Φωτιές: Ενδείξεις για οργανωμένους εμπρησμούς – Η πυροσβεστική παρατάσσει τις δυνάμεις της απέναντι στις πυρκαγιές

Στην Αττική διενεργούνται παράλληλες έρευνες για τις πυρκαγιές μεταξύ 19 και 24 Ιουλίου, που εκδηλώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές

Πέρυσι οι Αρχές ασφαλείας απέκρουαν το ενδεχόμενο των συντονισμένων εμπρηστικών ενεργειών, στη συνέχεια όμως αναθεώρησαν ένεκα της πρωτοφανούς καταστροφής και των πολλών αδιερεύνητων ως προς τις αιτίες τους πυρκαγιών. Φέτος οι νέοι επιτελείς επεμβαίνουν και παρατάσσουν τις δυνάμεις τους έχοντας δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουν εγκληματικές πράξεις και μάλιστα συντονισμένες.

Από τις σαρώσεις στα κινητά τηλέφωνα, τις καταγραφές και τις φυσικές παρακολουθήσεις, η ΕΛ.ΑΣ. «πέφτει» πάνω σε ένα-δύο πρόσωπα που επικοινωνούν στις περισσότερες περιπτώσεις με εμπρηστές. Σε διάστημα, δε, έξι ημερών, από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου, έγιναν επτά συλλήψεις για εμπρησμό, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 10 άτομα. Επίσης, σε μεγάλες και επικίνδυνες φωτιές, όπως στην Πεντέλη, στο Ντράφι, την Παλλήνη, τη Σαλαμίνα, τον Ασπρόπυργο, το Χαϊδάρι, την Ηλεία και τη Λέσβο, κινδύνευσαν άμεσα ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και ένας 55χρονος ημεδαπός, που προφυλακίστηκε την περασμένη Τρίτη για πρόκληση της πυρκαγιάς στα Αγναντα Ηλείας, βαρύνεται και με την κατηγορία της πρόκλησης κινδύνου για ανθρώπινες ζωές. Ειδικά στην Πελοπόννησο, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουλίου, είχαν εκδηλωθεί στον Νομό Ηλείας 220 δασικές πυρκαγιές, στη γειτονική Μεσσηνία 134, στην Κορινθία 90, στην Αργολίδα 86, στην Αχαΐα 67 και 35 στην Αρκαδία.

Από την ανάλυση των στοιχείων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των κατά τόπους γεωργικών διευθύνσεων δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα χασισοκαλλιεργειών στις καμένες εκτάσεις, ούτε προκύπτει ενδιαφέρον οικοπεδοφάγων για μεταβολές στις χρήσεις γης. Εξίσου ανίσχυρη -όπως λένε από την Πυροσβεστική- είναι και η υπόθεση εργασίας των προσωπικών αντεκδικήσεων, καθώς οι φωτιές ανάβουν είτε σε αμιγή δάση είτε σε ελαιόκαμπους με παλαιόθεν οριοθετημένες ιδιοκτησίες, ενώ τα τελευταία χρόνια χάθηκε και το ενδιαφέρον για βοσκοτόπια, ένεκα της συρρίκνωσης του αριθμού των κτηνοτρόφων.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκου, την προηγούμενη Δευτέρα στα Κρέστενα, όπου δήλωσε ευθέως πως «δεν υπάρχει κανείς που θα πίστευε πως ξεκίνησαν τυχαία 15 φωτιές σε 20 ημέρες μόνον εδώ». Στην Αττική διενεργούνται πολλές παράλληλες έρευνες για τις φωτιές μεταξύ 19 και 24 Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης, στο Ντράφι, στην Παλλήνη μέσα στους οικισμούς, στη Σαλαμίνα, στον λόφο Πατρίς, πάνω από τα σπίτια της Κούλουρης, στα Μέγαρα και στον Ασπρόπυργο, επίσης σε κατοικημένες περιοχές, στη Μάνδρα και στο Χαϊδάρι.

Ένας εμπρηστής καταγράφηκε να βάζει φωτιά σε ξερόχορτα στην Παλλήνη (20/7) την ώρα που το μέτωπο απλωνόταν με ορμή από την Πεντέλη. Ένας στον Ασπρόπυργο άναψε άλλη φωτιά (22/7) δίπλα σε σπίτια στις παρυφές του όρους Αιγάλεω. Στη Σαλαμίνα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητες (21/7) τις σχεδόν τρεις ταυτόχρονες εστίες απέναντι (σε νοητή ευθεία) από τη φωτιά των Μεγάρων, όπου επίσης στην, αδιάφορη για τους οικοπεδοφάγους, Ζάχουλη, με τη χαμηλή βλάστηση, δεν είχε κανέναν λόγο να φουντώσει.

ΣΥΝΟΡΑ

Στη Λέσβο (22/7) η φωτιά ξεκίνησε ψηλά από τη Ρογκάδα, για να καταλήξει στην παραλία ταχύτατα λόγω των ανέμων, ενώ αναζωπυρώθηκε στις 27 Ιουλίου. Στο δε δάσος της Δαδιάς, το πύρινο μέτωπο παραμένει ενεργό 10 ημέρες μετά. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο εμπρησμού είχε αφήσει ανοιχτό στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη, σχολιάζοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η Πυροσβεστική το ανακριτικό έργο της».

Όσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για φέτος, άλλα τόσα παραμένουν αναπάντητα για πέρυσι. Συγκεκριμένα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς η ΔΕΗ απέρριψε την έκθεση της Πυροσβεστικής περί έκρηξης υποσταθμού της. Στην Αχαΐα αποδείχθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες που πραγματοποιούσαν εργασίες σιδηροκόλλησης την ώρα της μεγάλης φωτιάς, τον Αύγουστο του 2021, δεν έφεραν άλλη ευθύνη πέραν μιας μικρής εστίας, που κατασβέστηκε αμέσως.

Ομοίως για την Εύβοια, τη Μάνη, το Αλεποχώρι, τα Βίλλια, τη Μεσσηνία, την Ηλεία (επεκτάθηκε στην Αρκαδία), τη Ρόδο, τα Γρεβενά και τη Ζάκυνθο -όπου πέρυσι οι φωτιές φούντωναν σε διάστημα λίγων ωρών μεταξύ τους- στα πορίσματα της Πυροσβεστικής, όπως και στις 428 δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος 420 ατόμων (εξ αμελείας ή εκ προθέσεως) έχουν διατυπωθεί μόνο γενικές παρατηρήσεις.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας, με 511.854 καμένα στρέμματα. Ακολούθησε η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 στρέμματα, η Ανατολική Μάνη με 101.001 στρέμματα, τα Βίλλια με 94.590 καμένα στρέμματα, η Βαρυμπόμπη με 83.774 στρέμματα και ο Σχίνος με 69.642 στρέμματα.

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε + = 14