ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ – ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Σαν σήμερα το 1981 το ΠΑΣΟΚ καβάλησε την εξουσία. Η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ταξίδι στο Λονδίνο, το διάσημο νεύμα στο Ελληνικό και η επιβολή της Δήμητρας Λιάνη στο σκηνικό της χώρας.

liani Antreas

Το συγκεντρωμένο πλήθος παραληρεί περιμένοντας τον πρόεδρο να κατέβει από το Airbus της Ολυμπιακής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από το Χέρφιλντ μετά από από μία επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς.

Αεροδρόμιο Ελληνικού 4:20 απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 1988 η πόρτα ανοίγει και ο Ανδρέας εμφανίζεται στην κορυφή της σκάλας. Σηκώνει τα χέρια του, χαιρετά τον κόσμο που έχει συρρεύσει, κοιτά τους Χαραλαμπόπουλο και Κουτσόγιωργα, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, που είναι έτοιμοι να τον υποδεχθούν και τότε κάνει την χαρακτηριστικότερη κίνηση που έχει κάνει Έλληνας πολιτικός.
Αεροδρόμιο Ελληνικού 4:22, το διάσημο νεύμα πραγματοποιείται. Κι ενώ όλοι περιμένουν να κατέβει, εκείνος γυρνά αργά πίσω και κάνει νόημα σε μία ξανθιά ύπαρξη να τον ακολουθήσει. Η Δήμητρα Λιάνη μερικά σκαλιά παρακάτω μετετρέπεται από ερωμένη του προέδρου σε πρώτη κυρία της χώρας. Η γυναίκα που γεννήθηκε για να γίνει πρωτοσέλιδο συστήθηκε στον ελληνικό λαό και έγινε η ”επίσημη και νόμιμη” όπως θα την χαρακτηρίσει λίγο καιρό μετά ο ίδιος ο Ανδρέας.

