ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΧΟΣ

Προς  τον  κ. ΠΡΟΕΔΡΟ  και  τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  κ.  ΔΗΜΑΡΧΟ ΥΠΟΓΛΥΦΑΔΑΣ     

ΘΕΜΑ: Δήλωση  υποψηφιότητας για  την  θέση  του  ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ  του ΔΗΜΟΤΗ  και  της  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
(σχετική η από 13-2-2015 προκήρυξη του  κ. Δημάρχου)

Αγαπητέ  κύριε  Πρόεδρε,
Κυρίες  και  Κύριοι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι

Ο θεσμός του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του ΔΗΜΟΤΗ και της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, απαιτεί το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει να είναι <<εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας>>.   Συνεπώς, το πρόσωπο που θα επιλεγεί, απαιτείται να έχει ουσιαστικά προσόντα, να διαθέτει ευρύτερη αναγνώριση και να έχει πλήρη γνώση των λειτουργιών και των δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να διαθέτει πολύπλευρες γνώσεις και εμπειρίες, ενεργώντας με αμεροληψία και αντικειμενικότητα, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων του Δημότη και της Επιχείρησης.
Εκτιμώντας ότι συγκεντρώνω αυτές τις προϋποθέσεις και ότι είμαι σε θέση να ανταποκριθώ στο ρόλο και τις απαιτήσεις του σημαντικού αυτού θεσμού, με την παρούσα σας υποβάλλω την υποψηφιότητά μου για το εν λόγω αξίωμα.

Γεννήθηκα το 1953 στο χωριό Πλατιάνα της επαρχίας Ολυμπίας και το 1965 στην έξαρση της εσωτερικής μετανάστευσης, μαζί με τους γονείς μου και τα τρία (3) αδέλφια μου, φύγαμε από το χωριό μας και εγκατασταθήκαμε, στην τότε αραιοκατοικημένη και χωρίς υποδομές Τερψιθέα.
Μια Τερψιθέα που είχε μόνο χωματόδρομους, με ανύπαρκτη συγκοινωνία, χωρίς αποχέτευση, χωρίς  ύδρευση, χωρίς σχολεία, και πάρα πολλές άλλες ελλείψεις, σε αντίθεση με την αναπτυγμένη τότε κάτω Γλυφάδα. Σε αυτό τον Δήμο μεγάλωσα, με τις κραυγαλέες ανισότητες και βίωσα την μετεξέλιξή του σε μεγαλούπολη και εμπορικό κέντρο.
Εδώ έπαιξα μπάλα στις αλάνες, εδώ έκανα φίλους, εδώ ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα και μαζί με την γυναίκα μου αποκτήσαμε και μεγαλώσαμε τα τέσσερα (4) παιδιά μας, όλα με Πανεπιστημιακή μόρφωση και επαγγελματική πλέον δραστηριότητα στην πόλη μας.

Εργάζομαι από πολύ μικρός και για δεκαεπτά (17) χρόνια  ήμουν μισθωτός, την ίδια δε περίοδο μυήθηκα στον συνδικαλισμό και υπήρξα ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Δέρματος.
Το 1985 ίδρυσα στην περιοχή μας δική μου επιχείρηση, εργαζόμενος επί τριάντα (30) χρόνια ως εμποροβιοτέχνης Δερματίνων ειδών και ειδών ταξιδίου, ενώ παράλληλα ανέπτυξα συνδικαλιστική δράση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Στην επιχείρησή μου απασχολήθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι που με το μόχθο, τις ιδέες και την συνεργασία τους με βοήθησαν και τους οφείλω πολλά. Πρόσφατα υπέβαλλα τα δικαιολογητικά μου για συνταξιοδότηση και την επιχείρηση την διευθύνουν πλέον τα παιδιά μου.

Η ευθύνη της διεύθυνσης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης με διπλό αντικείμενο (παραγωγή και λιανική εμπορία) ήταν για μένα μια ανεξάντλητη πηγή γνώσης και συσσώρευσης πείρας για την τοπική μικροοικονομία αλλά και για την αντίληψή μου για την κοινωνία της Γλυφάδας. Πιστεύω ότι η ενασχόλησή μου αυτή και η εμπειρία που έχω αποκομίσει, μπορεί να  είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, στα σύνθετα προβλήματα που ανακύπτουν στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τον Δήμο μας.
Το 1986 για πρώτη φορά και στη συνέχεια  επί τέσσερις (4) τετραετίες, οι δημότες της Γλυφάδας, με τίμησαν και με εξέλεξαν με την ψήφο τους Δημοτικό Σύμβουλο, ενώ οι τότε εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τίμησαν διπλά, εκλέγοντάς με επί πέντε (5) διετίες Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, σε τρείς (3) διαφορετικές θητείες και με τρεις (3) διαφορετικούς Δημάρχους (Ανδ. Σούφης, Θοδ. Σπονδυλίδης, Στ. Σφακιανάκης).

