Τους έχουμε στην τσίλια για να στείλουμε μήνυμα διαμαρτυρίας: Το Oruc Reis μία ανάσα από το Καστελόριζο: Απέχει μόλις 25 μίλια

Μόλις μια ανάσα από το Καστελόριζο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο πλέει σε απόσταση 25 μιλίων από τις ελληνικές ακριτικές ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος.

Το τουρκικό πλοίο όπως επισήμανε σε σχετικό του ρεπορτάζ το πρωί της Τρίτης (20/10) ο ΣΚΑΪ βρίσκεται πλέον στην κοντινότερη απόσταση από τις ελληνικές ακτές.

Τουρκία: Αν χρειαστεί θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Καστελόριζο

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα και συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμεζ ο οποίος δήλωσε πως εάν οι σεισμικές έρευνες εντοπίσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, απέναντι από το Καστελόριζο.

Το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες και αν βρει κάτι τότε η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στις περιοχές όπου γίνονται οι έρευνες απέναντι από το Κας, είπε ο Ντονμέζ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας.

Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Σε ερώτηση για το «Γιαβούζ» στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως «το Γιαβούζ, όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας.

Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του».

Η γειτονική μας χώρα θέλει να μετατρέψει σε «νεκρή ζώνη» το μισό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τα επικοινωνιακά της παιχνίδια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, ανέβασε στο Twitter έναν χάρτη, στον οποίο εμφανίζεται αυξημένες οι αξιώσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

«Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης», αναφέρει ο Τούρκος υπουργός, ενώ στέλνει «χαιρετίσματα» στα ερευνητικά πλοία.

Η μονομερής αυτή κίνηση δείχνει ότι η Άγκυρα θέλει να μετατρέψει σε «νεκρή ζώνη» το μισό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

αφήστε ένα σχόλιο


6 + = εννέα