ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ»

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε απόψε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της δημοτικής παράταξης «η Γλυφάδα μας». Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου ευχαρίστησε όλους όσους αγκάλιασαν την προσπάθεια για αλλαγή σελίδας στο Δήμο Γλυφάδας, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, θα κορυφωθεί με τη νίκη στις εκλογές της 18ης Μαίου και θα συνεχιστεί με μια νέα αντίληψη από την επόμενη μέρα στη διοίκηση του Δήμου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του.

Ο κ. Παπανικολάου έδωσε ένα σαφές στίγμα για αυτή τη νέα αντίληψη στη διοίκηση του Δήμου, σημειώνοντας την ανάγκη της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, των ευκαιριών, της συμμετοχής και της ανάπτυξης.
«Πρώτο μας μέλημα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ολοκληρωμένη πολιτική και η δημιουργία και η αξιοποίηση δομών και υπηρεσιών που θα στηρίζουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε.
Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε για πρώτη φορά τις τρεις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η νέα δημοτική αρχή, αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές: την κατάργηση των δημοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες και τους δημότες με αναπηρία, τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας και τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου.

Κυρίες και Κύριοι

Εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κυρίου κυρίου Παύλου, πατέρα Νικόλαε.
Σας καλωσορίζουμε στο καινούργιο μας σπίτι. Σας καλωσορίζουμε στο καινούργιο σας σπίτι. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή μοναδική σας παρουσία. Σας ευχαριστώ για τη διαδρομή που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα, τους τελευταίους μήνες. Σας ευχαριστώ για την διαδρομή που θα διανύσουμε από εδώ και μπρος. Μια διαδρομή που με βεβαιότητα θα οδηγήσει στη νίκη της 18ης Μαϊου, στη νίκη και στην ανατροπή. Στην νίκη και την αλλαγή. Στη νίκη και την προοπτική. Στη νίκη και την αισιοδοξία. Η πρώτη ανατροπή έχει ήδη γίνει! Ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων. Ανατροπή που έχουμε πετύχει όλοι μαζί.

Έλεγαν ότι δεν υπάρχει χώρος για κάτι νέο στην τοπική πολιτική, εδώ στη Γλυφάδα. Κι όμως, στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία της Γλυφάδας, η μαζική σας παρουσία έδειξε ότι οι πολίτες πιστεύουν στην αλλαγή σελίδας στην πόλη. Έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες για την πολιτική. Κι όμως, στα μέσα Φεβρουαρίου, είδαμε περισσότερους από δυόμιση χιλιάδες Γλυφαδιώτες στο κλειστό γήπεδο της Τερψιθέας, να αγκαλιάζουν την παράταξή μας, να αγκαλιάζουν τη Γλυφάδα μας. Έλεγαν ότι δεν συμμετέχουν οι πολίτες στα κοινά. Κι εμείς εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα «Αποφασίζω». Και δώσαμε βήμα σε όλους τους δημότες να εκφραστούν. Και βλέπουμε καθημερινά πλήθος κόσμου, με ενθουσιασμό, να συμπληρώνει τα έντυπά μας, να συμμετέχει στο πρόγραμμα αποφασίζω, να περιγράφει τη Γλυφάδα που ονειρεύεται.

Αυτή τη Γλυφάδα ονειρευόμαστε κι εμείς. Αυτή τη Γλυφάδα οραματιζόμαστε. Τη Γλυφάδα της διαφάνειας. Καμία σκιά, καμία γκρίζα ζώνη, καμία υποψία δεν θα πλανάται πάνω από την πολιτική και οικονομική διαχείριση του Δήμου Γλυφάδας. Τη Γλυφάδα των ευκαιριών. Ευκαιριών για δουλειά, ευκαιριών για ανάπτυξη, που ο Δήμος μπορεί και πρέπει να προσφέρει. Τη Γλυφάδα της συμμετοχής. Που ήδη ξεκίνησε, με το πρόγραμμα «Αποφασίζω»!Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που ήδη έχουν συμπληρώσει το φυλλάδιό μας. Ευχαριστούμε όλες και όλους που μετέχουν στις ομάδες εργασίας. Έχουμε λίγες μέρες ακόμα για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαβούλευσης. Μιας διαβούλευσης που θα συνεχιστεί πιο δυνατά μετά τη νίκη μας στις 18 Μαϊου! Οραματιζόμαστε τη Γλυφάδα της ανάπτυξης. Το λέω με κάθε ευκαιρία και θα το επαναλάβω σήμερα γιατί το πιστεύουμε βαθιά: Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τον Δήμο Γλυφάδας. Εργαλεία και ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό που δεν υπάρχει μέχρι τώρα είναι το σχέδιο για την αξιοποίησή τους και οι άνθρωποι στη διοίκηση της πόλης που θα εμπνευστούν και θα εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο.

