Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ “ΓΑΛΑΖΙΩΝ” ΒΑΡΩΝΩΝ

Οι κινήσεις των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με φόντο τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις

Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την έναρξη ενός νέου κύκλου εσωκομματικών ζυμώσεων στη Ν.Δ. σηματοδότησε η διαδικασίαγια την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που κατέδειξαν το άνοιγμα της δημοσκοπικής «ψαλίδας» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημαντικότερο στοιχείο των σχετικών πολυεπίπεδων διεργασιών αφορά την επανενεργοποίηση των παλαιάς, αλλά και νέας κοπής «βαρώνων», οι οποίοι πυκνώνουν τις μεταξύ τους συναντήσεις και επιχειρούν να δώσουν εκ νέου ισχυρό στίγμα στους κόλπους του «γαλάζιου» στελεχικού δυναμικού. Ο λόγος για πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, οΕυριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και οι Μάκης ΒορίδηςΝίκος ΔένδιαςΚυριάκος Μητσοτάκης καιΑπόστολος Τζιτζικώστας, που σε κάθε περίπτωση (και ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έχουν μπει εδώ και καιρό στο κάδρο των δελφίνων) θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του βασικού κυβερνητικού εταίρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τη δεδομένη χρονική συγκυρία η κινητικότητα που αναπτύσσει η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία έχει κάνει δυναμικό comeback τόσο στο πεδίο των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων όσο και σε αυτό των εσωτερικών ισορροπιών. H κ. Μπακογιάννη αυτό το διάστημα στήνει και πάλι τον προσωπικό της μηχανισμό στην Α’ Αθήνας, από όπου και θα δώσει τη μάχη για μία ακόμη κοινοβουλευτική θητεία. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια και οι διαχρονικοί της συνεργάτες έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση αναθέρμανσης των ισχυρών εσωκομματικών συμμαχιών τους, με στόχο την ολική επαναφορά της στο «γαλάζιο» προσκήνιο.

ntorasss

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα γίνεται να συμβιβαστεί με βοηθητικούς ρόλους στα πράγματα της Κεντροδεξιάς

Νέο ξεκίνημα

Η βουλευτής Επικρατείας έχει αυξήσει τις εμφανίσεις της στη Βουλή, ενώ όσο περνάει ο καιρός τόσο συχνότερα εκφράζεται δημόσια για κυβερνητικές διατάξεις με την προώθηση των οποίων είναι αντίθετη. «Η Ντόρα κάνει κατά κάποιον τρόπο ακόμη ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, χωρίς να θέτει συγκεκριμένους προσωπικούς στόχους», λένε καθημερινοί συνομιλητές της «Ψηλής».Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι εκδηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να καλλιεργήσει ένα περισσότερο φιλολαϊκό προφίλ, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να κλείσει όσο το δυνατόν πιο πολλά μέτωπα είναι αρκετό για να φανερώσει πως δεν γίνεται να συμβιβαστεί με βοηθητικούς ρόλους στα πράγματα της Κεντροδεξιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνάντησή της με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος από το 2009 και μετά ήταν ο πλέον σφοδρός πολέμιός της, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Το ραντεβού μάλιστα δόθηκε στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στοιχείο που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη σημειολογική βαρύτητα στο εν λόγω τετ-α-τετ. Φυσικά, η άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή (αφού τουλάχιστον οι διαπροσωπικές τους σχέσεις έχουν αποκατασταθεί εδώ και καιρό), αλλά και με στελέχη πέριξ αυτού, όπως ο άρτι επιστρέψας στα νεοδημοκρατικά πράγματα, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, και οΕυριπίδης Στυλιανίδης, με τους οποίους δείπνησε προ ημερών. Την ίδια ώρα, η κ. Μπακογιάννηβρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με βουλευτές και στελέχη με τους οποίους είναι παραδοσιακά κοντά, όπως οι Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Κοντογιάννης, Ν. Κακλαμάνης, η ανεξάρτητη Μ. Ιατρίδηκ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδηο οποίος μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013 ουσιαστικά έκοψε τον ομφάλιο λώρο με το σύστημα Σαμαρά, έχει εισέλθει σε μια διαρκή διαδικασία επαναπροσέγγισής του με το καραμανλικό μπλοκ, φροντίζοντας να προβάλλει μονίμως τις σχετικές πολιτικές καταβολές του. Το κακό για τον πρώην υπουργό όμως είναι πως δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και, ως εκ τούτου, ο ίδιος ρίχνει μέχρι νεωτέρας τα δίχτυα του κυρίως σε μεσαία «γαλάζια» στελέχη. Προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα αυτή, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην επιστροφή στη Ν.Δ. του κουμπάρου του, Χρήστου Ζώη, την οποία και θα επιχειρήσει -αν επιτευχθεί βέβαια- να «πουλήσει» πολιτικά.

