ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Δελτίο Τύπου

  Γλυφάδα, 26 Νοεμβρίου  2014

            Τη Δευτέρα   στις 24 Νοεμβρίου  του 2014 η Ένωση Γυναικών  Γλυφάδας ‘Εμείς’ εν όψει της  Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βία κατά της Γυναίκας ,πραγματοποίησε την εκδήλωση ‘Σκέψεις για τη Βία για Σχέσεις δίχως Βία’ στο Μέλινα Μερκούρη Γλυφάδας .

Την εκδήλωση παρουσίασε ο συντονιστής , δικηγόρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας κ. Κυριάκος Τιλκερίδης , ο οποίος κατά γενική ομολογία ήταν άψογος στο ρόλο που του είχαν αναθέσει και κάλεσε πρώτη στο βήμα την πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας .

 

Η Πρόεδρος , κ. Λένα Μαυρακάκη , αφού καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην Παγκόσμια ημέρα για τη Βία κατά της γυναίκας και τόνισε

‘’ Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες και μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες.’’

 

Συμπληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στην περσινή παρουσίαση του βιβλίου ‘Αθέατη Βία’ της δικηγόρου κ. Στεφανίας Σουλή  και είπε ‘’ Πέρυσι αντιμετωπίσαμε διαμαρτυρία από τους παρευρισκόμενους άνδρες και έτσι αποφασίσαμε φέτος να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση για τις σχέσεις των δύο φύλων διότι πραγματικά από εκεί ξεκινάει το κακό και όταν συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες τότε αυτό γίνεται χειρότερο .’’

Τελειώνοντας ευχαρίστησε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και τους χορηγούς : το Γλυφάδα metropolitans , το Amarildo Flowers, τον κ. Κολομβούνη, την Ψαραγορά Γλυφάδας, τον κ. Λάζαρο Τογρίδη .

Μετά την ομιλία της Προέδρου ο συντονιστής κάλεσε τον πατέρα Γεώργιο , εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ Παύλου , ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Ένωση Γυναικών Γλυφάδας για την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση και μίλησε για λίγα λεπτά για τη βία.

Ακολούθησε ένα συνταρακτικό μονόπρακτο με την ηθοποιό και συγγραφέα κ. Μίνα Νεγρεπόντη και τον μαθητή της κ. Μάριο Τόκα , το οποίο καθήλωσε τους θεατές και έδωσαν όλοι συγχαρητήρια στους ηθοποιούς για την ερμηνεία τους .

Στη συνέχεια ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης , στο οποίο ο συντονιστής παρουσίασε τους δύο επιστήμονες ψυχολόγους- ψυχοθεραπευτές κ. Ρομποτή Πατ και κ. Γιώργο Στυλιαρά .

Η κ. Ρομποτή Πατ μίλησε για τις αποχρώσεις της Βίας, τα χαρακτηριστικά,τις επιπτώσεις και τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και έκλεισε ‘Η βία μόνο βία  παράγει σε μια κοινωνία , αν δεν διακοπεί ο κύκλος της βίας  τότε ή βία θα συνεχίσει να δυναμώνει και να κληρονομείται από γενιά σε γενιά, από πόλη σε πόλη , από χώρα σε χώρα . Η βία δεν έχει όρια δεν έχει σύνορα  αιωρείται σαν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα των σχέσεων και δηλητηριάζει τις κοινωνίες μας, το είναι μας, το μέλλον μας!

Ο κ. Γιώργος Στυλιαράς μίλησε με έναν απίστευτο και γεμάτο χιούμορ  λόγο για την ανιμετώπιση της βίας, τι χρειάζεται για να μελετήσουμε τη βία,για τις μορφές βίας, για την βία στο ερωτικό παιχνίδι,για την βία των γυναικών κατά των ανδρών,τον ψυχικό κόσμο του άνδρα θύτη, tον ψυχικό κόσμο της γυναίκας θύματος και έκλεισε

‘’ Η βία των ανδρών μπορεί να είναι μία μορφή επιθετικής άμυνας που οφείλεται : σε παθολογική ζήλια ή μπορεί ο άνδρας να είναι “Οξύθυμος” να διαχειρίζεται με δυσκολία το θυμό του  , να έχει έλλειψη αυτοελέγχου,να υποτιμά τις γυναίκες.

Ο κακοποιημένος άνδρας είναι πιο εύκολο να κακοποιήσει μια γυναίκα.’’

Στην ομιλία της τόνισε ‘’ Σήμερα είναι ημέρα  τιμής και αναγνώρισης του  χρέους μας απέναντι  στη γυναίκα , στη γυναίκα που αγωνίστηκε για μια καλύτερη θέση στη κοινωνία , που βοήθησε με τη στάση της να απολαύσουμε και να δημιουργήσουμε . Σήμερα πρέπει να θυμούμαστε πάντα ότι  όσο η γυναίκα  θα μένει στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιθώριο, ο ήλιος θα φωτίζει τη μισή γη. Η κατάργηση  της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη διακυβέρνηση.’’