Και συνεχίζω. Όραμά μας είναι η Γλυφάδα – και θέλω να τονίσω αυτό – της αλληλεγγύης.

Πρώτο μας μέλημα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ολοκληρωμένη πολιτική και η δημιουργία και η αξιοποίηση δομών και υπηρεσιών που θα στηρίζουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Που δεν θα αφήνουν την κρίση που μαστίζει τον τόπο μας να χωρίσει τους Γλυφαδιώτες σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όπως και δεύτερης κατηγορίας δεν πρέπει να είναι η ίδια η Γλυφάδα! Δεύτερης κατηγορίας όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά ούτε σε σχέση με άλλους παραλιακούς δήμους της Αττικής. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς έφτασε η πόλη μας. Και από αυτό το σημείο έχουμε το χρέος να τη σηκώσουμε. Και να τη φέρουμε στην πρώτη κατηγορία. Εκεί που της αξίζει. Εκεί που μας αξίζει. Αξιοποιώντας το μοναδικό προνόμιο μιας πόλης, που ακουμπά σε βουνό και θάλασσα. Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό αυτής της πόλης. Τους ανθρώπους της Γλυφάδας. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις.

Και Ξέρετε ποια είναι μια βασική προϋπόθεση για όλα αυτά: Η διαφάνεια! Διαφάνεια παντού και για όλους. Διαβάζουμε ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Λέανδρος Ρακιντζής, ζητά να ελεγχθεί πειθαρχικά ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή για σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Και περιμένω μια σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση για αυτό. Διαβάζω ότι εκατοντάδες δήμαρχοι, σε όλη την Ελλάδα, δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τα πόθεν έσχες τους. Ο δήμαρχος Γλυφάδας δεν το έχει κάνει. Και περιμένω μια σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση για αυτό.

Γιατί δεν έχει δημοσιοποιήσει ο κ. Κόκκορης το πόθεν έσχες του στην ιστοσελίδα του δήμου όπως ορίζει ο νόμος; Γιατί από την ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας απουσιάζει το πόθεν έσχες του δημάρχου Γλυφάδας σε αντίθεση με τα πόθεν έσχες των άλλων δημάρχων;

Μήπως γιατί δεν αντιλαμβάνεται, και αυτή είναι η εύκολη απάντηση, ότι πρώτοι εμείς προσωπικά πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα της διαφάνειας παντού; Και για να ξεκαθαρίσω μια και καλή τη δική μου θέση: Το πόθεν έσχες μου, ποια είναι τα περιουσιακά μου στοιχεία και πώς τα απέκτησα πριν εκλεγώ στην Ευρωβουλή και αφού εκλέχτηκα, μπορεί να το δει ο καθένας.

Είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και έχει ελεγχθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα. Και όχι μόνο το φετινό! Και το περσινό και το προπέρσινο πόθεν έσχες και ακόμα από την περίοδο πριν το 2009 όταν εξελέγην ευρωβουλευτής. Η διαφάνεια για εμάς δεν είναι καραμέλα προεκλογικής κατανάλωσης, είναι τρόπος και στάση ζωής! Το τονίζω και πάλι λοιπόν: Η Γλυφάδα μας αξίζει διαφάνεια παντού. Προχωράμε, αμέσως μετά τις εκλογές, στη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση κάθε διαγωνισμού. Κάθε προμήθειας. Όλων των έργων που αναθέτει η δημοτική αρχή. Όλων των σταδίων υλοποίησης των δημοτικών αποφάσεων. Με συνεδριάσεις των οργάνων που θα μεταδίδονται στο διαδίκτυο. Με πρακτικά που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Υιοθετούμε το σύστημα των ηλεκτρονικών προμηθειών. Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Χωρίς σκοτεινά σημεία. Αξίζουμε έναν ψηφιακό δήμο, με λίγες υπογραφές και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Φίλες και φίλοι,

