ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ

Η κρίση οδήγησε στην από ευθιξίας αυτοκτονία, τον ιδιοκτήτη του Ομίλου πετρελαιοειδών «Μαμιδάκης», Κυριάκο Μαμιδάκη, ο οποίος δεν άντεξε την κατάρρευση της αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει, βλέποντας στα δελτία ειδήσεων τις εξελίξεις με την υπαγωγή της εταιρίας του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν 84 ετών και εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στον Διόνυσο, στις 14:00 της Κυριακής, από τον φιλιππινέζο οικονόμο του, ο οποίος άκουσε δύο πυροβολισμούς και στη συνέχεια ειδοποίησε τον γαμπρό του, ο οποίος διαμένει στο ισόγειο του σπιτιού.

Δίπλα του βρέθηκε ένα όπλο που κατείχε νόμιμα και ο ίδιος έφερε τραύμα στον αριστερό κρόταφο από αυτό, ενώ πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα είχε πυροβολήσει δοκιμαστικά στον αέρα.

Η αστυνομία ερεύνησε εξονυχιστικά το σπίτι και απέκλεισε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πλην της αυτοκτονίας, όπως και ο ιατροδικαστής, που εξέτασε τη σορό του 84χρονου και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν αδελφικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες όταν πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα, κατέρρευσε.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951.

Παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του L.S.E. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στο θείο του Γ.Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών. Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.

Ο Κυριάκος Αλεξάνδρου Μαμιδάκης ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφων Μαμιδάκη. Ο όμιλος αυτός περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με ποικίλες δραστηριότητες, τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στη Διεθνή αγορά.

Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις αυτές είναι η Mamidoil Jetoil A.E. που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με σκοπό την αποθήκευση και διανομή πετρελαιοειδών προϊόντων και της οποίας ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν παράλληλα πρόεδρος και σε άλλες εταιρείες του Ομίλου, όπως είναι η ΕΡΜΗΣ Α.Ε. με αντικείμενο τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 3 ιδιόκτητα ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπως είναι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ, εταιρία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού καθώς και διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες.

Ήταν μέλος του Συνδέσμου εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα (ΣΕΕΠΕ) του οποίου και είχε διατελέσει πρόεδρος στο παρελθόν μέλος του ΣΕΒ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, καθώς και άλλων οργανισμών.

Η κατάρρευση του Ομίλου

Η τραγωδία έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 και ουσιαστικά την επισημοποίηση της πτώσης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, η εταιρεία τονίζει την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών. Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.

Τα αδιέξοδα προβλήματα της εταιρείας του κλάδου, που ιδρύθηκε στα τέλη του 1960 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη και εξελίχθηκε μέσα στις επόμενες δεκαετίας στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της εγχώριας αγοράς, ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με ένα δίκτυο 600 πρατηρίων, τις μεγαλύτερες μετά τα διυλιστήρια εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ελλάδα και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, κρατούσε μέχρι και προ ενός έτους την πέμπτη θέση της αγοράς.

Τα προβλήματά της είναι γνωστά στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες διαχρονικά εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας, οι οποίες βεβαίως μπορεί να μην οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα εάν δεν μεσολαβούσε η κρίση. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η Jet Oil προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο πρατηρίων της, φορτώθηκε όμως και τα ανοίγματα και τις επισφάλειες των δύο εταιρειών.

Σήμερα η δραστηριότητά της στη λιανική είναι σχεδόν μηδενική, με τα 600 πρατήριά της να έχουν αλλάξει εμπορικό σήμα, ενώ σταδιακά περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες και οι εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων. Στο διάστημα του τελευταίου έτους μεσολάβησαν προσπάθειες της διοίκησης για αναζήτηση επενδυτή, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Η αγορά πετρελαιοειδών θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρείας εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση.

αφήστε ένα σχόλιο


5 − = δυο