Η υπόθεση Δήμητρα Λιάνη θα απασχολήσει την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, την αντιπολίτευση, την οικογένεια Παπανδρέου και τον ξένο τύπο για 10 χρόνια και 54 ημέρες. Θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του Ανδρέα και μία πρώτης τάξης αφορμή για να ξεσπάσει πόλεμος στο εσωτερικό της παράταξης. Μία γυναίκα που απέκτησε πολιτική δύναμη τεράστιου μεγέθους εν μία νυκτί, στα χέρια της οποίας ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως θα σχολιάσουν στελέχη του κόμματος και όχι μόνο.
Η πρώτη γνωριμία της ξανθιάς πληθωρικής Δήμητρας γίνεται στις αρχές του 1982 όταν ο καθηγητής Γιώργος Λιάνης ζήτησε να την πάρουν στο πλήρωμα του αεροσκάφους του. Μόλις εμφανίστηκε μπροστά στον Παπανδρέου, όλα είχαν τελειώσει πριν καν αρχίσουν. ”Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος είχε τέτοια ξαδέρφη” θα πει και αυτή θα πάρει το μήνυμα. Η πρώτη κρούση έχει γίνει αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Δήμητρα να παντρευτεί τον Αλ. Καπόπουλο, με τον οποίο θα κάνει την εκπομπή ”Μισό-Μισό” στην ΕΡΤ.
PAPANREOU
Οι εκπομπές ξεκινούν και οι πτήσεις με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος συνεχίζονται με τη Δήμητρα μόνιμο μέλος του πληρώματος. Φυσικά και δεν έχει ξεχάσει το κοπλιμέντο του. Είναι άλλωστε γνωστο τοις πάσι πως ο παντρεμένος με την Μαργαρίτα Ανδρέας είναι λάτρης του γυναικείου φύλου. ”Πρόεδρε θέλω μια συνέντευξη από εσάς και τη σύζυγό σας”. Έχει προηγηθεί ο χορός με το ”Ι just call to say Ι love you” το 1985 αμέσως μετα την εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη, όταν ο Α. Παπανδρέου ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και της ζητά ενώπιον όλου του πληρώματος να του χαρίσει το χορό.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1985 συναντιούνται στο Καστρί, συνοδεία του τότε συζύγου της, για να κάνουν την συνέντευξη. Ο Παπανδρέου είναι μόνος του, η Μαργαρίτα δεν εμφανίζεται ποτέ. Η εκπομπή δε θα προβληθεί ποτέ αφού κόβεται με εντολή του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ Θόδωρου Χαλάτση. Η Δήμητρα ή Μιμή, όπως θα γίνει γνωστή, έχει μπει για τα καλά στη ζωή του παντοδύναμου και λαοφιλούς Ανδρέα. Τρία χρόνια αργότερα θα μπει και στη ζωή της χώρας και θα επιβληθεί στα πανελλήνιο μετά το νεύμα που κυριολεκτικά θα γράψει ιστορία.
PAP3
Η Δήμητρα Λιάνη είναι κόρη στρατιωτικού γεννημένη στις 30 Απριλίου 1955 σε ένα σπίτι επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Ο συμβολισμός καταγράφεται, είναι άλλωστε μία από τις αγαπημένες της συνήθειες μαζί με την αστρολογία. Στα 20 της εργάζεται σε ένα φαρμακείο στην Κυψέλη και παράλληλα διδάσκει γαλλικά σε παιδιά. Παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας και προσλαμβάνεται ως αεροσυνοδός και σιγά σιγά η ζωή της παίρνει την τροπή για την οποία ούτε η ίδια ήταν προετοιμασμένη, όπως φάνηκε εκ των υστέρων.
25 Αυγούστου 1988 ο Ανδρέας  Παπανδρέου αναχωρεί για το Σεντ Τόμας του Λονδίνου. Όσοι θα τον συναντήσουν θα δουν στο πλευρό του μία ξανθιά γυναίκα. Ναι, η Δήμητρα τον συνοδεύει στο Χέρφιλντ, σε μία περίοδο δύσκολη που θα σηματοδοτήσει την κυριαρχία της πάνω του. Οι βοηθοί του Γιακούμπ ετοιμάζουν το χειρουργείο και εκείνη μπαίνει στο δωμάτιο για να του πει δύο κουβέντες πριν την κρίσιμη επέμβαση. Στο βιβλίο της θα γράψει πως ”του ζήτησε να ζήσει”.
dimitra
Τα καταφέρνει και βγαίνει δυνατός. Η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς του έχει μερικώς αποκατασταθεί και η Δήμητρα γίνεται ο άνθρωπός του. Τη θέλει παντού και πάντα δίπλα του δίχως να τον ενδιαφέρουν τα σχόλια πολύ στενών συνεργατών του που βλέπουν στο βάθος του ορίζοντα την επιρροή της να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, λεπτό με το λεπτό. ”Δε θα σας δώσω λογαριασμό” αυτή είναι η απάντηση που παίρνει όποιος θέτει θέμα Δήμητρας και νομιμότητας της σχέσης τους. Γιατί όσες αμφιβολίες κι αν εκφραστούν για την αγνότητα των δικών της συναισθημάτων, ένα είναι σίγουρο. Ο Ανδρέας την αγάπησε και της τα έδωσε όλα, μέχρι και τη χώρα.
Στο Λονδίνο η Δήμητρα γίνεται επισήμως η μνηστή του πρωθυπουργού. Θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά δίπλα του καθώς τον συνοδεύει στην αυλή του νοσοκομείου στις 3 Σεπτεμβρίου όταν θα σβήσουν μαζί την τούρτα των γενεθλίων του κόμματος. Η επιστροφή στην Ελλάδα θα τους βρει μαζί και στις 13 Ιουλίου του 1989 θα παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Εκείνος έχει πατήσει τα 70 κι εκείνη είναι μόλις 35.
