ΈΜΕΙΝΕ ΟΝΕΙΡΟ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ – ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 55% ΤΟ “ΟΧΙ”

– Παραδέχθηκε την ήττα του ο εμπνευστής του “ναι” και πρωθυπουργός της      Σκωτίαςgainta1
– Συγχαρητήρια από τον Κάμερον στον επικεφαλής της εκστρατείας του “όχι”
– Ισχυρό χαρτί στα χέρια των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 45%
– Στοίχημα να επανέλθει η ενότητα στη χώρα

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του “ναι” στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Το ποσοστό, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στο 55% προς 45% ωστόσο αφήνει πίσω του μια βαθιά πληγή στη Σκωτία.

skotia2

Η ανεξαρτησία μπορεί να έμεινε ένα άπιαστο όνειρο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όμως υπάρχει και άλλη ανάγνωση.

Τα πράγματα θα πρέπει πριν ακόμη ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα να θεωρούνται δεδομένα, ήδη μάλιστα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ.

“Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το “ναι” είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Το ποσοστό του “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το “ναι”, σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

skotia3

Ωστόσο πλέον μιλάμε για μια περιοχή που κατά το ήμισυ δεν επιθυμεί την παραμονή της στη Βρετανία. Το “όχι” φαίνεται πως ήταν επιλογή φόβου έναντι των οικονομικών δυσκολιών, όπως άλλωστε ήταν και η ένωση πριν 307 χρόνια…

Το… μεγάλο ξεκαθάρισμα μπορεί να έγινε με το δημοψήφισμα, παράλληλα όμως επιβεβαιώθηκε και η άρνηση πολλών να εντάσσονται σε ένα ενιαίο κράτος και μάλιστα για πρώτη φορά με τόσο επίσημο τρόπο.

skotia4

Παρά την ήττα εκείνων που επιθυμούν την ανεξαρτησία το νόμισμα διαβάζεται και από την πίσω όψη, πλέον γνωρίζουν ότι οι μισοί πολίτες της χώρας αυτής δεν επιθυμούν κοινή μοίρα με την υπόλοιπη Βρετανία.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης” είπε.

newsit

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε + = 10