Παρουσιάσαμε την προηγούμενη περίοδο το όραμα του συνδυασμού μας. Το όραμα για τη σύγχρονη Γλυφάδα, τη Γλυφάδα της ανάπτυξης, της προκοπής, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης. Το βλέπω και το λέω με πραγματική συγκίνηση – είστε μαζί μας καθημερινά και μαζί χτίζουμε το πρόγραμμά μας. Όλοι μαζί. Πέρα και πάνω από κόμματα. Συνθέτουμε ιδέες και απόψεις. Συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις για την πόλη μας. Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμά μας με τη συμμετοχή όλων σας. Πολλοί από εσάς ήσασταν εκεί πρόσφατα, όταν παρουσιάσαμε την πρώτη ομάδα των υποψηφίων μας. Άξιους και ικανούς Γλυφαδιώτες, με μεράκι και με σχέδιο να αλλάξουν τον τόπο μας. Τους ευχαριστώ για όλη την προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ για την αγωνία τους να μεταδώσουν καθαρά το μήνυμά μας. Ευχαριστώ για την προσήλωσή τους στο εμείς και όχι στο εγώ. Και ευχαριστώ εκείνες και εκείνους που θα ενισχύσουν την ομάδα των υποψηφίων μας, που ήδη έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια, το τρέξιμο και τους οποίους επισήμως θα ανακοινώσουμε στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται.

Αυτή είναι η Γλυφάδα μας. Μια παράταξη με όραμα, ανθρώπους που το αγκαλιάζουν και προγραμματικές θέσεις και προτάσεις που το υλοποιούν. Θέσεις που δεν προκύπτουν από τον ουρανό, ούτε από κάποιους «γκουρού» της επικοινωνίας και της διαφήμισης. Αυτά τα κάνουν άλλοι. Εμείς διαμορφώνουμε από την πρώτη στιγμή τις προτάσεις μας μαζί με τους δημότες. Με ανοιχτή διαβούλευση, με συμμετοχή. Συνθέτουμε και φτιάχνουμε το πιο ολοκληρωμένο, το πιο σύγχρονο, το πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα για τη νέα εποχή του δήμου μας. Με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Με κοστολόγηση. Με αξιοπιστία. Με σχέδιο Και με βάση αυτές τις προτάσεις ζητάμε την εμπιστοσύνη σας στις 18 Μαΐου!

 

Προτάσεις – αλλά και δεσμεύσεις – για τη Γλυφάδα των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Οργανώνουμε και αναπτύσσουμε κοινωνικές δομές. Αληθινές κοινωνικές δομές – όχι πασαλείμματα! Και κοστολογημένες! Ο Δήμος θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες αξιοποιώντας κονδύλια και από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Προτάσεις – αλλά και δεσμεύσεις – για τη Γλυφάδα των παιδιών μας.

Το λέω καθαρά. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Με αξιοποίηση του συνόλου των χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ. Με ανακαίνιση και επέκταση σχολικών συγκροτημάτων. Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη σίτιση των μαθητών.

Προτάσεις για τη Γλυφάδα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες παραχωρούμε εξοπλισμένο χώρο του Δήμου για να έχουν μια έδρα οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα startups, και οι καινοτόμες προσπάθειες των δημοτών μας. Πιστέψτε μας, η Γλυφάδα έχει καλά μυαλά και καλές ιδέες – δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει. Αλλά σύντομα θα αλλάξει κι αυτό!

Προτάσεις για την πράσινη και καθαρή Γλυφάδα.

