Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
 Από τις 19 μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου διεξήχθη στη Ρώμη το 2ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής με τίτλο «Καλύτερη Διατροφή-Καλύτερη Ζωή», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Το κεντρικό συμπέρασμα του Συνεδρίου προειδοποιεί ότι «η παχυσαρκία είναι πλέον η νέα επιδημία των φτωχών που μετά την Αφρική άρχισε να χτυπά και τη Νότια Ευρώπη».
Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι τα ελληνόπουλα είναι πρωταθλητές στην παχυσαρκία και με την κρίση οδεύουν προς ένα, για μια ευρωπαϊκή χώρα, μοναδικό αρνητικό ρεκόρ Γκίνες, το ……

συμπέρασμα είναι τρομακτικό.

«Περισσότερα από 2,1 δις, το 30% σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι και μέχρι το 2030, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 50%»!
Σύμφωνα πάντα με την επιστημονική ομάδα του συνεδρίου «οι οικονομικές συνέπειες από τα υγειονομικά προβλήματα της παχυσαρκίας ανέρχονται ετησίως στα 1,6 τρις ευρώ, περισσότερα δηλαδή και από αυτά του καπνίσματος και των πολεμικών συρράξεων».
Τα σημαντικότερα όμως κι αυτά που αφορούν τη χώρα μας συνοψίζονται σε δύο συμπεράσματα. «Πρώτον, η παχυσαρκία δεν αφορά πια στις ανεπτυγμένες χώρες όπως παλαιότερα αλλά στις υποανάπτυκτες και στις υπό ανάπτυξη χώρες, που η εγχώρια παραγωγή σιτηρών, ζαρζαβατικών και κρέατος δεν είναι επαρκής και υποχρεούνται να εισάγουν έτοιμα (φτηνά) προϊόντα (ταχυφαγάδικων)που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη, λίπη και αλάτι και ελάχιστες σε ίνες, βιταμίνες και άλλα σημαντικά στοιχεία διατροφής και Δεύτερον, εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω Ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως διαβήτης, καρδιακά νοσήματα και καρκίνος και επιπλέον, Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΊΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Για όσον καιρό μεγάλες μάζες ανθρώπων θα έχουν οικονομικά προβλήματα και η υγιεινή διατροφή θα συνεχίζει να είναι πολύ πιο ακριβή από την μαζική και έτοιμη, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται».
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την επιστημονική διαπίστωση ότι η παχυσαρκία αλλά και πολλές ασθένειες συνδέονται έμμεσα αλλά πολλές φορές και άμεσα με το καθημερινό άγχος και την πίεση από την ανεργία αλλά και το φόβο της ανεργίας, είναι σίγουρο, ότι σε μερικές δεκαετίες θα πέσει ραγδαία το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας «προς ανακούφιση των συνταξιοδοτικών ταμείων».
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ενώ σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες, παρότι δεν έχουν έντονο πρόβλημα παχυσαρκίας το μάθημα της υγιεινής διατροφής είναι βασικό, στη χώρα μας, λες και δε φτάνουν οι ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών για ικανοποιητική κατήχηση, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων στέλνει εγκύκλιο επιστολή στους Θεολόγους Εκπαιδευτικούς Σχολικών Μονάδων, ζητώντας τους να στέλνουν στοιχεία και να καταγγέλλουν τις «καταχρηστικές» απαλλαγές από το Μάθημα των Θρησκευτικών σε μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσει, «για την προάσπιση της θέσης του Μαθήματος των Θρησκευτικών και της επαγγελματικής υπόστασης των Θεολόγων στο Δημόσιο Σχολείο.
Αν μας έλεγε κάποιος πριν μια δεκαετία τι μέλλον θα επιφυλάσσαμε στα παιδιά μας, θα τον περνάγαμε για τρελό κι όμως συμβιβαστήκαμε. Συμβιβαστήκαμε με την ιδέα της επερχόμενης αθλιότητας των παιδιών μας. Στεκόμαστε εκεί που στάθηκαν κάποτε οι λεγόμενοι Πρωτόπλαστοι, οι οποίοι όμως σε αντίθεση με εμάς, δεν είχαν καν υπόνοια του προπατορικού αμαρτήματος που θα βάραινε τους απογόνους τους. Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα, όσοι έχουμε ακόμα την ευαισθησία, δεν είναι καν ζήτημα ηθικής όπως θα ‘λεγε κάποιος. Αυτό είναι η απόλυτη τραγωδία και το όνειδός ΜΑΣ.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ + 6 =