Και συνέχισε ‘’Μας τιμωρουν : αύξηση των ορίων ηλικίας- τουλάχιστον κατά 5 χρόνια-, αλλά και η μείωση των συντάξεων κατά 6% κατά έτος. Οι αλλαγές  αυτές τα προσεχή χρόνια, θα επηρεάσουν περισσότερες από 250.000 γυναίκες!’’

Στο τέλος της ομιλίας της είπε ‘’Αλίμονο στην κοινωνία μας- την κάθε κοινωνία-που στο βωμό του κέρδους, συνθλίβει τη «γυναίκα- μητέρα» σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό και δημογραφικό ζήτημα’’.

Τέλος ο συντονιστής έδωσε το λόγο στους θεατές διότι οι ομιλίες είχαν αμείωτο ενδιαφέρον  και τέθηκαν ατελείωτα ερωτήματα ως το τέλος .

Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή του κοινού να ξαναγίνει μία τέτοια ομιλία για να αναλυθούν όλοι οι τομείς που περιλαμβάνουν τη βία .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : ο πατέρας Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γλυφάδας , ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εσόδων κ. Δημήτρης Νιτσιόπουλος,ο Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος,ο εντεταλμένος δημ. σύμβουλος για τις μαρίνες κ. Δημήτρης Ακρίβος,ο εντεταλμένος δημ. σύμβουλος για θέματα ΑΜΕΑ κ. Στέλιος Κουρουπάκης,η δημ. σύμβουλος  και πρόεδρος των Μικρασιατών Γλυφάδας ‘το Άργενον’ κ. Μαίρη Παπάζογλου, η γραμματέας του δημ. συμβουλίου και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γλυφάδας ‘μαζί για τη ζωή’ κ. Σάσα Πατεράκη , από τη Δυνατή Γλυφάδα ο τέως Αντιπρόεδρος ΚΑΠΠΑ κ. Δημήτρης Τσακίρης , ο δημ. σύμβουλος κ. Γιάννης Γκέκας, η δημ. σύμβουλος κ. Μπέσυ Αργυράκη,από την Ανατροπή στη Γλυφάδα η κ. Ειρήνη Βαγγελάτου.

Από τους πολιτιστικούς συλλόγους :

Ο Προεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κυριάκος Τιλκερίδης,ο Πρόεδρος των Κρητών Γλυφάδας και τέως αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σηφάκης,ο Πρόεδρος των Αρκάδων Γλυφάδας ‘ο Αρκάς’ κ. Νίκος Τσιντής,ο Πρόεδρος του εξωραιστικού συλλόγου ‘Νέα Ευρυάλη’ κ. Στέλιος Κατομέρης,η Πρόεδρος του εκπολιτιστικού ,λαογραφικού, μορφωτικού συλλόγου ‘Ελλήνων Διαδρομες’ κ. Δάφνη Χαρίση-Μπίλια,ο Προεδρος του εξωραιστικού συλλόγου ‘ο Παρθενών’ κ. Βασίλης Διαμαντής,ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ηπειρωτών και Πρόεδρος του συλλόγου ‘περι αυλών και οργάνων’ κ. Τάσος Κατοπόδης ,η Πρόεδρος και αγαπημένη φίλη και μέλος της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας του Συνδέσμου Φίλων Χορού και Παράδοσης κ. Αναστασία Βατιμπέλα,η εκπρόσωπος από την ομάδα Αλληλεγγύης ‘Δύναμη Ψυχής’ κ. Γωγώ Αγγελοπούλου,από τον ορειβατικό σύλλογο ‘ο Υμηττός’ ο κ. Κωνσταντακόπουλος,η Πρόεδρος του Καλλιτεχνοράματος Γλυφάδας κ. Σμαράγδα Κατσούλη.

Ο Διευθυντής του Δημ. Ωδείου Γλυφάδας κ. Δημήτρης Κεχρής και η υποδιευθύντρια κ. Βιργίνια Καλλίλα , η υπεύθυνη ΧΕΝ Γλυφάδας κ. Παναγάκη Γεωργία, η Αντιπρόεδρος του 8ου Γυμνασίου Γλυφάδας κ. Ρένα Αραμπού και το μέλος του ΔΣ κ. Διονύσης Φίλιππας,ο κ. Λαλούσης Νίκος διευθυντής του 2ου Διαπολιτισμικού Λυκείου Ελληνικού,η εκπρόσωπος του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας κ. Λεβειδιώτου Γεωργία,η κ. Κόγια Τατιάνα από την UNESCO Νοτίων Προαστίων,η μικροβιολόγος, μέλος και χορηγός της Ένωσης κ. Ξένια Στέφα, πολλά μέλη από την χορωδία του κ. Νίκου Καμπιώτη.

Από τον τοπικό Τύπο : η κ. Άντα Θωμά από το Γλυφάδα metropolitansκαι χορηγός και μέλος της Ένωσης, ο κ. Μάνος Πουλάκης από το Notia Press,η κ. Μαίρη Τσικνάκη μέλος της Ένωσης από το Τόλμη στα Νότια και το Σφυγμό,η κ. Μαρία Παπαδάκη από τον Παλμό .

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα + = 8