Με νέους χώρους πρασίνου. Με ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική ανακύκλωσης. Με διασύνδεση του ορεινού όγκου του Υμηττού με το παραλιακό μέτωπο για πεζούς και ποδηλάτες. Με μηχανήματα καθαριότητας που δεν μένουν ακινητοποιημένα λόγω ανεπαρκούς συντήρησης. Με χρήση πόρων από το νέο Πράσινο Ταμείο ώστε σταδιακά να προμηθευτούμε οικολογικά συστήματα βυθιζόμενων κάδων. Πιλοτικά ξεκινάμε το πρόγραμμα τοποθετώντας βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη την πόλη.

Και το επόμενο διάστημα θα πούμε και άλλα πολλά. Είναι όλα καταγεγραμμένα, επεξεργασμένα. Όλες οι θέσεις εμπλουτίζονται, ενισχύονται και κοστολογούνται από τις ομάδες εργασίες. Και σας καλώ όλους να συμμετέχετε στις ομάδες εργασίας μας, στις ανοιχτές διαδικασίες που έχουμε υιοθετήσει. Με τις ίδιες ανοιχτές διαδικασίες θα διοικήσουμε το δήμο Γλυφάδας αύριο! Θέλω να σταθώ, όμως, στο κρίσιμο θέμα του κοιμητηρίου Γλυφάδας γιατί μας απασχολεί όλους έντονα το τελευταίο διάστημα.Έχουμε δει προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων που στηρίζονται στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, σε στιγμές από την προσωπική τους ζωή.

Φέτος είδαμε όλοι μας κάτι απίστευτο. Έναν κακό Δήμαρχο, χωρίς έργο δικό του για να προβάλει, να χρησιμοποιεί τους νεκρούς για να στήσει την προεκλογική του εκστρατεία! Και γίνεται ακόμη χειρότερο γιατί δεν μας λέει την αλήθεια. Επικαλείται μια τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα ενώ ξέρει πολύ καλά ότι δεν ισχύει για τη Γλυφάδα. Δεν μας τα λέει όλα. Δεν μας λέει ότι το δήθεν κοιμητήριο που προσπάθησε να δημιουργήσει, νύχτα, με καταπάτηση στο βουνό δεν θα πάρει ποτέ άδεια. Δεν θα πάρει άδεια γιατί βρίσκεται πάνω σε ρέμα. Δεν θα πάρει άδεια γιατί βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή. Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ και δεν είναι σήμερα σε λειτουργία. Γιατί έχει εκδοθεί πράξη απομάκρυνσης. Γιατί στο Δήμο μας έχει επιβληθεί πρόστιμο 103.500 ευρώ για αυτή την παράνομη κατασκευή. Και σαν να μην έφτανε το πρόστιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι μας, πληρώνουμε ακόμα και το φυλλάδιο του Δήμου με το οποίο ουσιαστικά κάνει την προεκλογική του εκστρατεία. Όλοι λάβαμε στην πόρτα του σπιτιού μας ένα φυλλάδιο με το διακριτικό του Δήμου, με το οποίο ο Δήμαρχος παρουσιάζει τη δήθεν επίλυση του προβλήματος. Και μαζί με αυτό από τους ίδιους ανθρώπους, από το ίδιο συνεργείο, μοιράστηκε και η εφημερίδα της παράταξης του.

Αυτή είναι η αντίληψη που έχουνε για τα δημοτικά πράγματα. Το ερώτημα είναι: Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιου είδους πρακτικές στο Δήμο μας; Την απάντηση θα την λάβουν στις 18 Μαϊου.

Κυρίες και κύριοι, πράγματι στην πόλη μας χρειαζόμαστε κοιμητήριο.

Το μείζον αυτό θέμα θα μπορούσε ήδη να έχει δρομολογηθεί με σοβαρότητα με τις κατάλληλες ενέργειες από το Δήμο. Πως; Συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτη επιλογή.Με το νόμο για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού του 2012 (4062/12) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Δεύτερη επιλογή.Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Γλυφάδα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2008, επί δημαρχίας Γιάννη Θεοδωρόπουλου, έκτασης 80 στρεμμάτων. Άρα έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες αρκεί να πιέσουμε τις αρμόδιες αρχές και να κάνουμε τις τροποποιήσεις που χρειάζονται για να καταλήξουμε σε μία σωστή λύση. Το ζήτημα είναι ιερό. Το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή. Αξιοποιούμε την κείμενη νομοθεσία. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες. Συνθέτουμε απόψεις για την εξεύρεση λύσης κυρίως με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών μας και ασφαλώς με σεβασμό στο περιβάλλον. Όλοι μαζί θα λύσουμε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Με ηρεμία και νηφαλιότητα. Όλοι μαζί. Μακριά από προεκλογικά τερτίπια.

