ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Επισπεύδεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των Ταμείων, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Παράλληλα, κινδυνεύουν με εγγραφή υποθήκης της περιουσίας τους ακόμα και οι οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, εφόσον αυτά ξεπερνάνε τα 200.000 ευρώ.
Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση εξετάζουν την άμεση ενεργοποίηση διάταξης που πέρασε τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, στη συγκεκριμένη κατηγορία των μεγαλοφειλετών ανήκουν πάνω από 8.000 άτομα, τα οποία χρωστούν… 6,0 δισ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια, στο 3% των οφειλετών των Ταμείων που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ανήκει το… 40% των συνολικών χρεών τα οποία έχει καταγράψει το ΚΕΑΟ.

Στενεύουν τα περιθώρια

Η άμεση αύξηση των εσόδων των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές -ακόμα και με την απειλή κατασχέσεων – αναδεικνύεται σαν “ζήτημα τιμής” για την κυβέρνηση, καθώς στενεύουν, μέρα τη μέρα, τα περιθώρια της προκειμένου να καταλήξει στην πρότασή της προς τους δανειστές με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 2,2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2016, με τις ελάχιστες δυνατές περικοπές στις συντάξεις.

Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, έχει επιστρατευθεί και το ΚΕΑΟ, στην τελευταία έκθεση του οποίου αναφέρεται ότι -προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, έχουν δρομολογηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

Έναρξη εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, έχοντας ως βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται από τις Δ.Ο.Υ.

Διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για την άντληση στοιχείων των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών

Συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφέρειες, αρμόδια Υπουργεία κλπ.) για έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας επιχειρήσεων που δημιουργούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.
Υλοποίηση Συστήματος Ανάλυσης Κινδύνου (Risk Analysis), το οποίο θα επεξεργάζεται δεδομένα από το ΟΠΣ-ΙΚΑ και θα υποστηρίζει το Κ.Ε.Α.Ο. στην ανάλυση των προφίλ οφειλετών, στον εντοπισμό των περιπτώσεων παραβατικότητας, στον διαχωρισμό των άμεσα εισπράξιμων οφειλών, στην καθοδήγηση των Υπηρεσιών των Κ.Ε.Α.Ο. στη λήψη κατάλληλων εισπρακτικών μέτρων κλπ.

Νομικό “οπλοστάσιο”

Εξάλλου, η κυβέρνηση διαθέτει ήδη το νομικό “οπλοστάσιο” για να στριμώξει τους μεγαλοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 200.000. Με διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση πριν τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου 4325/2015 “οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής:

α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, συνυπόχρεων προσώπων ή εγγυητών για οφειλέτες άνω των 200.000 ευρώ περιλαμβανομένων των πάσης φύσεως τόκων και προσαυξήσεων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Στις περιπτώσεις αυτές εκδίδεται Βεβαίωση Οφειλής, η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενημερότητας και αποδίδεται στο Φορέα το προϊόν του τμήματος μέχρι του ύψους της οφειλής”.

Σαφάρι για τα χρωστούμενα

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη (από ενοίκια, μισθούς, συντάξεις ή και κληρονομιές) προκειμένου να εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προς δέσμευση και κατάσχεση. Επιπλέον, εξονυχιστικός θα είναι ο έλεγχος σε περιπτώσεις παύσης εργασιών ή πτωχεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Δεκεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα οποία δεν έχουν μπει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή για τα οποία δεν υπάρχει αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή. lykavitos

αφήστε ένα σχόλιο


τρία + 2 =