Η πολύχρονη θητεία μου, μου έδωσε πληροφόρηση και γνώση αλλά και πολύτιμη πείρα για τις λειτουργίες του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών  Επιχειρήσεων. Γνωρίζω  άριστα  τις  διαδικασίες που  διέπουν  την  λειτουργία  του κάθε  οργάνου, τον Δημοτικό  Κώδικα  και τις νομο-κανονιστικές  διατάξεις. Έτσι, φρονώ ότι θα φανώ χρήσιμος στους απλούς συνδημότες μας και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που θα προσφεύγουν για την  επίλυση των προβλημάτων τους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και  ατέρμονες διαδικασίες ή ακόμη και χωρίς τις δικαστικές εμπλοκές που φθείρουν όλους και  κοστίζουν ακριβά.

Μια ακόμη δραστηριότητά μου που αξίζει να σημειωθεί, είναι η πολυετής ενασχόλησή μου με τηλεοπτική εκπομπή  με  τον χαρακτηριστικό  τίτλο  ‘’ΔΗΜΟ…λογίες’’. Έχοντας την επιμέλεια και παρουσίαση αυτής της εκπομπής, με θέματα αποκλειστικά αυτοδιοικητικά, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πάρα πολλούς αιρετούς της Τοπικής ,Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από όλη την Αττική.
Η γνωριμία μου και η ανταλλαγή απόψεων με Δήμαρχους, Νομάρχες, Δημοτικούς, Νομαρχιακούς και Περιφερειακούς Συμβούλους από όλο το πολιτικό φάσμα και από  διαφορετικές περιοχές, καθώς  και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τα σύνθετα ή και τα απλά προβλήματα της περιοχής τους,  κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή και ο τρόπος που ασκούσανε αντιπολίτευση στο χώρο τους, ήταν για μένα ’’ένα μεγάλο σχολείο’’.
Η επικοινωνία μου αυτή, εκτός του ότι εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, επηρέασε, καθοριστικά θα έλεγα, και τον τρόπο της σκέψης μου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζω την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ακόμη πιο ευρύτερη ματιά και νοοτροπία.

Κύριε  Πρόεδρε,
Κυρίες  και  Κύριοι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι

Διανύοντας το 62ο έτος της ηλικίας μου και κάνοντας μια αποτίμηση της ζωής μου, όπου επί σαράντα (45) και πλέον χρόνια, ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δράση, είναι πλέον βαθιά ριζωμένη μέσα μου η πεποίθηση, ότι ο αμεσότερος αλλά και ο σημαντικότερος θεσμός για τους πολίτες, τόσο για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους όσο  και  για την γενικότερη ποιότητα της ζωής τους, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην δύσκολη εποχή που ζούμε οι θεσμοί που διευρύνουν τη δημοκρατία αλλά και τις σχέσεις των πολιτών με το Δήμο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο διάλογος και η κοινωνική συναίνεση, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αποτελεσματικά εργαλεία, στην προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο των δημοτών, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γλυφάδα, και στην αποτροπή άσκοπων κοινωνικών εντάσεων. Ο θεσμός του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του ΔΗΜΟΤΗ και της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σ αυτό.

Με αυτές τις σκέψεις υποβάλλω την υποψηφιότητά μου, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και των υποχρεώσεων  που πρέπει να φέρω σε πέρας, εφόσον τύχω της τιμής και επιλεγώ ως ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ του ΔΗΜΟΤΗ και της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Δεσμεύομαι ότι θα εργασθώ σκληρά, όπως έκανα πάντα σε όλη τη δημόσια διαδρομή μου, για την εδραίωση και καταξίωση του θεσμού, με την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία της διαμεσολάβησης  μεταξύ  των  πολιτών  και  του  Δήμου.
Με εκτίμηση

Παναγιώτης  Γ.  Γιάχος
πρώην  Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Γιώργου Γεννηματά 46 Γλυφάδα 165 62
ΤΗΛ: 210.9622.902 – FAX: 210.9930.318
e.mail:pgiahos@yahoo.gr                                                                                                                          ΓΛΥΦΑΔΑ   16 / 02 / 2015

αφήστε ένα σχόλιο


× έξι = 24