Κυρίες και κύριοι

Είναι καθήκον μας σήμερα και μετά τη διαβούλευση που γίνεται να εξηγήσουμε στους πολίτες προτεραιότητες, ιεράρχηση, άμεσες ενέργειες που θα κάνουμε μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου. Σήμερα δεσμευόμαστε απέναντί σας για τρία πράγματα που θα υλοποιηθούν άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση. Είναι οι πρώτες μας ενέργειες μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου. Τρεις μεγάλες αποφάσεις.

Πρώτον. Για τις πολύτεκνες οικογένειες και τους συμπολίτες μας με αναπηρίες άμεσα καταργούμε τα δημοτικά τέλη. Μπορούμε να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να το κάνουμε. Το έχουμε κοστολογήσει. Και παράλληλα, ήδη μελετάμε πως μπορούμε να διευκολύνουμε και να ανακουφίσουμε και άλλους συμπολίτες μας, όπως τους άπορους, τους ανέργους και τις τρίτεκνες οικογένειες. Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι, αληθινή κοινωνική πολιτική και όχι να ισχυρίζεσαι ότι φτιάχνεις κοινωνικές δομές και μόλις προχθές να βάζεις ταμπέλα στο κοινωνικό παντοπωλείο!

Δεύτερον. Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Είναι χρέος μας. Είναι δέσμευσή μας. Το προτάσσετε στα ερωτηματολόγια που έχουμε διανείμει και θα το υλοποιήσουμε άμεσα. Θα ενώσουμε με δημοτικά λεωφορεία όλες τις γειτονιές της Γλυφάδας με το σταθμό του μετρό στο Ελληνικό, αλλά και με τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας. Ο στόχος, διπλός: Να εξυπηρετούνται άμεσα και γρήγορα όλοι οι Γλυφαδιώτες,

χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονές. Αλλά και να δώσουμε μια ανάσα στο πρόβλημα του πάρκινγκ που ταλαιπωρεί την πόλη μας, ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο.

Τρίτον. Προχωράμε σε εξορθολογισμό των δαπανών στην πόλη μας. Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου. Δίνουμε σημασία και προσέχουμε την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ που ξοδεύουμε. Ένα παράδειγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ο Δήμος μας πληρώνει –ακούστε- 183.000 ευρώ ετησίως για τα κτίρια των κοινωνικών υποδομών στις οδούς Μυστρά και Επιδαύρου. Περάστε από εκεί να δείτε. Καταβάλει δηλαδή την ανώτατη εμπορική αξία και μάλιστα σε καιρό κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή τόσοι άλλοι χώροι στην πόλη μας είναι άδειοι. Αυτό είναι προκλητικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό Είναι εξοργιστικό ότι κάποιοι από αυτούς τους χώρους που χρυσοπληρώνουμε δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Είναι σήμερα κλειστοί.

Ένα δεύτερο παράδειγμα: Προχθές δημοσιεύτηκε στη διαύγεια μία σύμβαση του Δήμου για παιχνίδια τις παιδικές χαρές. Ο καθένας μπορεί να τη βρει στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτή για την προμήθεια παιχνιδιών ο δήμος μας θα καταβάλει 270.000 ευρώ.Μόνο ένα παιχνίδι, ένα σύνθετο τύπου Α’ όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα μας κοστίσει περίπου 47.500 ευρώ. Το ίδιο παιχνίδι στον Δήμο Παπάγου – Χολάργου κόστισε 8.000 ευρώ. Και ρωτώ: Ο Χολαργός αγαπάει λιγότερο τα παιδιά του;