liani4 PAP5
Η διαφορά ηλικίας θα υπερκερασθεί  όταν το ζευγάρι θα κατοικήσει στη διάσημη ”ροζ βίλα” της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη.
Τα σχόλια θα επικεντρωθούν στον τρόπο απόκτησής της εν μέσω οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων αλλά και στο στενό περιβάλλον της Δήμητρας και κατ’ επέκταση και του πρωθυπουργού της χώρας. Θα γίνει λόγος για αστρολόγους, καφετζούδες και τάματα χωρίς τίποτα να προμηνύει τη βομβα μεγατόνων που κρατά στα χέρια του ο εκδότης της Αυριανής, Γιώργος Κουρής.
Ο Ανδρέας προστατεύει τη Δήμητρα και δεν ακούει κανέναν. Θέλει να είναι μαζί του όπου κι αν πάει, όποιον κι αν συναντά. Με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία το 1993 αναλαμβάνει  τη διεύθυνση του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού και τότε και ο τελευταίος αντιλαμβάνεται πως η γυναίκα αυτή είναι ισχυρότερη από ό,τι υπολόγιζαν. Δε γίνεται να χτυπήσουν τον Ανδρέα απευθείας αλλά η Δήμητρα είναι ένας εύκολος στόχος που δίνει και αρκετές λαβές. Το παιχνίδι της εξουσίας  είναι απλό και επαναλαμβάνεται χωρίς διαφοροποιήσεις. Μου δίνεις, σου δίνω. Δε μου δίνεις, σε καταστρέφω. Η περίπτωση της Δήμητρας Λιάνη εντοπίζεται αναμφισβήτητα στη δεύτερη κατηγορία.
Η πτώση του Μητσοτάκη και η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται χρονικά με την επιχειρηματική επέκταση του Κουρή και την επακόλουθη ανάγκη για επιπρόσθετο δανεισμό. Ο εκδότης επιτίθεται  με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο, τα δάνεια δεν εγκρίνονται και τότε σειρά έχει η Δήμητρα.
Ο Κουρής απαντά δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, από αυτές που δεν είχε δημοσιεύσει παλαιότερα ο ”Ελεύθερος”. Η Μιμή και πάλι στο προσκήνιο. Το πολιτικό σκηνικό συνταράσσεται συθέμελα. Η Αυριανή κυκλοφορεί με εξώφυλλο τη γυμνή Μιμή και πηχυαίο τίτλο ”Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα. Η Μιμή σε κατέστρεψε, διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, εξευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου και εξαιτίας της γίναμε ρεζίλι στους ξένους”.
liani2 liani3
Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί περίπου δύο χρόνια μετά στο Ωνάσειο, στο οποίο θα εισαχθεί ο Ανδρέας εξαιτίας των προβλημάτων με την καρδιά του. Στις 20 Νοεμβρίου 1995 μπαίνει και για 123 συνεχείς ημέρες τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα εκεί και φυσικά στη Δήμητρα Λιάνη. Η ζωή της έχει ταυτιστεί με εκείνη του Ανδρέα. Ό,τι αφορά τον ίδιο αυτομάτως επηρεάζει και εκείνη. Οι κάμερες πεθαίνουν για ένα πλάνο της, για μία δήλωσή της.
Το πρωί της 16ης Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας δεν είναι πια πρωθυπουργός (έχει υποβάλλει την παραίτησή του) και η Δήμητρα δεν είναι πια προστατευμένη από πουθενά. Το ”αλεξίσφαιρο” Παπανδρέου θα χάσει τη ζωή του στις 23 του ίδιου μήνα κι εκείνη θα μείνει απλά η Δήμητρα Λιάνη που δεν έχει ούτε δύναμη, ούτε τον σεβασμό της πλειονότητας του περίγυρού της. Ίσως τελικά γιατί ποτέ δεν τον κέρδισε ή ποτέ δεν της δόθηκε η δυνατότητα να τον κερδίσει. Επιβλήθηκε από τον Παπανδρέου και τώρα που εκείνος δε βρίσκεται πια στη ζωή αντιμετωπίζεται και πάλι ως η ”μαιτρέσα”, όπως την είχαν αποκαλέσει τα media της εποχής. Χαρακτηριστική της αντιμετώπισής της είναι η κίνηση του Κώστα Σημίτη, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Ανδρέα. Στις 23 Ιουνίου κατευθύνεται προς το Καστρί προκειμένου να συλλυπηθεί την Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η Δήμητρα θα περιμένει για ώρες την επίσκεψή του στην Εκάλη, κάτι που δε θα γίνει ποτέ. Η ‘’μόνιμη και νόμιμη’’ μετατρέπεται σε ανεπιθύμητο επισκέπτη που χαλά την εικόνα του κόμματος.
”Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σα γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση, στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές μου είπε Δήμητρα, χωρίς εσένα θα είχα πεθάνει από χρόνια”. Με αυτές τις φράσεις η Δήμητρα περιέγραψε τη σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μόνο που για κακή της τύχη χωρίς εκείνον το πιο εύκολο είναι να την πετάξουν από το παράθυρο. Η απειλή του Κατσανέβα βρήκε την απόλυτη εφαρμογή της με επτά χρόνια καθυστέρηση.  Η ξανθιά αεροσυνοδός πετά και πάλι μόνη της.

 

αφήστε ένα σχόλιο


2 − ένα =