MitsotakisKriaks

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναλάβει αντίστοιχο ρόλο στις φιλελεύθερες παρυφές της Κεντροδεξιάς

Λαϊκή δεξιά

Σε ό,τι αφορά τον κ. Βορίδη, όπως έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο προηγούμενο φύλλο τους, έχει καταστεί εκφραστής του ανοίγματος της Ν.Δ. προς τα δεξιά, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων ως ο φυσικός ηγέτης της λεγόμενης λαϊκοδεξιάς τάσης του βασικού κυβερνητικού εταίρου.
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναλάβει αντίστοιχο ρόλο στις φιλελεύθερες παρυφές της Κεντροδεξιάς, έχοντας δίαυλο επικοινωνίας με μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή του στην εκλογική του περιφέρεια ενόψει της σκληρής μάχης που αναμένεται να δοθεί για μία έδρα μεταξύ των βαρέων «γαλάζιων» ονομάτων που θα τεθούν αντιμέτωπα στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

voridias21aw

Ο κ. Βορίδης επιχειρεί να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων

Βόρεια Ελλάδα

Οσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, φαίνεται να απολαμβάνει τη νίκη του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Άλλωστε, είναι ο νεότερος εκ των εν δυνάμει δελφίνων και στο πλαίσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει κινητικότητα με μεγαλύτερη άνεση και, προπάντων, μακριά από το υφιστάμενο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Ο περιφερειάρχης έχει ανοίξει περπατησιά σε όλα τα επίπεδα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο συνομιλητών σε ολόκληρο το κεντροδεξιό στελεχικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας,ενώ είναι γνωστή η συμπάθεια του Κώστα Καραμανλή και του περιβάλλοντός του προς το πρόσωπό του.

tzitzikostas_

Ο κ. Τζιτζικώστας έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνομιλητών σε ολόκληρο το κεντροδεξιό στελεχικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας

Μάχη για την κούρσα των εντυπώσεων

Το δικό του αποτύπωμα επιχειρεί να αφήσει με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται και οΝίκος Δένδιας, για τον οποίο είναι κοινή εκτίμηση πως μετά τη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει χάσει έδαφος στην άτυπη μάχη των εν δυνάμει δελφίνων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η βασική αιτία για την οποία ζήτησε τον λόγο στην πρόσφατη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, εν είδει «σφήνας» μεταξύ των ομιλιών Σαμαρά και Τσίπρα, ήταν το γεγονός ότι ήθελε να γυρίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, το παιχνίδι των εντυπώσεων στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο, το οποίο φάνηκε να κέρδιζε ο Μάκης Βορίδης, που επελέγη ως εισηγητής του κόμματος. Ο Κερκυραίος πολιτικός δεν παραλείπει να «δουλεύει» όμως και στο παρασκήνιο, ελέω του ανοικτού διαύλου που διατηρεί με σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, καθώς και με τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό παράγοντα.

 

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ − 6 =