ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Μεγάλη μέρα για τη Γλυφάδα μας και τους γειτονικούς δήμους είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2016. Η κυβέρνηση παραχώρησε τη χρήση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Μαρίνα του Αλίμου έως τη Βάρκιζα, στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Έτσι, μετά από δεκαετίες αγώνων, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα για την απόδοση της παραλίας στο Δήμο μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους τόσα χρόνια έδωσαν τη μάχη να παραμείνει ζωντανό το αίτημα, κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα και τις κατά καιρούς αρνητικές επιλογές των αρμοδίων. Σε ότι μας αφορά μάλιστα, όλους εμάς στους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, νιώθουμε βαθειά ικανοποίηση και δικαίωση που συμμετείχαμε στις προσπάθειες και συμβάλαμε στο αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στην σημερινή κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε θετικά στο πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής. Ήδη το πρώτο βήμα είχε γίνει το 2015 με την κατάργηση της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» όπου είχαν μεταβιβαστεί τα παράκτια δημόσια κτήματα, βήμα που ολοκληρώθηκε με την πρόσφατη εξέλιξη.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης έχει υποχρέωση άμεσα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες τις πλευρές της παραχώρησης και κυρίως να ξεκαθαρίσει, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα παρά την επιμονή μας, ποιος είναι ο σχεδιασμός της για την αξιοποίηση αυτού του φιλέτου της πόλης. Με έμφαση για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι γνώμονας σε κάθε επιλογή πρέπει να είναι το δημόσιο συμφέρον, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης μας. Βάση για τη διαμόρφωση των χώρων πρέπει να είναι το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 που εξασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό, τα παραπάνω και όποια προσθήκη ή αλλαγή γίνει, απαρέγκλιτα να είναι στην παραπάνω κατεύθυνση.

Απαραίτητη θεωρούμε την αναφορά στο δελτίο μας αυτό και στην πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της νέας σύμβασης για το Ελληνικό. Ξεκαθαρίζουμε ότι η κατάληξη αυτή δεν ικανοποιεί το αίτημα που είχαν οι όμοροι Δήμοι, το κίνημα που αναπτύχθηκε επι τόσα χρόνια, αλλά και εμείς, για Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου με Αθλητικές – Πολιτιστικές και Κοινωνικές Χρήσεις, σύμφωνα και με την μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είχε προεκλογικά υποσχεθεί η κυβέρνηση. Οι αλλαγές όμως και οι προσθήκες που έγιναν στην αρχική σύμβαση του 2014, βελτιώνουν κατά πολύ τα πράγματα.

Το πάρκο θα είναι ενιαίο και ελεύθερα προσβάσημο σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, συν 600 στρέμ. κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, συν 300 στρεμ. που δυνητικά θα αξιοποιηθούν γηια άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Η κατασκευή του θα γίνει την πρώτη πενταετία και όχι στο αόριστο μέλλον που προβλεπόταν αρχικά. Η επένδυση θα αυξηθεί με 1,5 δις. € για κοινοφελή έργα που πρώτα επιβάρυναν το δημόσιο. Ένα χιλιόμετρο παραλίας μένει ελεύθερο και προσβάσημο στους πολίτες. Μειώνεται η δόμηση κατά 25% περίπου. Παραμένουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά στο χώρο, καθώς και κάποιες κοινωνικές δράσεις, όπως ο Σύλλογος ΑμεΑ και πολλά άλλα.

Η Δημοτική Αρχή και όλοι μας έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τη μάχη για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή των Δήμων, τη διασφάλιση των συμφερόντων της πόλης και τη λύση προβλημάτων, όπως η αποχέτευση των ομβρίων της Ν. Ευρυάλης, η προστασία και ανάπτυξη του Γκολφ της Γλυφάδας, καθώς και των εμπορικών μαγαζιών της πόλης κ.α.

Για όλα τα παραπάνω εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε το «παρών», πάντα με συνέπεια, με θέσεις, με προτάσεις, με συμμετοχή σε όλες τις συλλογικές δράσεις και αγώνες.

 Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

αφήστε ένα σχόλιο


επτά + = 13