Στην ίδια σύμβαση διαβάζουμε ότι ο δήμος μας θα προμηθευτεί για αυτή την παιδική χαρά δάπεδο ασφαλείας με 60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το κόστος της καλύτερης ποιότητας αυτού του υλικού στην αγορά δεν ξεπερνάει τα 18 ευρώ. Πραγματικά αναρωτιέμαι: Από τι είναι φτιαγμένο το δάπεδο ασφαλείας που προμηθεύεται ο Δήμος και κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από την ακριβότερη τιμή της αγοράς; Και κάτι ακόμα, επειδή μας το αναφέρετε συνεχώς και είναι αυτονόητο. Άμεσα, θα λύσουμε το θέμα του φωτισμού. Όπου λείπει λάμπα θα την βάλουμε. Αμέσως. Θα προσθέσουμε και άλλες όπου χρειάζεται.

Δεν θα κάνουμε, όμως, μόνο αυτό. Θα αντικασταστήσουμε τις λάμπες με σύγχρονες οικονομικές. Που οδηγούν σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων και φωτίζουν καλύτερα και περισσότερο. Και αυτό θα γίνει και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο δήμος ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται. Αυτά τα χρήματα θα εξοικονομήσουμε.

Με αυτά τα χρήματα θα ενισχύσουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στην πόλη μας.

Ανακεφαλαιώνω.

Κατάργηση δημοτικών τελών για πολύτεκνους και συμπολίτες μας με αναπηρία. Δημοτική συγκοινωνία. Δραστική μείωση δαπανών.

Φίλες και φίλοι,

Δεν πιστεύω ούτε στους μάγους ούτε στους από μηχανής θεούς. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα εδώ στη Γλυφάδα. Εμείς θα τα διεκδικήσουμε και θα τα κερδίσουμε, με μπροστάρη τη νέα δημοτική αρχή, με μπροστάρη τη Γλυφάδα μας. Και ξέρουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

Να διεκδικήσουμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουν οι Βρυξέλλες για έργα πνοής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για την πόλη μας.

Μου το λέτε καθημερινά: Φοβόμαστε τα βράδια να περπατήσουμε σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της πόλης! Ήδη έχω θέσει το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο, ήδη κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ήδη προγραμματίζουμε συνέργειες του Δήμου με την Αστυνομία, να ενισχύσουμε το θεσμό του αστυνομικού της γειτονίας, να φωτίσουμε την πόλη μας. Ήδη γνωρίζουμε τι να κάνουμε για να γίνει η πόλη μας πιο ασφαλής για όλους.

Και ειδικά για το Ελληνικό. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε μια ισορροπημένη ανάπτυξη.

Με ανταποδοτικά οφέλη για το δήμο μας. Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Με ελεύθερη πρόσβαση για τους δημότες. Και το κυριότερο: Με δουλειές για τους Γλυφαδιώτες και τις Γλυφαδιώτισσες. Και προσέχτε αυτό: Με τους συνεργάτες μου στο δικηγορικό γραφείο το μελετήσαμε καλά και γνωρίζουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε να γραφτεί στη σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου διάταξη με την οποία θα δίνεται κατά προτεραιότητα στους δημότες των γειτονικών δήμων ένα ποσοστό από τις νέες θέσεις εργασίας. Και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους για να γίνει αυτό!

Η Γλυφάδα μας είναι ένας συνδυασμός δημοτών, που γεννήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να διεκδικήσει, να συνθέσει, να πετύχει. Η πρώτη νίκη θα έρθει στις 18 Μαΐου! Είμαστε βέβαιοι πλέον. Το βλέπουμε. Το καταλαβαίνουμε. Αλλά δεν θα είναι η σημαντικότερη. Οι επόμενες νίκες, οι νίκες που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του κάθε Γλυφαδιώτη – αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές. Και γνωρίζετε πλέον καλά ότι μπορούμε να τις πετύχουμε. Γνωρίζετε ότι ο συνδυασμός μας, η παράταξή μας, μιλά καθαρά για το σήμερα και για το αύριο. Μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα της πραγματικής ζωής, χωρίς κομματικά γυαλιά, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ενώνουμε δυνάμεις. Πέρα και πάνω από τα κόμματα.Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω αυτό.

