταθάκης: Στη σιγουριά των γερμανικών εταιρειών

alesyr9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο βουλευτής Χανίων και σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε συντρόφους και αντιπάλους με τις καταθέσεις του και τις επενδυτικές του επιλογές

Η SISF Euro Corp. με έδρα στο Λουξεμβούργο ανήκει στον γερμανο-γαλλικό όμιλο Schroders που έπαιξε καίριο ρόλο στις σκληρές ιδιωτικοποιήσεις της Θάτσερ στα 80s ως εισηγητής αυτών και σύμβουλος της τότε συντηρητικής κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν όμιλο-πυλώνα του βρετανικού συστήματος, καθώς αποτελεί το παλαιότερο χρηματοοικονομικό γκρουπ της Βρετανίας. Εκεί αποφάσισε να τοποθετήσει 26.000 ευρώ ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης. Ταυτόχρονα ο ίδιος επενδύει σημαντικά ποσά σε εταιρικά ομόλογα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριετίας και νόμισμα το ευρώ.

 

alesyr10

 

 

 

 

 

 

Η επιλογή της Morgan Stanley, στην οποία ο κ. Σταθάκης τοποθέτησε 50.000 ευρώ, δεν ξαφνιάζει καθώς ο συγκεκριμένος χρηματοοικονομικός οργανισμός βρίσκεται πίσω από το Levy Institute που συνεργάζεται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ διά του γενικού του διευθυντή κ. Μάρτιν Λίμποβιτς. Παράλληλα ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αμοιβαία μερίδια στο SISF Bric που τοποθετείται στις αναδυόμενες οικονομίες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας και έχει ως βάση ιαπωνικά κεφάλαια.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης διατηρεί μεγάλες καταθέσεις σε τέσσερις κυρίαρχες τράπεζες. Ολες οι καταθέσεις του είναι σπασμένες σε 100.000, δηλαδή στο όριο που η ΕΚΤ εγγυάται πως δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο ίδιος ο βουλευτής φοβάται αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Για του λόγου το αληθές, 100.100 ευρώ διαθέτει στη Marfin, 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 100.000 στη Γενική Τράπεζα. Στην Alpha Bank διατηρεί 201.329,65 δολάρια, που σε ευρώ είναι 146.330 ευρώ. Ωστόσο η τοποθέτηση σε δολάρια είναι ασφαλέστερη, καθώς το νόμισμα δεν είναι ευρώ, άρα μπορεί να ξεπερνά το όριο των 100.000 ευρώ. Ο κ. Σταθάκης μαζί με τη μεταφράστρια σύζυγό του, την κυρία Θέμιδα Γκέκου, κερδίζουν 61.687,77ευρώ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσθετους πόρους από μη τεκμαρτά εισοδήματα και άλλες πηγές της τάξης των 53.029,35 ευρώ.
Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δ. Παπαδημούλης: Εμπιστοσύνη στις BRICS

 

 

alesyr11

 

Μεσούσης της κρίσης ο βουλευτής της Β’ Αθηνών σημείωσε αύξηση καταθέσεων κατά 88.000 ευρώ (από το 2010 έως το 2011)

Παίκτης του Χρηματιστηρίου, καθώς έχει μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του Μουζάκη, του ΟΤΕ, της Εθνικής και με συνολικό χαρτοφυλάκιο κτήσης που προκαλεί ίλιγγο στον μέσο και ρημαγμένο από τα μέτρα Ελληνα, ύψους 830.600 ευρώ, σε μετοχές, αμοιβαία και ομολογίες, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσιάζει παράλληλα και καταθέσεις ύψους 499.000 ευρώ και ακίνητα σε Φιλοθέη, Αρτέμιδα, Κυψέλη, Σητεία, Μαραθώνα.Το εντυπωσιακότερο στοιχείο όμως είναι ότι μέσα στην κρίση και ενώ οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες του διαρκώς τραβούν από τους λογαριασμούς τους χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια και να επιβιώσουν, ο κ. Παπαδημούλης ακολούθησε αντίστροφη πορεία. Για την ακρίβεια, το «ΘΕΜΑ» συγκρίνοντας τα δύο τελευταία «πόθεν έσχες» του βουλευτή (2010-2011) διαπίστωσε ότι, δίχως να έχει ο ίδιος πουλήσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, αύξησε την αποταμίευσή του κατά 88.000 ευρώ! Δηλαδή, από 411.000 ευρώ που είχε ως καταθέσεις το 2010, έναν χρόνο μετά οι καταθέσεις του βρέθηκαν στα 499.000 ευρώ. Ενδεχομένως να είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα Ελληνες που δεν σηκώνουν χρήματα, αλλά καταθέτουν.Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημούλη είναι πιο «ελληνικό», αν και εντύπωση προκαλούν τα χρήματα που έχει τοποθετήσει σε Ασία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία (BRIC) και στις KBC India N. Asia – BRIC, Silk Route Asia, F.F. Cosmos Star Europe, FF Select ΝΑ Ευρώπης, που είναι αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αμοιβαία Δήλος, Alpha, Πειραιώς ING κ.ά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Παπαδημούλης είναι μηχανικός με ειδίκευση στα «πράσινα» έργα, εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 και βουλευτής Β’ Αθήνας το 2009. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η σύζυγός του κυρία Νάντια Σουμπασάκη δεν δηλώνει εισόδημα, αν και στο παρελθόν, από το 1992 έως το 2003, είχε εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων, ενώ ήταν και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ (2003).
Δ. Μ.

kourdistoportocali

αφήστε ένα σχόλιο


+ 9 = έντεκα