ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

Όπως είναι ευρέως γνωστό είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πολλοί υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούν ανθρώπους σε διάφορους χώρους εστίασης με σκοπό να τους μιλήσουν και να γνωριστούν με τον κόσμο. Ο Σταυριανάκης Παναγιώτης είναι ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου Γλυφάδας, κ. Γιώργου Παπανικολάου.

 

Στις 12/05/19 που ήταν και η γιορτή της Μητέρας, ο Σταυριανάκης Παναγιώτης κάλεσε ορισμένους ανθρώπους στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκλογικού κέντρου της παράταξης με σκοπό να συστηθεί στον κόσμο αλλά και να παρουσιάσει τις ιδέες του για το μέλλον της Γλυφάδας. Ο Παναγιώτης αν και εκτίθεται στα κοινά για πρώτη φορά είχε μία μαζική συγκέντρωση και ο λόγος του ήταν κατανοητός σε όλους δίχως να χρησιμοποιεί δύσκολη ορολογία για αυτά που περιέγραφε.

 

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κίνδυνο της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και στις συνέπειες που έχει για όλους μας αν μείνουμε αδρανείς και δεν δράσουμε άμεσα. Αναφέρθηκε στη συμφωνία των Παρισίων που από το 2015 δεσμεύει και τη χώρα μας όπως όλες τις χώρες του κόσμου στη λήψη μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Πώς όμως συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τη Γλυφάδα; Η απάντηση είναι εύκολη. Αρχικά, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής βοηθούν και την πόλη μας αφού επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και με τα χρήματα αυτά η Δημοτική Αρχή μπορεί να συνεχίσει τα έργα όχι μόνο σε αυτή τη θητεία αλλά σε κάθε θητεία. Χαρακτηριστικά είπε ο Κος Σταυριανάκης στην ομιλία του: ”Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας αν ο κάθε υποψήφιος από τον τομέα ειδίκευσης του έκανε αυτό που κάνω δηλαδή, να δώσει στον Δήμαρχο τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να κάνει πολλά έργα στην πόλη, να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη και να μην χρειάζεται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.”

 

Τι πρότεινε όμως ο κ. Σταυριανάκης για να επιτύχουμε την εξοικονόμηση αυτή;

 

Πρωτίστως, μίλησε για τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων υποβοήθησης της θέρμανσης και παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως. Πιο συγκεκριμένα, με τα ηλιοθερμικά συτσήματα είπε μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων για θέρμανση των χώρων μας. Τα ηλιακά συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά με οποιοδήποτε σύστημα καύσης (λέβητας πετρελαίου, φυσικό αέριο, αντλία θερμότητας) ακόμα και να παράγουν δωρεάν ζεστό νερό χρήσεως από τον ήλιο, κάθε χρόνο για πάντα. Επομένως, αν ο Δήμος χρειαζόταν για παράδειγμα 1000 ευρώ ετησίως για όλα τα δημόσια κτίρια για καύσιμα με τα ηλιακά συστήματα θα χρειάζεται 40% λιγότερα καύσιμα και κατά συνέπεια 40% λιγότερα χρήματα.

 

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση του κ. Σταυριανάκη αποτελεί η εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, αν έχουμε ένα κτίριο το οποίο απαιτεί μεγάλα φορτία ηλεκτρικού ρεύματος τότε με την ανωτέρω μέθοδο μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στο χρόνο και έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον αφενός και κάνουμε χρήση καθαρών μορφών ενέργειας από την άλλη. Ο ενεργειακός συμψηφισμός μας επιτρέπει να τοποθετούμε φωτοβολταϊκά πάνελς και να αποσβένουμε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκεί ο χώρος στη στέγη για τους συλλέκτες τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα άλλους διαθέσιμους χώρους π.χ. σε 2 διαδοχικά σχολεία. Με τα συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων πού είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στους λογαριασμούς.

 

Τέλος, ο κ.  Σταυριανάκης πρότεινε στο Δήμαρχο μας την κατασκευή ενός πρότυπου πάρκου περιβαλλοντικής αγωγής στο χώρο πλησίον του Γκολφ της Γλυφάδας ώστε να υπάρχουν μέσα όλες οι σύγχρονες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας για να μπορούν να τις δουν όλοι στην πράξη. Όποιος επισκέπτεται το πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής θα μάθει όλα τα στάδια της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν πως δουλεύουν οι διάφορες μορφές ενέργειας και να τις δουν στην πράξη με παραδείγματα. Με τις δράσεις αυτές αφενός η Γλυφάδα μας προστατεύσει το περιβάλλον και αφετέρου παρέχει τεχνογνωσία. Έχοντας ένα τέτοιο πάρκο στην πόλη θα αυξήσει τις επισκέψεις στη Γλυφάδα από ολόκληρο το λεκανοπέδιο και από ολόκληρη τη χώρα που όλοι θα δουν στην πράξη πως λειτουργούν τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας με πολλά οικονομικά οφέλη για το Δήμο μας.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους και δήλωσε τα εξής: ”Σκοπός μου είναι να βοηθήσω τους συμπολίτες μου στο Δήμο να στραφούν στην πράσινη ενέργεια κυρίως, αλλά και να εξοικονομήσουμε μεγάλα χρηματικά ποσά από την ενέργεια. Έπειτα μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική και έργα δίχως να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Πρέπει επομένως, να γίνει αντιληπτό πως όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά και αυτή η προσφορά είναι ανιδιοτελής τότε αξίζει να υποστηρίζεται. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά ένας νέος άνθρωπος 29 ετών, Οικογενειάρχης και επιθυμώ να προσφέρω στην πόλη μου με τις ιδέες και τις γνώσεις μου. Με τη βοήθεια του Θεού, των δικών μου ανθρώπων και με τη δική σας στήριξη θα αγωνιστώ για την Γλυφάδα μας.”

 

Παναγιώτης Σταυριανάκης 

Ενεργειακός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

 

 

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


1 + τρία =