Κι όλα αυτά, φίλες και φίλοι, χωρίς να παραγνωρίζουμε ούτε λεπτό την πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο τόπος μας, που βιώνουμε όλοι μας. Δεν χρειάζεστε φυσικά εμένα για να σας πω πόσο έχουν δυσκολέψει οι ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτή τη δοκιμασία μάθαμε όμως πολλά. Ανακαλύψαμε ότι η οργή και η απελπισία δεν οδηγούν πουθενά.Μάθαμε ότι η αλληλεγγύη, το να βοηθάς το συνάνθρωπό σου είναι μια ξεχασμένη αρετή. Μάθαμε να σεβόμαστε κάθε ευρώ και να μας νοιάζει που πηγαίνουν τα χρήματά μας. Μάθαμε –και δεν θα κουραστώ να το λέω- να αναζητούμε ευκαιρίες και να τις αξιοποιούμε προς όφελος των πολιτών.

Αυτό θα κάνουμε αύριο ως δημοτική αρχή με τις ευκαιρίες που μας παρέχουν τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό που δεν κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου, η οποία τα χρόνια που πέρασαν έχει απορροφήσει,οι ίδιοι το λένε, 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά κονδύλια ακόμα και 120 εκατομμυρίων. Δεν ανεχόμαστε να χάσει η Γλυφάδα μας και οι πολίτες της άλλες ευκαιρίες. Μάθαμε να αναζητούμε το καινούργιο, να αναζητούμε το διαφορετικό. Μάθαμε να ψάχνουμε με αγωνία την αλλαγή, που όμως δεν θα έρθει μόνο από πάνω προς τα κάτω. Θα έρθει, κυρίως, από το επίπεδο το τοπικό. Από κάτω προς τα πάνω.Από όλους εμάς. Από τις γειτονιές, από τις πόλεις, τους δήμους.

Σας το λέω και το πιστεύω βαθιά:

Η μεγάλη πολιτική, η αληθινή πολιτική, δεν είναι στα Eurogroup και στα Ecofin, δεν είναι στις συνόδους και στα συνέδρια. Βρίσκεται εκεί που μπορεί να φέρει χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Εκεί που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Εκεί που το έργο είναι εμφανές – πόσο μάλλον η απουσία των έργων! Οι σχέσεις του δημάρχου με τους πολίτες κρίνονται καθημερινά και είναι η αφετηρία για να έρθουν μικρές και μεγάλες αλλαγές, από ένα δημοτικό πάρκινγκ μέχρι την καθαριότητα, από το φωτισμό μέχρι τη νέα παιδική χαρά,

από το καινούργιο σχολικό συγκρότημα μέχρι ένα καλύτερο πεζόδρομο. Αυτές τις σχέσεις οικοδομούμε μέρα με τη μέρα, με καθεμιά και καθέναν από εσάς, με όλους μαζί! Αυτές τις σχέσεις θα ενισχύσουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπου με τη δική σας εμπιστοσύνη η Γλυφάδα μας, η δημοτική μας παράταξη, θα είναι η νέα δημοτική αρχή της πόλης!

Φίλες και φίλοι,

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε ξανά αυτό που μας ανήκει. Αυτό που αξίζουμε. Και αξίζουμε περισσότερα. Μπορούμε περισσότερα. Θα πετύχουμε περισσότερα. Ήδη έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να πιστέψει κάθε δημότης της Γλυφάδας ότι μπορεί να σηκωθεί ψηλότερα. Να ελπίσει σε καλύτερες μέρες για την πόλη μας. Σε μια καλύτερη πόλη για να ζει, για να μετακινείται, για να εργάζεται, για να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν, με κόπο και μεράκι, για να είναι έτοιμο αυτό το εκλογικό κέντρο, αυτό το νέο μας σπίτι. Ευχαριστώ και όλους που ήρθατε σήμερα στα εγκαίνιά του. Εσείς μεταφέρετε παντού το μήνυμα της νίκης. Της νίκης που έρχεται σε δύο μήνες, στις 18 Μαϊου. Καλό μας αγώνα. Καλή μας επιτυχία. Να είστε σίγουροι, θα την έχουμε!

pliuow2 pliuos

αφήστε ένα σχόλιο


− 5 = μηδέν