ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ: ΤON ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Θα κάνουν 4 μήνες να ενσωματώσουν τις εκπτώσεις που κατά τ’άλλα θα γίνουν χωρίς καμία ενέργεια του πολίτη. δηλ. έχουν όλα τα στοιχεία (εισοδήματα, επιφάνειες σπιτιών, οικογενειακή κατάσταση) αλλά παρόλα αυτά θα ξύνουν τα παπάρια τους επί μήνες…

Και νέες διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ δίνουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μετά από 45 μέρες αναζήτησης λύσεων στο χάος που έχει ανακύψει, πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ ανέφεραν πως ο συμψηφισμός των εκπτώσεων που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ (για χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους- πολύτεκνους, αναπήρους, μη ηλεκτροδοτούμενα κλπ) θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει πως ευπαθείς κοινωικές ομάδες καλούνται να καταβάλλουν χωρίς εκπτώσεις τις δόσεις για τρεις μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο) αλλά από την τέταρτη δόση και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα γιατί θα αφαιρεθούν τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν με τις τρεις πρώτες «φουσκωμένες» δόσεις.

Την ίδια περίοδο, στα τέλη Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως θα γίνουν και οι αλλαγές στις δόσεις για όσους κάνουν τροποποιητικές (διορθωτικές) δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Παράλληλα, με απόφαση της ΓΓΔΕ, κρίθηκε ότι απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ακόμα και αν είχαν μεταγραφεί το 2014 –αφού άλλωστε δεν ίσχυε πριν την 1η Ιανουαρίου ο νέος φόρος.

Ωστόσο, 9 μήνες μετά την ισχύ του νόμου, η ΓΓΔΕ έδωσε και νέες οδηγίες για τις περιπτώσεις τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας  που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, τονίζοντας πως πλέον δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, παρά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Του Κωστή Πλάντζου
.newmoney.gr

αφήστε ένα σχόλιο


5 − πέντε =