ΝΑΥΑΓΙΟ SEA DIAMOND ΚΑΙ «ΜΠΛΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενώ το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να διαβρώνεται μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στη Ρόδο διοργανώθηκε άλλη μία ημερίδα με θέμα την «Μπλέ Ανάπτυξη στον Ελληνικό Θαλάσσιο χώρο».Κεντρική εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η κυρία Δαμανάκη Μαρία – Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι στη Σαντορίνη στο διήμερο συνέδριο «Thalatta 2012», με κεντρική ομιλήτρια πάλι την κυρία Δαμανάκη και αντίστοιχη θεματολογία. Παρόλο που τότε παρουσιάστηκε αναλυτικά και το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond από τη Συντονιστική Επιτροπή του νησιού, από πέρυσι μέχρι φέτος καμία προσπάθεια δεν έγινε από πλευράς πολιτείας προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Ομοίως και τώρα στη Ρόδο ουδείς από τους κυβερνώντες τόλμησε να συζητήσει το θέμα και να αναφέρει τι οφείλει να κάνει στο μέλλον το δημόσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Στη γειτονική Ιταλία οι αρμόδιες αρχές μέσα σε 20 μήνες κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, του πέντε φορές μεγαλύτερου ναυαγίου Costa Concordia και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επιχείρηση ανέλκυσής του.

Εδώ στην Ελλάδα, πέρασαν έξι χρόνια και πέντε μήνες από την εκ προθέσεως βύθιση του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης και ακόμη ουδείς συζητάει για την ανέλκυσή του. Μέσα στην καρδιά ενός από τους βασικότερους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς, η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με την ανοχή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Λιμενικών Αρχών, βύθισε με πρόθεση ένα κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες τόνους μαζούτ, με δεκάδες τόνους χημικών και τοξικών ουσιών, με χιλιάδες τόνους μονωτικών και μεταλλικών υλικών και εκατοντάδες λίτρα δηλητηριωδών υγρών. Αυτή η τοξική βόμβα συνεχίζει να σαπίζει και να διαβρώνεται μέσα στη θάλασσά μας, κρεμασμένη σε μία απότομη πλαγιά της μοναδικής Καλντέρας μας, περιμένοντας να καταποντιστεί σε μεγαλύτερα βάθη και να προκαλέσει άλλο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο περιβάλλον μας, στην υγεία μας, στο μέλλον μας!

Φαίνεται πως σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η περιβαλλοντική προστασία και η θαλάσσια ανάπτυξη, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάζει χρώματα κάθε τόσο, πότε πράσινη και πότε μπλε αναλόγως με την απόχρωση που ταιριάζει στην κάθε εποχή.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, ύστερα από μία ανακριτική διαδικασία 5 ετών και μία δικαστική διαδικασία που διήρκεσε 4 μήνες στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, απεφάνθη ότι το ναυάγιο και η ρύπανση προκλήθηκαν εκ προθέσεως και όχι από αμέλεια όπως έλεγε το αρχικό βούλευμα της Εισαγγελέως Νάξου, ενώ από τους 13 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι οι 9 με συνολική ποινή φυλάκισης 38 ετών. Συγκεκριμένα στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA (Designated Personnel Ashore) 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια. Βέβαια η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υποβάλει έφεση ελπίζοντας να αθωωθεί στο ανώτερο δικαστήριο, αλλά μέχρι τότε το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει, να απειλεί την υγεία μας και τη θάλασσά μας και να δυσφημίζει το όμορφο νησί μας.

Εδώ και έξι χρόνια η Ελληνική Πολιτεία αδρανεί απέναντι στο πρόβλημα. Εκείνοι που θα έπρεπε σύμφωνα με τα καθήκοντά τους από τους νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, να δείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να ανελκύσουν το ναυάγιο, υποχρεώνοντας την πλοιοκτήτρια και τους ασφαλιστές της να πληρώσουν για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση, αδιαφορούν, δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, κρύβονται πίσω από την «οικονομική κρίση» και μας εμπαίζουν προσπαθώντας να μας αποφύγουν. Από την άλλη μεριά, τολμούν να μιλούν σε συνέδρια και ημερίδες για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και να παρουσιάζουν μεγαλόπνοα σχέδια για την περιβαλλοντική άνθηση του τόπου μας και την ανάπτυξη των θαλασσών μας. Αποτελεί υποκρισία να διακηρύττουμε τη γαλάζια ανάπτυξη όταν κλείνουμε τα μάτια, αδιαφορούμε και εθελοτυφλούμε απέναντι στα σημερινά σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Μέσα σε έξι χρόνια αλλάξαμε έξι υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, και περίπου ισάριθμους υπουργούς Περιβάλλοντος. Από όλους πήραμε υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του προβλήματος που δημιουργεί το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, κανένας δεν κατάφερε να κάνει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της τελικής επίλυσής του. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η επιτροπή μας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στο Δήμο Θήρας, μετά από την σύντομη ενημέρωσή του, μας απάντησε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου του, δεν του επιτρέπουν να κάνει κάτι περισσότερο για το θέμα εκτός από το να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ανεξάρτητων μετρήσεων για τη διερεύνηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως συνεχίζουν να απαιτούν το αυτονόητο και το δίκαιο. Σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης η βύθιση του Sea Diamond και η ρύπανση που δημιουργήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει, προκλήθηκε εκ προθέσεως, και αυτό δυναμώνει και άλλο τη φωνή μας και την απαίτησή μας για την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη θάλασσά μας. Όσοι πολιτικοί θέλουν να μιλούν για γαλάζια ανάπτυξη και ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, να μας το αποδείξουν με έργα, λύνοντας τα σοβαρά θέματα που υφίστανται σήμερα και όχι να τρέφουν φρούδες ελπίδες για το μέλλον ανακοινώνοντας μεγαλόπνοα σχέδια για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε, έξι χρόνια εμπαιγμών, κενών υποσχέσεων και πολιτικής αδράνειας. Ωστόσο εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας!

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Σαντορίνη, 30 Αυγούστου 2013

αφήστε ένα σχόλιο


2 × πέντε =