ΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ Γ@ΜΗΣΙΑ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από τον πρώτο γύρο συναντήσεων- και αντιπαραθέσεων- της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τη ρήξη να είναι εμφανής στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ήρθε η απάντηση της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ στις απαιτήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, η Καγκελάριος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, βάζοντας… φρένο στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας ουσιαστικά τους Ελληνες πολιτικούς να βάλουν τέλος σε αυτή τη συζήτηση.

«Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα», διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους».

Παράλληλα, η Καγκελάριος κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική. «Η Ευρώπη θα συνεχίζει να δείχνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όσο αυτές οι χώρες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Σε ερώτηση για τις πρώτες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η καγκελάριος υπογράμμισε: «Εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντίληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει τη συζήτηση για κούρεμα χρέους. «Αν ήμουν ένας υπεύθυνος Ελληνας πολιτικός, δεν θα ζητούσα κούρεμα χρέους», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αυτός που ξέρει τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ξέρει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα το 2020», πρόσθεσε. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με βάση την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το ποσοστό του χρέους θα πέσει στο 112% έως το 2020. «Αυτό θα είναι αρκετά κάτω από το ισχύον επίπεδο στην Ιταλία. Δεν βλέπω λόγο να γίνεται αναφορά σε κούρεμα», τόνισε ο Σόιμπλε.

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα × 2 =