ΑMΦΙΠΟΛΗ: ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΤΑΦΟ – ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΣ: “Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ “

Εν αναμονή της εισόδου, μέσα στις επόμενες ημέρες, στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, ο καθηγητής γεωπληροφορικής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος έκανε έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών δήλωσε ότι εάν δεν ανασκαφεί ότι υπάρχει σε αυτόν τον περίβολο δεν θα υπάρχει η συνολική εικόνα. “Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα – έχω την αίσθηση ότι είναι πρέπει να είναι κάτι το οποίο να είναι κάτι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε να βρεθούν περισσότεροι θάλαμοι όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου.

Ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε: “Έχει δημοσιευθεί μία άλλη ανασκαφή στην Πέλλα με έχει το κεντρικό διάδρομο με παράλληλους χώρους και οδηγεί σε ένα χώρο με εφτά χώρους τρεις σε κάθε πλευρά και ένας στην κορυφή. Κάνω μία υπόθεση ενδεχομένως μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιες τέτοιες καταστάσεις όσο πλησιάζει προς το κέντρο, πράγμα το οποίο περιπλέκει ακόμη παραπάνω την κατάσταση”.

Βρετανός Αιγυπτιολόγος: “Ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας”
Ο Άντριου Τσαγκ θεωρεί ότι χορηγοί του τάφου ήταν οι αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται πάνω από ένα μήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τους περισσότερους πλέον να αναζητούν τον πιθανό ένοικο του τάφου με την ονοματολογία σχεδόν να έχει εξαντληθεί.

Ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσαγκ, έχει διατυπώσει εδώ και μέρες την πεποίθησή του ότι ένοικος του τάφου είναι η Ολυμπιάδα, κάτι που επανέλαβε μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής.

“Έχουμε να κάνουμε σίγουρα με ένα γυναικείο τάφο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας. Σε διαφορετική περίπτωση είτε πρόκειται για τη σύζυγό του Ρωξάνη είτε για κάποιο άλλο θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας” σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ η άποψή του υιοθετείται και από το History Channel.

Ο Βρετανός επιστήμονας στοιχειοθετεί την άποψή του εξετάζοντας τις Καρυάτιδες “Πρώτον οι Καρυάτιδες φαίνεται να φέρουν στο κεφάλι τους ένα καλάθι (χαρακτηριστικό των ακολούθων του Διονύσου), και δεύτερον στο στήθος τους διακρίνονται πτυχώσεις που παραπέμπουν στο κουβάλημα ενός σακιδίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σπάνιο και εντοπίζεται σε δύο μόνο αγάλματα του Διονύσου που βρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης” αναφέρει και συνεχίζει “Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής Περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα”.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Άντριου Τσαγκ μιλάει και για τους πιθανούς χορηγούς ενός τόσο μεγάλου έργου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τις δύο αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου “Το κόστος και τον σχεδιασμό όμως του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας. Έτσι θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδας, έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κασσάνδρου και ετεροθαλής αδελφή του Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη”

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα − 2 =